Duurzame voeding
Wat doet de UGent rond duurzaam en gezond eten in de resto's en de cafetaria? Wat kan jij doen wanneer je catering moet voorzien voor vergaderingen of events? En hoe kan je zelf aan de slag?

Beleid duurzame voeding
De UGent streeft naar een gezond, lekker, betaalbaar én ecologisch verantwoord voedingsbeleid, met een eiwitshift van dierlijke naar plantaardige eiwitten volgens de verhouding 40/60 in de resto’s, cafetaria en in catering tegen 2030. Voedselverspilling wordt vermeden door een goed voorraadbeheer en een samenwerking met organisaties die werken met voedseloverschotten.
- In de vernieuwde resto Coupure kan je tijdens een proefproject kiezen uit een ruim buffet waarbij vooral groenten een prominente plaats krijgen. In de resto wordt ook dagelijks verse soep worden gemaakt. Voor het aanbod wordt gekeken naar het seizoen en de afstand die de ingrediënten moeten afleggen.

Duurzame catering op vergaderingen en events
In een duurzame catering staat plantaardig voedsel centraal, met een beperkte ruimte voor zuivelproducten, vlees, vis en eieren.
- Op de website vind je een oplijsting van cateraars die kunnen voldoen aan deze 2 principes:
- 100% gevarieerd veggie-aanbod
- Minstens 50% plantaardig aanbod
- Vraag je bij een uitnodiging naar de voorkeuren? Maak dan van de vegetarische optie de norm, waarbij de mogelijkheid wordt geboden om te kiezen voor vlees als men hierop staat (op eenzelfde manier als waar nu gevraagd wordt naar vegetarisch of andere diëeten).

Onderwijs en onderzoek
Samen met onderzoekers willen we zoeken naar een gezond en ecologisch verantwoord voedingspatroon, met minder vlees- en niet-duurzame visconsumptie.
- De UGent is partner in de Green Deal eiwitshift.
- In 2019 werd het eerste uitgebreide wetenschappelijke rapport gepubliceerd over wat een gezond voedingspatroon is binnen een duurzaam voedselsysteem. Bekijk deze figuur van een planet health dieet in vergelijking met ons dieet.
Nuttige links
Contact
Meer info: duurzaam@UGent.be
