Stage

De faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur stimuleert haar studenten om tijdens hun studies een praktijkgerichte stage uit te voeren. Deze stage kan ook meetellen voor studiepunten in het curriculum, afhankelijk van de inhoud, stageduur en de stagemogelijkheden in het opleidingsprogramma.

  • Flyer stages voor burgerlijk ingenieur en burgerlijk ingenieur-architect (NL / ENG)
  • Flyer stages voor industrieel ingenieur (NL / ENG)

Infosessie Stage voor studenten in academiejaar 2023-2024

SESSIE AFGESLOTEN - online infosessie op maandag 11 december 2023 om 18u voor stages uit te voeren in de zomer van 2024

De slides van de infosessies van 11 december 2023 kan je hieronder nalezen:

Stagereglement

Afhankelijk van het aanbod van keuzevakken binnen het opleidingsprogramma, kunnen de stages opgenomen worden als Bedrijfsstage of als Onderzoeksstage en dit voor 3 of 6 ECTS. Stages worden eerst uitgevoerd (tijdens de zomermaanden) om ze vervolgens op te nemen in het curriculum van het daaropvolgende academiejaar. Een stage uitvoeren en opnemen in eenzelfde academiejaar is mogelijk indien strikt voldaan is aan de deadlines.

Alle stages dienen steeds te voldoen aan het meest actuele stagereglement.

Grenzen op stage

Heb je op je stage gedrag ervaren dat over je grens ging, was je getuige of twijfel je of jouw gedrag ongepast was? Ook als je niet weet of je het grensoverschrijdend gedrag of discriminatie kan noemen. Elke vorm van dergelijk gedrag op de stageplaats kan niet getolereerd worden.

Word je er toch mee geconfronteerd, heb je twijfels of zit je met vragen? Trustpunt is er voor je (meer informatie en contact).

Hoe vind ik een stageplaats?

  • Voor de opleidingen ingenieurswetenschappen bundelt de VTK een aanbod van stages op hun website. Mogelijke stageplaatsen komen eveneens aan bod tijdens hun jaarlijkse Internship(-en Job)fair.
  • Studentenkring Hermes organiseert voor de opleidingen industriële wetenschappen jaarlijks een Job & Stage Event. Meer informatie hierover vind je op hun Recruitmentsite.
  • Bekijk zeker ook de websites van de andere studentenverenigingen. Ook zij publiceren mogelijks een stageaanbod.
  • IAESTE, een wereldwijde organisatie die studenten uit wetenschappelijke en technische studies de mogelijkheid aanbiedt om een internationale stage uit te voeren, coördineert stageplaatsen in het buitenland.
  • Sommige opleidingen organiseren eigen industrie-gerelateerde events waar stage-opportuniteiten aan bod komen.
  • Je kan zelf autonoom bedrijven aanschrijven of je netwerk aanspreken.
  • De meeste proffen onderhouden uitstekende relaties met bedrijven en zijn ongetwijfeld bereid om je te helpen met het vinden van een boeiende stageplaats.
  • De opleiding Industriële wetenschappen – informatica heeft een eigen website voor de stages binnen de opleiding. Ook hier vind je een aanbod van mogelijke stageplaatsen.

Procedure

De procedure die je als student moet volgen om je stage te registreren, is afhankelijk van het type stage:

Reguliere stages

IAESTE-stages

Nuttige links

Contact

reguliere stages via stages.ea@ugent.be

IAESTE-stages via belgium@iaeste.org