Sustainability Summer Schools 2023

Wat?

Zomerscholen georganiseerd voor en door studenten. De bedoeling is interdisciplinair, student-led, kritisch en geëngageerd onderwijs aan te bieden rond sociaal-ecologische kwesties. Dit vloeit voor uit een samenwerking tussen de Green Officedierzaam.org, het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling en de Faculteit Dierengeneeskunde.

Voor wie?Summerschool Klimaat groepsfoto.

De Sustainability Summer Schools richten zich in eerste plaats op gemotiveerde studenten van alle richtingen van Associatie Universiteit Gent (AUGent).


Op basis van een motivatiefiche worden er in totaal 50 studenten geselecteerd voor Climate Justice & Degrowth, en 20 voor Dierenwelzijn. Ben je geen student maar heb je wel interesse? Dien gerust je motivatiefiche in, uitzonderingen zijn mogelijk.

Welke meerwaarde? 

De summer schools bieden een uitgelezen kans om je kennis rond de uitdagingen van vandaag te verbeteren en je blik te verbreden.

Door met medestudenten actief rond problemen te werken tijdens de workshops, ondervind je zelf de uitdaging om verschillende visies met elkaar te verenigen in de zoektocht naar oplossingen voor een economie die bijdraagt aan een  sociaal-rechtvaardige maatschappij binnen de ecologische grenzen van onze planeet.

Daarnaast bouw je een netwerk van contacten op met geëngageerde medestudenten uit verschillende opleidingen.

Kosten

De zomerschool is gratis voor deelnemers. Alle activiteiten en maaltijden (veganistisch) worden gedekt door de UGent. Overnachtingen en transport zijn voor eigen rekening.

Taal

De zomerschool Climate Justice & Degrowth zal doorgaan in het Engels. Bij de zomerschool Dierenwelzijn is de voertaal het Nederlands, met enkele Engelstalige lezingen.

Toegankelijkheid

Ben je een persoon met een beperkte mobiliteit of heb je andere speciale noden om deze activiteit bij te wonen, aarzel dan niet om ons te contacteren zodat we samen kunnen kijken hoe we hieraan tegemoet kunnen komen. Alle locaties zijn rolstoeltoegankelijk.

Summer School Climate Justice & Degrowth

Wat?Summerschool Klimaat speeddate literatuur.

Via workshops en lezingen leer je vijf dagen lang over verschillende perspectieven rond de thema’s klimaatrechtvaardigheid en degrowth met een interactieve benadering.

Daarnaast neem je deel aan een excursie, ontmoet je boeiende sprekers en word je deel van een gemotiveerde groep studenten!

Je leert niet alleen de uitdagingen kennen van de verschillende disciplines. Onder begeleiding van experts verdiep je je ook in concrete probleemstellingen, waar je met medestudenten uit verschillende studierichtingen je tanden in zal zetten.

We sluiten de week gezamenlijk af met een presentatiemomentje door de deelnemers. 

Wanneer?

De zomerschool gaat door van 18 tot en met 22 september 2023, iedere dag van 9u - 18u. Op woensdagavond is er een publiek toegankelijke avondactiviteit met keynote speaker voorzien om 20u.

WeekplanningSummerschool Klimaat workshop: Campus Sterre klimaatneutraal.

De weekplanning bestaat uit lezingen, workshops, speeddates, excursies, ...

Summer School Dierenwelzijn

Wat?

De summer school zal bestaan uit vijf goed gevulde dagen waarin kennis en expertise inzake dierenwelzijn centraal staan. In allerhande thema’s zoals gezelschapsdieren, wilde dieren en proefdieren wordt ingezoomd op het huidige beleidskader vanuit diverse invalshoeken om een beeld te krijgen van wat goed is en wat beter kan. Er zal ook stilgestaan worden bij het beroep van de dierenarts, en hoe dierenwelzijn daarin van essentieel belang is.

Wanneer?

Van maandag 11 september tot en met vrijdag 15 september 2023.

Weekplanning

De weekplanning bestaat uit lezingen, workshops, netwerkmomenten, ...

Je kan ook deelnemen aan individuele lezingen. Wel inschrijven hiervoor op dierzaam.org.

Contact

info@dierzaam.org

Volg het evenement op Facebook of LinkedIn!

Inschrijven

Ben je ook gemotiveerd om deel te nemen aan deze informatieve en toffe zomerscholen? Schrijf je dan zo snel mogelijk in!

Je kan je nog inschrijven voor de reservelijst van de Summer School Climate Justice en Degrowth door de motivatiefiche op te sturen naar duurzaam@ugent.be ten aanzien van Karel Proot. Als onderwerp voor de mail gebruik je: "Motivatie Summer School Climate Justice & Degrowth". De ervaring leert dat er altijd mensen annuleren, dus aarzel niet om je in te schrijven als je interesse hebt.

Voor de summerschool Dierenwelzijn mail je de ingevulde motivatiefiche dierenwelzijn naar info@dierzaam.org ten laatste 19 augustus (deadline is verlengd!).

Contact 

duurzaam@ugent.be

Coördinator

Karel Proot

Kernteam

Andy Deprez

Evi Van Paemel

Henrique Gonçalves 

Irma Emmery

Jutte Dessein

Lena Bulckaert

Lies Hens

Lucas Remue

Robbe Lamers