Voorstelling Plantentuin

Welkom in de Plantentuin

De Plantentuin van de Universiteit Gent is sinds 1902 ingericht aan de rand van het Citadelpark. Op een oppervlakte van 2,75 ha, waarvan 4.000 m² serres, zijn maar liefst 10 000 plantensoorten samengebracht.

De grote vijver is een dominant landschapselement onmiddellijk bij de ingang.

Aan de rand van de vijver zie je een van de pronkstukken van de tuin: de Parasolden of Pinus pinea.

Leren in open lucht

Viburnum farreri

De eeuwenoude band van de Plantentuin met een onderwijsinstelling komt tot uiting in de rijke systematische collecties. Tussen gekende en minder gekende bloemplanten kun je inspiratie opdoen voor je eigen tuin.

Een wandeling op de smalle paadjes van de rotstuin voert je langs juweeltjes uit het gebergte.

 

Een oase van rust

Kleine vijver

Het arboretum werd in 2004 grondig herschikt. Je kunt er bomen bewonderen uit de Aziatische, Amerikaanse en Europese bossen. Het is er heerlijk wandelen en rustig toeven op een bankje in de schaduw van een oude Treurbeuk.

Op zoek naar gele tomaten, gestreepte bonen, zeekool of meer lekkers? Een bezoekje aan onze groententuin brengt je zeker op leuke ideeën voor thuis. Verpozen kan dan weer perfect aan de rand van de kleine vijver. In dit idyllische hoekje vind je vooral Aziatische plantensoorten, naast salamanders en ander waterleven.

Zonnekloppers

Mediterrane tuin

Voorbij het Palmarium werd door de vereniging Drosera vzw een klein moeras aangelegd. Zonnedauw en andere vleesetende planten loeren hier op kleine insecten.

In de succulentenkas wordt het ’s zomers erg warm. Talrijke oude cactussen en succulenten bloeien er uitbundig. De watervoorraad in de opgezwollen stengels en bladeren van deze planten zorgt voor het overleven in droge omstandigheden.

De mediterrane tuin ligt tussen de serres, goed beschut tegen de wind. Half-winterharde planten bloeien en geuren hier de ganse zomer. Tijdens de winter beschutten we deze planten tegen strenge vorst.

 

In de tropen

AlstroemeriaIn de indrukwekkende Victoriaserre groeien diverse bekende nutsgewassen zoals koffie, cacao, papaya en rijst. In deze serre springen ’s zomers vooral de bloemen van de reuzenwaterlelies in het oog.

In de subtropische kas word je aangenaam verrast door het mediterrane klimaat en de lekkere geur. Nogal wat planten zijn hier voorzien van klierharen die etherische oliën bevatten. Wanneer je de trappen afdaalt, betreed je de ondergroei van een tropisch woud. Met enig geluk kan je hier bananen zien rijpen.