Een snellere analyse van drinkwater

(18-06-2020) UGent en Farys ontwikkelen snelle methode voor analyse van drinkwater

Om de kwaliteit van drinkwater te onderzoeken zijn metingen nodig in watertorens. Jorien Favere (Universiteit Gent) ontwikkelde een nieuwe methode om de microbiële samenstelling van drinkwater te onderzoeken. Deze analytische methode geeft een veel sneller resultaat, waardoor de kwaliteitscontrole nog verder geoptimaliseerd kan worden.

 

 

 

 

Om de ecologische voetafdruk van de Vlaming te verlagen, promoot AquaFlanders de consumptie van drinkwater. Het is gezond en financieel interessant voor de Vlaming. Drinkwater wordt gecontroleerd op 60 kwaliteitseisen door onafhankelijke laboratoria. Eén van die controles is de microbiële samenstelling van drinkwater. Om die na te gaan worden stelselmatig stalen genomen en geanalyseerd.

‘Om de biostabiliteit van drinkwater te onderzoeken worden frequent stalen genomen in watertorens. De periode tussen afname van de staal en het resultaat ligt tussen de 2 en 7 dagen, dat is erg lang om biologische instabiliteit te vast te stellen. Een snellere monitoring techniek is daarom wenselijk’, aldus Prof. Bart De Gusseme (FARYS, Universiteit Gent).

Om tot een snellere analytische methode te komen, bestudeerde Jorien Favere het grond-en bodemwater in een watertoren en probeerde verschillende online fingerprint technieken. Zo kon Favere een nieuwe analytische methode ontwikkelen. ‘Deze nieuwe meetmethode toont resultaten na 10 minuten, een belangrijke verbetering dus op de traditionele technieken. Dit model kan toegepast worden bij de distributie van drinkwater op grote schaal’, aldus Prof. Nico Boon (UGent).

Het ontwikkelen van snellere analytische methodes ondersteunt de doelstellingen van de Europese Green Deal die stelt dat de kwaliteit van grond- en bodemwater verzekerd moet worden. In de praktijk houdt dat voortdurende monitoring van de biostabiliteit van alle waterbronnen in. De nieuwe, snellere, analytische online fingerprint techniek is een belangrijke middel voor de realisatie van biostabiliteit van drinkwater op Europese schaal. 

Meer info: Prof. Nico Boon, Prof. Bart De Gusseme, CMET
Beeld: Pixabay.com

Originele verslaggeving

UGent Crelanleerstoel