Frans Timmermans wordt eredoctor aan de UGent

(15-03-2022) Op Dies Natalis, dit jaar op 18 maart, reikt de UGent een institutioneel eredoctoraat wegens maatschappelijke verdiensten uit aan Frans Timmermans. Daarnaast kent de UGent zes eredoctoraten toe wegens wetenschappelijke verdiensten.

Institutioneel eredoctoraat voor Frans Timmermans 

Frans Timmermans is sinds 2014 Europees Commissaris en Eerste Vicevoorzitter van de Europese Commissie. Sinds 2019 is hij als Europees Commissaris bevoegd voor de Europese ‘Green Deal’. 
Tegenover het klimaatprobleem dat de wereld voor een enorme uitdaging stelt en voor vele medemensen onoverzichtelijk is en in alle complexiteit welhaast onoplosbaar lijkt, slaagt Frans Timmermans erin richting te geven, vertrouwen te wekken en tot actie aan te zetten, aan de hand van een samenhangend verhaal dat stoelt op wetenschappelijke kennis en haalbare oplossingen op zowel kortere als langere termijn. 
Als maatschappelijk geëngageerde universiteit die van duurzaamheid een universiteitsbrede beleidskeuze heeft gemaakt, wil de UGent met dit institutioneel eredoctoraat haar erkenning uitdrukken voor de cruciale rol die Frans Timmermans op die manier vervult én haar steun benadrukken voor de zaak waar hij voor staat en die de komende jaren en decennia uiterst relevant en urgent zal blijven. 
Rector Rik Van de Walle is promotor van dit eredoctoraat. 

Facultaire eredoctoraten 

De UGent reikt op Dies Natalis ook eredoctoraten uit wegens wetenschappelijke verdiensten, met wezenlijke maatschappelijke impact. Zes faculteiten konden dit jaar een eredoctor voordragen.

Faculteit Wetenschappen: doctor Barney S. Graham (VS)

Het werk van Dr. Barney S. Graham heeft geleid tot belangrijke doorbraken in de strijd tegen infectieziekten. Hij heeft vaccins en op antilichamen gebaseerde therapieën ontwikkeld om ziekten te voorkomen en te behandelen die worden veroorzaakt door tal van virussen, waaronder hiv, ebola, RSV en coronavirussen. Dankzij zijn visie om te investeren in fundamenteel onderzoek om te ontdekken hoe deze virussen menselijke cellen binnendringen, konden COVID-19-vaccins in recordtempo worden ontwikkeld. 
Promotor: prof. Xavier Saelens

Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen: professor David Julius (University of California, VS)

Ons vermogen om via aanraking warmte en koude te voelen is essentieel om te overleven en kleurt de interactie met de wereld om ons heen. In het dagelijks leven vinden we deze sensaties vanzelfsprekend. Maar hoe worden zenuwimpulsen opgewekt zodat temperatuur kan worden waargenomen? Deze complexe vraag is beantwoord door David Julius, de Nobelprijswinnaar in de geneeskunde en fysiologie van 2021.
Promotor: prof. Frank Bosmans

Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur: professor Paul Robbrecht en mevrouw Hilde Daem (Robbrecht en Daem architecten, Gent)

Met hun bureau Robbrecht en Daem architecten hebben beiden hun stempel gedrukt op hun thuisstad Gent en op tal van andere steden in België. Naast de pas gerenoveerde Boekentoren realiseerden ze vele andere markante projecten in binnen- en buitenland. Hun aanpak geniet internationale erkenning en verschillende van hun projecten wonnen belangrijke belangwekkende prijzen.  
Promotor: prof. Maarten Van Den Driessche

Faculteit Economie en Bedrijfskunde: professor Ann Langley (Canada)

Professor Langley specialiseerde zich met haar werk rond methoden om thema’s - zoals hoe moeten organisaties omgaan met ideologische, politieke, culturele en sociale verschillen – te onderzoeken. Hiermee stimuleerde ze tal van onderzoekers om procestheorieën te ontwikkelen via kwalitatieve onderzoeksmethoden, waardoor bijvoorbeeld kan bestudeerd worden hoe bedrijven de transitie naar een circulaire economie kunnen maken of hoe beleidsbeslissingen de ontwikkeling van een efficiënter en effectiever zorgsysteem kunnen beïnvloeden. 
Promotoren: prof. Katrien Verleye en prof. Paul Gemmel

Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen: professor Kari Smith (Norwegian University of Science and Technology)

Professor Kari Smith speelt internationaal een toonaangevende rol in het uitbouwen van onderzoeksgebaseerde lerarenopleidingen en het onderstrepen van het maatschappelijk belang van lerarenopleiders. Met dit eredoctoraat zet de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen het belang van academisch gevormde leraren kracht bij, waar de UGent met de nieuwe Educatieve Masters zelf ook op inzet. 
Promotor: prof. Ruben Vanderlinde

Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen: professor Diane Reay (University of Cambridge en the London School of Economics and Political Science, UK)

Diane Reay is sociologe en staat bekend om haar onderzoek naar sociale ongelijkheid in het onderwijs. Ze focust op de culturele aspecten van ongelijkheid en toont hoe specifieke selectiemechanismen in het onderwijs sociale klassen in stand houden, met aandacht voor de overlappende impact van sociale klasse, gender en etniciteit. 
Promotor: prof. Mieke Van Houtte

Praktisch 

Hulde aan de nieuwe eredoctoren op vrijdag 18 maart 2022 van 15.30 uur tot 17 uur in de Aula, Voldersstraat 9.
Voorafgaand vertrekt de academische stoet om 15.00 uur van het Ufo (Sint-Pietersnieuwstraat 33) naar de Aula. 
Het einde van de zitting is voorzien rond 17 uur.
De ceremonie is ook te volgen via livestream op de UGent-website, zowel in het Nederlands als het Engels. 

Info 

Stephanie Lenoir 
Persdienst UGent 
0472 96 82 81
 
persdienst@ugent.be