UGent'ers bij finalisten Scriptieprijzen

(20-12-2021) Een aantal UGent'ers zijn genomineerd voor de verschillende Scriptieprijzen. De uitreiking van de verschillende prijzen vindt plaats op 21 december.

Ieder jaar kost het duizenden laatstejaarsstudenten bloed, zweet en tranen om een bachelor- of masterproef te schrijven. Vaak verdwijnen die scripties in een stoffige kast om nooit meer gelezen te worden. De Vlaamse Scriptieprijs wil scripties van dat droevige lot redden, want elk sterk en relevant onderzoek verdient een breder publiek! Hieronder vind je meer informatie over de scriptieprijzen, en de genomineerde UGent'ers. 

De Scriptieprijzen

Vlaamse Scriptieprijs

Uit maar liefst 405 inzendingen koos de jury na lang beraad negen kanshebbers voor de Vlaamse Scriptieprijs 2021. Bij de negen kanshebbers zat één UGent-scriptie: Optimalisatie van de opkweek van de zwarte soldatenvlieg op kippenmest. In zijn journalistiek artikel beschrijft Carl-Victor Deweer (faculteit Diergeneeskunde) het zo: "Hoe 100 miljoen kilogram larven kweken zonder '1 euro' te investeren!". Deze scriptie haalde de uiteindelijke shortlist voor de Vlaamse Scriptieprijs niet, maar is wel nog genomineerd voor de EOS Scriptieprijs. 

EOS Scriptieprijs

Studenten die een scriptie schreven in een exact-wetenschappelijke richting, maken kans op de Eos-prijs. Dit jaar zijn er vijf genomineerden, waarvan één UGent'er: Carl-Victor Deweer (faculteit Diergeneeskunde) , die ook genomineerd was voor de Vlaamse Scriptieprijs. Hij wil larven gebruiken om kippenstallen op te ruimen (en daarna tot voedselbron te verwerken).

Klasseprijs

De Klasseprijs, een deelprijs van de Vlaamse Scriptieprijs, bekroont de sterkste inzending gerelateerd aan onderwijs. Bij deze editie waren er 89 inzendingen, waarvan twee UGent-scripties. Pauline Verhelst (faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen) schreef een systematische literatuurstudie over de ondersteunende rol van de school bij de specifieke onderwijsbehoeften van kinderen met kanker. Haar journalistiek artikel heet "School-re-integratie na kinderkanker". Dries Mariën (faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen) deed mixed-method onderzoek naar de aanvangsbegeleiding voor beginnende leraren als een recht en plicht. Zijn journalistiek artikel heet "Aanvangsbegeleiding voor beginnende leraren als een recht en plicht: een mixed-method onderzoek". Klasse, het communicatieplatform voor onderwijs in Vlaanderen, bekroont de sterkste onderwijsscriptie met een prijs t.w.v. 1.000 euro en redactionele aandacht via de Klasse-kanalen.

mtech+prijs

In het kader van de mtech+prijs gingen SciMingo vzw en loopbaanfonds mtech+ op zoek naar de sterkste technologische inzendingen van de Vlaamse Scriptieprijs. Die zoektocht leidde naar drie finalisten, waarvan één UGent-scriptie: "Wat is het interessantst vanuit milieuoogpunt: renoveren of heropbouwen?". In hun masterproef onderzochten Judith Haanen & Anneleen Bollé (faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur) hoe je je woning zo efficiënt en duurzaam kunt vernieuwen. Is het zinvol om te renoveren of is het interessanter om de woning af te breken en vervolgens opnieuw op te bouwen? De winnaar van de mtech+ publieksprijs sleept 250 euro in de wacht. 

De prijsuitreiking

Op dinsdagavond 21 december om 20u kun je de uitreiking van de twintigste editie van de Vlaamse Scriptieprijs volgen via de livestream.

Meer informatie en contact