De Wereld in 2050

De FBW huisvest een hele reeks excellente jonge onderzoekers die elk in hun eigen veld de komende jaren zullen bijdragen aan een duurzamere wereld. We hebben deze onderzoekers gevraagd om na te denken over hoe de wereld eruit zal zien in 2050 wanneer ze kunnen terugblikken op hun carrière. Het resultaat is een fascinerende verzameling van toekomstvisies, geënt op het onderzoek waar ze vandaag hard aan timmeren.

Elke maand publiceren we hier nieuwe visies, dus bezoek deze pagina geregeld!

 

Eigen water in huis - Korneel Rabaey

In 2050 zijn zowat alle alleenstaande woningen en gebouwen water onafhankelijk. Dit betekent dat ze hun regenwater opvangen om er drinkwater uit te produceren. Het water wordt gebruikt voor consumptie en in de keuken, of samen met gezuiverd grijswater (dat komt van de keuken en de douche) gebruikt als water voor toiletten en voor alle andere functies in huis. Lees hier verder.

Vitamine Zee - Jana Asselman

Reeds vanaf het begin van de mensheid leven we samen met de zee, en was het vaak onze belangrijkste voedselbron. Vandaag is het onze belangrijkste bron van biomoleculen. Dankzij onze inzet van de voorbije decennia om de vervuiling in onze zeeën en oceanen aan te pakken en dankzij efficiënte klimaat-maatregelen, bevatten onze zeeën en oceanen vandaag miljoenen verschillende diersoorten, planten en bacteriën. Lees hier verder.