Onderzoek
Wie we zijn
De design.nexus onderzoeksgroep van UGent Campus Kortrijk wenst bruggen te bouwen tussen onderwijs, duurzaamheid en industrie in het domein van technologiegedreven ontwerpen en veranderprocessen van innovatieve product-/dienst- en consumptie-/productiesystemen. De groep implementeert interdisciplinaire ontwerpstrategieën en praktijkvoorbeelden samen met de industrie en organisaties uit de publieke en private sector.
Wat we doen
design.duurzaamheid
De lens .duurzaamheid houdt zich bezig met de negatieve gevolgen die voortvloeien uit industriële productie en productontwerp. Het onderzoekt en experimenteert met nieuwe manieren om een duurzamere toekomst teweeg te brengen door zich bezig te houden met diverse co-design activiteiten.
design.industrie
design.industry voert multidisciplinair toegepast onderzoek uit rond het ontwerpen voor nieuwe digitale en/of biogebaseerde processen, gepersonaliseerde, veranderende en schaalbare productiesystemen
design.for.empowerment
Het onderzoeksprogramma ‘design for empowerment’ omvat drie centrale doelstellingen: (1) inclusive design, (2) design for futures & (3) design for impact.
design.onderwijs
Binnen design.onderwijs gaan we praktische uitdagingen uit het echte leven effectief in de leeromgeving integreren door middel van probleem- en projectgebaseerd leren en afgestemd op de eisen van het bedrijfsleven.
Onderzoekslabo's
Learning Lab
In ons Learning Lab wisselen we kennis uit over onderwijs- en leermethodes en bieden we trainingen aan voor industrie en academische partners door het implementeren van op design gebaseerde methodologieën, zoals de Design Thinking methodologie en spelgebaseerd leren.
Bio-Makerspace
Het BioFabLab is een nieuwe creatieve ruimte waar studenten en bedrijven het basisprincipe van Design for a Circular Economy leren toepassen door prototypes te maken en te experimenteren met DIY, biogebaseerde en circulaire materialen.
Overzicht en extra info over deze labo's onder dienstverlening.
Onderzoeksprojecten & doctoraatsonderzoek
UILDING BASED on BIOBASED (BBoBB)
Een schaalsprong in Building Based on Biobased, dat is ons doel!
In het BBoBB-project werken 16 partners in vijf landen in de Noordzee-regio samen om waardeketens voor het gebruik van biogebaseerde materialen te ontwerpen, ontwikkelen en versterken. In ons partnerschap zijn alle onderdelen van de waardeketen vertegenwoordigd.
Wij geloven dat de overgang naar een circulaire economie een belangrijk middel is om te werken aan de klimaatuitdaging, met het vooruitzicht op nieuwe bedrijfsmodellen. Daarom biedt het gebruik van biobased materialen in de bouw (gebouwde omgeving, interieurbouw en civiele techniek) een unieke kans die we willen grijpen .
Laten we samen werken aan een circulaire economie!

VLAIO - Living Lab Hennep+
Het Vlaio project Living Lab Hennep+ wil industriële hennep letterlijk en figuurlijk opnieuw laten bloeien in Vlaanderen. Hennep is een snelgroeiend en duurzaam gewas met voordelen voor mens en milieu en verschillende toepassingsmogelijkheden in de bouw- en maakindustrie. Het Living Lab Hennep+ wil een mindset shift teweegbrengen in Vlaanderen en een circulaire waardeketen met hennep promoten en faciliteren voor de Vlaamse bouw- en maakindustrie.
Recent afgewerkte onderzoeksprojecten
- VLAIO TETRA / ontwerpen voor eenvoudige en intuïtieve manuele assemblage
- INTERREG / Lerend netwerk biobouwers: ontwikkeling van een innovatieve, praktijkgerichte onderwijsmethode voor de bouwsector.
- Prototyping Circulair: Circulair prototypen met behulp van bio-gebaseerde en / of digitale productie
- T-CTREPE / Erasmus +: Textiel engineering voor co-creatie paradigmas in het onderwijs
- Circular sprint / Crafth: additive manufacturing voor een circulaire economie
- Interreg Transfirm: studenten ondernemers zonder grenzen
- Bi0-geïnspireerde beugels: hoe zeepaardjes de revalidatiegevolgen van traditionele beugels kunnen oplossen
- CiRcular design & manuFacTuring Hackathon
- Productontwikkeling voor kleine series
- Makerhealth: Vergemakkelijken van duurzame innovatie met en voor professionals in de gezondheidszorg door gebruik te maken van medische fabeltechnieken
- Student-ondernemers zonder grenzen
Klik hier voor een volledige overzicht en extra informatie rond deze projecten.
Lopend doctoraatsonderzoek
- Ellen De Vos / Inzicht in de betekenis van ontwerp voor het bouwen van collaboratieve toekomstscenario's
- Louise Dumon / ontwerpen voor circulariteit
- Bert Vuylsteke / Studie naar de opportuniteiten van nieuwe circulaire en bio-gebaseerde materialen voor het ontwerpproces
- Jan Herregodts / Ontwikkeling van een nieuw totale elleboogprothese design, gebaseerd op nieuwe inzichten in de anatomie en biomechanica van de elleboog.
Klik hier voor een volledige overzicht en extra informatie rond ons doctoraatsonderzoek.
Publicaties
Hier een overzicht van onze publicaties: