De zoektocht naar de beste potgrond

(07-07-2020) UGent onderzoekers ontwikkelden nieuwe methode voor de analyse van potgrond.

Er bestaan veel verschillende soorten potgrond maar welke is nu de beste voor verschillende groenten of bloemen en voor het milieu? Onderzoekers van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, UGent ontwikkelden een nieuwe methode om op een snelle manier combinaties van bestanddelen voor potgrond te testen op hun effectiviteit.

 

 

 

Met de juiste potgrond lever je ongelooflijk veel toegevoegde waarde voor de klant. Maar hoe weet je welke potgrond geschikt is en of die de juiste combinatie van voedingstoffen bevat voor jouw plant? Om die vraag te beantwoorden ontwikkelden onderzoekers van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent een nieuwe methode om op een snelle manier de beste potgrond te bepalen met de microbiële gemeenschap in de grond als maatstaf.

 

‘Microbiële gemeenschappen spelen een belangrijke rol in de groei en ontwikkeling van planten’ vertelt onderzoeker Thijs Van Gerrewey. De wortels van een plant komen via de potgrond in aanraking met goede schimmels en bacteriën, en dat maakt hen resistenter en gezonder. Er is echter weinig bekend over de invloed van materialen zoals kokosgruis, houtvezels, compost en anorganische stoffen op de microbiële activiteit. 

De UGent onderzoekers werkten daarom een nieuwe methode uit om de microbiële activiteit in verschillende mengsels te bepalen door de productie van CO2, O2, CH4 en H2S te meten. Deze gassen zijn belangrijke indicatoren voor microbiële activiteit.

 

‘De metingen tonen aan dat de samenstelling van de groeimedia de microbiële activiteit sterk beïnvloedt,’ besluit professor Danny Geelen. ‘Witveen en gecomposteerde schors bevorderen de microbiële activiteit aanzienlijk ten opzichte van zwartveen en groene afvalcompost. De organische materialen kokosgruis en houtvezel, evenals de anorganische materialen perliet en zand, hebben daarentegen weinig invloed op de microbiële activiteit.’

 

Verder werd door fysicochemische analyse aangetoond dat de hoeveelheid water die de poriën bevatten, de belangrijkste parameter is die de microbiële groei stimuleert.

 

‘Met deze nieuwe methode kunnen nog talloze mengsels getest worden en de innovaties die uit deze inzichten ontstaan kunnen een stevig rendement opleveren voor de gebruiker’ verzekert prof. Danny Geelen.

 

Beeld: Photo by kaboompics.com on pexels

Originele verslaggeving

UGent Crelanleerstoel

additionele verslaggeving

VILT