Lezing 'Een herdenking van het Cyborg Manifest: Wetenschap, artificiële intelligentie en feminisme in de 21e eeuw'

Voor wie
Alumni , Bedrijven , Journalisten , Medewerkers , Privépersonen , Studenten
Wanneer
30-04-2024 van 19:30 tot 21:00
Waar
Auditorium 2 Franz Cumont, Blandijnberg 2, 9000 Gent
Voertaal
Nederlands
Door wie
Vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen - Faculteit Letteren en Wijsbegeerte
Contact
tom.claes@ugent.be
Website
https://www.ugent.be/lw/philosophy/nl/opleidingen/actuelefilosofie2024.htm

Welke feministische vragen roept artificiële intelligentie rond epistemologie en ethiek? Toegelicht aan de hand van Haraway's Cyborg Manifest uit 1985.

Recente technologische ontwikkelingen zoals ChatGPT brengen ideeën uit Donna Haraways Cyborg Manifest uit 1985 weer onder de aandacht. Als eerste heeft Haraway de verwevenheid van mens en machine weten te vatten met het concept van de cyborg en stelde ze het binaire denken in onze technologische samenleving op de proef. Zo lijkt het alsof we met ChatGPT een machine hebben geproduceerd die objectiever en efficiënter kan denken dan mens, maar in werkelijkheid zijn de resultaten doordrongen van bestaande vooroordelen.

Bij dit soort ontwikkelingen ontstaat er ook steeds een moddergevecht tussen techno-optimisten en techno-pessimisten zonder stil te staan bij de contradictoire gevolgen van dit soort ontwikkelingen die zich niet laten oplossen in grotere gehelen. In deze presentatie gaan we dieper in op feministische vragen rond artificiële intelligentie, epistemologie en ethiek aan de hand van het werk van Haraway en andere denkster zoals Alison Adam en Judy Wajcman