De Wereld in 2050

De faculteit Bio-ingenieurswetenschappen huisvest een hele reeks excellente jonge onderzoekers die elk in hun eigen veld de komende jaren zullen bijdragen aan een duurzamere wereld. We hebben deze onderzoekers gevraagd om na te denken over hoe de wereld eruit zal zien in 2050, wanneer ze kunnen terugblikken op hun carrière. Het resultaat is een fascinerende verzameling van toekomstvisies, geënt op het onderzoek waar ze vandaag hard aan timmeren.

Sprekende planten – Kathy Steppe

Van high-tech productiesystemen tot dagelijks bio-weerpraatje.

Lees verder...

Voedselveiligheid anno 2050 - Andreja Rajkovic

De bevolkingsgroei en de omkerende leeftijdspiramide, de klimaatverandering, de verspreiding van ziekteverwekkers en hun evolutie, gekoppeld aan onder meer welvaartsverdeling, migratie en ongelijkheden: we hebben vrijwel alles wiskundig voorspeld.

Lees verder...

Zalige onwetendheid - Carl Lachat

Eindelijk! Opgelost. We weten wat een gezond dieet is. Het is perfect mogelijk te bepalen wat het beste dieet is voor elk individu, rekening houdende met zijn/haar genetisch profiel, smaak, seizoen en budget.

Lees verder...

Vijftig tinten grijze biotechnologie – Ramon Ganigue

Bij het begin van de 21e eeuw werd onze samenleving geconfronteerd met toenemende milieuproblemen, grondstoffenschaarste en de uitdaging van de petrochemische detox.

Lees verder...

Brouwerijen in de toekomst: samenspel van traditie en nieuwe technologie - Jessika De Clippeleer

Gezond én verantwoord drinken bepalen in 2050 onze bierconsumptie.

Lees verder...

Iedereen 100 jaar - Tim De Meyer

We worden met zijn allen steeds ouder. Vroeger was dit het hard bevochten resultaat van toegenomen preventie en betere medische ingrepen.

Lees verder...

Microbiële Biotechnologie 4.0 - Marjan De Mey

Iedereen zijn eigen op maat gemaakte microbiële fabriekje.

Lees verder...

Robots en artificiële intelligentie als oplossing voor de globale chemische pollutiecrisis - Karel De Schamphelaere

Als het van professor Karel De Schamphelaere afhangt, worden er in 2050 geen chemische stoffen meer gebruikt of geproduceerd die een risico vormen voor de gezondheid van mensen of ecosystemen.

Lees verder...

Gezondheidszorg voor gewassen – Tina Kyndt

In 2050 is menselijke voeding vooral gebaseerd op plantaardige producten. Donderdag Veggiedag werd vervangen door zondag Vleesdag.

Lees verder...

Wiskunde voor een wereld in verandering – Jan M. Baetens

Tegen 2050 zijn we in staat om het leven zoals het is, te simuleren met wiskundige modellen.

Lees verder...

Van zwarte schaap tot centrale speler in een circulair en duurzaam voedingssysteem - Veerle Fievez

De veehouderij, in 2020 nog ‘kop van jut’ in het debat rond de klimaatverandering, speelt in 2050 (opnieuw) een centrale rol in duurzame voedselvoorziening.

Lees verder...

Welke planeet kiest u? – Hans Verbeeck

‘Planeet B’ Begin 2050 overschrijdt de CO2-concentratie in de atmosfeer 550 ppm (parts per million).

Lees verder...

Van alle (landbouw)markten thuis - Marijke D'Haese

We schrijven een welbepaalde niet nader gespecifieerde supermarkt, herfst 2050. We staan bij de uitstalling van het fruit waar we de sappigste ananas zoeken tussen een stapel allemaal quasi perfect gelijke ananassen, of misschien zijn we ondertussen gewoon aan niet voorgesorteerd fruit. Voor een keer hebben we ons zelf naar de winkel verplaatst in de plaats van alles door de shop-as-you-fly-drone thuis te laten leveren.

Lees verder...

Op verkenning in de chemische ruimte – Matthias D’hooghe

Met de eerste mens op Mars heeft de ruimtevaart de voorbije decennia een grote sprong voorwaarts gemaakt. Net als astronauten dromen ook chemici van verre reizen en avontuurlijke ontdekkingstochten doorheen de ruimte, de ‘chemische ruimte’ weliswaar…

Lees verder...

Vitamine Zee - Jana Asselman

Reeds vanaf het begin van de mensheid leven we samen met de zee, en was het vaak onze belangrijkste voedselbron. Vandaag is het onze belangrijkste bron van biomoleculen. Dankzij onze inzet van de voorbije decennia om de vervuiling in onze zeeën en oceanen aan te pakken en dankzij efficiënte klimaat-maatregelen, bevatten onze zeeën en oceanen vandaag miljoenen verschillende diersoorten, planten en bacteriën.

Lees verder...

Eigen water in huis - Korneel Rabaey

In 2050 zijn zowat alle alleenstaande woningen en gebouwen water onafhankelijk. Dit betekent dat ze hun regenwater opvangen om er drinkwater uit te produceren. Het water wordt gebruikt voor consumptie en in de keuken, of samen met gezuiverd grijswater (dat komt van de keuken en de douche) gebruikt als water voor toiletten en voor alle andere functies in huis.

Lees verder...