Lezing 'Eigen Kweek. Alternatieve voedselnetwerken rond de laatmiddeleeuwse stad'

Voor wie
Alumni , Medewerkers , Studenten , Privépersonen
Wanneer
29-03-2024 van 10:00 tot 11:30
Waar
Auditorium 3 Suzanne Lilar, Blandijnberg 2, 9000 Gent
Voertaal
Nederlands
Door wie
vakgroep Geschiedenis
Contact
Johan.Belaen@UGent.be
Website
https://www.verledenweek.ugent.be/open-lessen/#eigen-kweek

Bestonden stadslandbouw en korte-keten voeding al in de middeleeuwen? Prof. Tim Soens zoekt het uit.

Specerijen uit de Levant, ossen uit Denemarken, graan uit het Balticum... de geschiedenis van de middeleeuwse voeding, leest vaak als een verhaal van altijd uitdijende handelsnetwerken. Naarmate een groter deel van de bevolking in steden woonde, werd de band met de landbouw en de voedselproductie steeds losser. Of zo lijkt het toch. In dit college onderzoekt historicus Tim Soens (Universiteit Antwerpen) welke alternatieve voedselcircuits er bestonden voor stadsbewoners in laatmiddeleeuws Europa. Voor rijke stedelingen was landbouwgrond steevast een belangrijk onderdeel van hun patrimonium. In theorie konden ze dus hun pachters rechtstreeks voedsel laten leveren. Maar hoe belangrijk waren dergelijke circuits? En stonden ze enkel open voor de top van de samenleving? Deze open les van het vak 'Geschiedenis van de middeleeuwen' behoort tot het weekprogramma van de themaweek Boeren & Burgers (25-29/03), die de opleiding Geschiedenis in samenwerking met het STAM organiseert.

Registreer online