UGent en ILVO kunnen fruitvlieg biologisch bestrijden

(25-05-2018) Onderzoekers van de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen aan de Universiteit Gent en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) hebben een biologische manier ontwikkeld om Aziatische fruitvliegen te bestrijden.

Voor meer info:

De nieuwe methode is onschadelijk voor andere dieren, en dat is een primeur. “Het nadeel van chemische pesticiden is dat er altijd neveneffecten zijn: ze maken ook andere insecten ziek, zoals bijen”, verduidelijkt professor Guy Smagghe. “Deze methode is enkel gericht op fruitvliegjes, en dus compleet onschadelijk voor bijvoorbeeld bijen en voor de mens.”

Invasieve Aziatische fruitvlieg

Onder fruittelers is de Aziatische fruitvlieg wellicht bekend. De exotische soort rukt op in Vlaanderen en richt per jaar tot 100 miljoen euro schade aan bij fruittelers. De vliegen leggen eitjes in appelen, peren, kersen en bramen die nog aan de boom hangen. De maden eten, eens ze uitgekomen zijn, al het vruchtvlees op. Niet enkel bij ons, maar ook elders in Europa vreet het vliegje er duchtig op los. Onderzoekers van de Universiteit Gent en ILVO hebben nu een biologische techniek gevonden om de fruitvlieg te bestrijden.

“Dit fruitvliegje leidt niet alleen tot verlies voor de telers, maar de pogingen om het beestje te bestrijden hebben ook al veel milieu- en gezondheidsschade veroorzaakt: er zijn al heel wat chemische pesticiden gebruikt om het vliegje te bestrijden, helaas zonder veel resultaat”, licht professor Guy Smagghe van de UGent toe. De nieuwe bestrijdingsmethode is gebaseerd op RNA-interferentie, een techniek die in 2006 nog de Nobelprijs won.

Biologische methode

De fruitvliegjes worden behandeld op het niveau van bepaalde RNA-moleculen waardoor bepaalde eiwitten niet worden aangemaakt. De fruitvlieg wordt ziek en sterft uiteindelijk. Omdat de methode zich specifiek richt op bepaalde cellen in de fruitvliegjes, is dit onschadelijk voor andere dieren. “Deze methode is enkel gericht op fruitvliegjes, en dus compleet onschadelijk voor bijvoorbeeld bijen en voor de mens”, verduidelijkt professor Smagghe. Momenteel werken de onderzoekers nog aan een manier om de methode in de praktijk toe te passen.