Iedereen 100 jaar - Tim De Meyer

We worden met zijn allen steeds ouder. Vroeger was dit het hard bevochten resultaat van toegenomen preventie en betere medische ingrepen.

Tim De MeyerMaar in 2050 komt dit vooral omdat we nu echt weten wat veroudering veroorzaakt. En omdat we bijhorende ziekten kunnen voorkomen met de nieuwste hoogtechnologische middelen.

In 2050 is 100 jaar oud worden dan ook het nieuwe normaal!

Waarom verouderen wij?

Weinig wetenschappelijke raadsels hebben zo lang op een antwoord gewacht als de eenvoudige vraag: “Waarom verouderen wij?”

Vele theorieën werden weerlegd, maar nog vaker ontbrak het ons aan de methoden om ze goed te kunnen testen. Daar kwam nog voor 2050 verandering in, niet in het minst door de opmars van high-throughput technieken om bijvoorbeeld DNA op een spotgoedkope manier in kaart te brengen. Gecombineerd met innovatieve data-analytische methodes - ook ontwikkeld aan de FBW - om deze biologische big data in accurate modellen te gieten, hebben we in 2050 perfect inzicht in wat veroudering veroorzaakt.

Afwijkende cellen

Zo worden kleine fracties van genetisch afwijkende cellen in bloed van gezonde mensen aangetroffen. Dergelijke afwijkingen ontstaan continu in stam- of voorlopercellen van bloed, maar sommige blijken tot een snellere groei te leiden, wat een nefaste invloed kan hebben.

Muizen die enkel bloedcellen hebben met zo’n vaker aangetroffen genetische afwijking, ontwikkelen bijvoorbeeld heel snel slagaderverkalking. Bovendien hebben we bij het ouder worden allemaal meer van die cellen, wat op zijn beurt gelinkt is aan een grotere kans op hart- en vaatziekten.

In 2050 staan onze experimentele en data-analytische technologieën zo op punt dat we weten dat deze verklaring (of een andere) het antwoord op het verouderingsvraagstuk biedt.

Verouderingsziekten

Steeds ouder worden is uiteraard geen doel op zich, maar het onmiddellijk gevolg van het streven om verouderingsziekten terug te dringen.

Ook dit is mogelijk in 2050, nu we de oorzaak kennen.

Zo kunnen we bijvoorbeeld de afwijkende cellen in ons lichaam verwijderen met dezelfde strategie die kankertherapieën gebruiken om specifiek tumorcellen af te doden.

Hoewel de sterk toegenomen levensverwachting ook tot maatschappelijke problemen leidt, vormen deze in 2050 slechts een neveneffect van ons doel om elk verhaal te kunnen eindigen met “en ze leefden nog lang en gelukkig”.