Van alle (landbouw)markten thuis - Marijke D'Haese

We schrijven een welbepaalde niet nader gespecifieerde supermarkt, herfst 2050. We staan bij de uitstalling van het fruit waar we de sappigste ananas zoeken tussen een stapel allemaal quasi perfect gelijke ananassen, of misschien zijn we ondertussen gewoon aan niet voorgesorteerd fruit. Voor een keer hebben we ons zelf naar de winkel verplaatst in de plaats van alles door de shop-as-you-fly-drone thuis te laten leveren.

De sensor van de fruitmand thuis liet ‘ananas’ op de boodschappenlijst noteren die we eenmaal in de winkel in onze ooghoek op het netvlies staat geprojecteerd. We shoppen lokaal, ook al komen de ananassen van duizend kilometers ver waar het nog altijd warmer blijkt dan hier. De begrippen globalisering en handelsoorlogen zijn niet meer van deze tijd, de wereld is één grote markt.

De ananas is sappig, geurig, en eerlijk.  Eerlijk, ja, omdat de mensen die op de plantage werken en met veel zorg de ananassen laten uitgroeien, hiervoor een eerlijk maandelijks loon verdienen. Zij worden overeenkomstig aan internationale afspraken over arbeidswetgeving, beschermd tegen uitbuiting. Ze zijn ook correct vertegenwoordigd bij het management van het bedrijf. De ananas is duurzaam geteeld, natuurlijk. De plantages zijn omringd door aangeplante bossen waarin biodiversiteit zich na jaren heeft hersteld. De paraquat is uit gebruik en vervangen door een duurzaam alternatief. De ananassen worden gespoeld met continue gefilterd water en verpakt in bio-afbreekbare containers om dan overgevlogen te worden in CO2 -neutrale (zweef)toestellen.

Om dit toekomstbeeld te realiseren, trachten we met het lopende en toekomstige landbouweconomisch onderzoek aan de Faculteit de belangen van boeren en arbeiders uit het Zuiden op de (invoer)kaart te zetten, productieprocessen te bestuderen en de keuzes van consumenten te begrijpen in een hoop dat bedrijfsleiders, plantagemanagers, aankopers, en politiek verantwoordelijken zorgen dat er enkel nog eerlijk zoete ananassen in de aanbieding zijn.