Toekomstige studenten

Waarom Toegepaste Taalkunde?

Kiezen voor de bachelor in de toegepaste taalkunde doe je als je talent hebt voor talen, en als je dit talent via praktijkgericht academisch onderwijs wil omzetten in vaardigheden die relevant zijn voor de meertalige arbeidsmarkt. Als je vloeiend en professioneel wil leren communiceren, vertalen of tolken in drie talen.

Toegepaste Taalkunde doe je omdat je weet dat talen tellen.

 • Je leert vloeiend en professioneel communiceren in je moedertaal en twee vreemde talen. Voor je vreemde talen combineer je Frans, Engels en Duits onderling of je kiest voor Frans, Engels of Duits in combinatie met Spaans, Italiaans, Russisch of Turks (uniek in Vlaanderen!).
 • Je verrijkt je algemene kennis via vakken zoals ‘Inleiding tot het recht’, ‘Inleiding tot de economie’, ‘Inleiding tot de wereldgeschiedenis’ of ‘Taalnormering van het Nederlands’.
 • Je krijgt de kans om in de derde bachelor een semester in het buitenland te studeren, wat een ware boost is voor je taal-en cultuurkennis.
 • Je doet kennis op van taal-en vertaaltechnologie en digitale communicatie.
 • Je volgt onderwijs dat op de inzichten van wetenschappelijk onderzoek gebaseerd is en je krijgt ook de kans om zelf onderzoek te verrichten binnen één van onze sterke onderzoeksgroepen. Tolk- en vertaalwetenschap, vreemdetaalverwerving en taaltechnologie zijn enkele van de onderzoeksdomeinen waar in de vakgroep onderzoek naar gedaan wordt.
 • Je doet praktijkervaring op via een professionele stage.
 • Na je bachelor kies je voor één van de drie domeinmasters: vertalen, tolken of meertalige communicatie of voor de educatieve master als je een carrière als lesgever beoogt.
 • Je hebt de mogelijkheid om in de master een derde vreemde taal (Engels, Frans en Duits) op te frissen.

Infomomenten

Infomomenten 20-21

 • zaterdag 13 maart 2021: infodag voor alle opleidingen van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte
 • zaterdag 24 april 2021: infodag Toegepaste Taalkunde
 • dinsdag 7 september 2021: infodag Toegepaste Taalkunde

Op dit moment weten we nog niet hoe de infodagen in 2021 georganiseerd zullen worden. Hou deze pagina en onze social media in de gaten.

Infodag april 2020

In april 2020 organiseerden we een online infodag. Je kan onze opleiding op je eigen tempo ontdekken via de webpagina van die infodag.

Open Lessen

Kijk je graag eens binnen in een online les Spaans, Engels, Nederlands, Frans, Duits … ? Schrijf je dan in voor de online open lessen tijdens de krokusvakantie.

SID-ins

Het Departement Onderwijs en de Centra voor Leerlingbegeleiding (CLB) organiseren tijdens de eerste maanden van het jaar in elke Vlaamse provincie een SID-in beurs. SID-in staat voor Studie Informatie Dagen. Het opzet van de SID-ins is om de laatstejaars secundair onderwijs kennis te laten maken met de studiemogelijkheden na het secundair onderwijs en hen zo te ondersteunen in hun studiekeuze(proces). Ook de Universiteit Gent is aanwezig op deze SID-ins. Dit jaar zijn die SID-ins een online evenement.

virtuele stand

Brochure

In deze brochure vind je alle uitleg over de opleiding Toegepaste Taalkunde. Download het pdf-document door op de afbeelding te klikken.

brochure toegepaste taalkunde

Veelgestelde vragen

Heel wat van je vragen zullen beantwoord worden in de bovenstaande brochure. Heb je een vraag nog niet beantwoord gezien, neem dan zeker een kijkje bij onze veelgestelde vragen.

Videogetuigenissen

Onze studenten en alumni leggen graag aan je uit wat het betekent om te kiezen voor een opleiding Toegepaste taalkunde.
Bekijk hun videogetuigenissen:

Inschrijven

Wil je je inschrijven, dan kan je alle info vinden op de pagina's van de studentenadministratie.

Meer