Deelnemers gezocht voor onderzoek naar rookgedrag

(29-11-2023) Universiteit Gent zoekt dagelijkse rokers (vanaf 18 jaar) voor een onderzoek naar triggers van rookgedrag. Onderzoekers willen een rookstopapplicatie ontwikkelen die triggers voor roken automatisch detecteert a.d.h.v. smartphone en smartwatch data.

De studie duurt 3 weken in totaal. Deelnemers krijgen een gepersonaliseerd rapport over hun rookgedrag en een bon ter waarde van €60.

Verloop van studie:

1 - Deelnemers worden gevraagd om naar De Krook (Gent) te komen waar ze uitleg krijgen over het verloop van de studie. Hier krijgen ze tijdelijk een Samsung Galaxy Watch 5 die zij tijdens de volledige duur van de studie moeten dragen. Deelnemers worden daarna gevraagd om de applicatie van het onderzoek op hun smartphone te installeren.

2 - Deelnemers dienen een eenmalige vragenlijst in te vullen om een beeld van hen als rokers te schetsen.

3 - Gedurende 2 weken (week 1 - week 2) dienen de deelnemers simpelweg op een knopje op hun smartwatch te drukken na elke sigaret die ze roken. Ze worden ook gevraagd om een korte dagelijks vragenlijst in te vullen.

4 - Tijdens de laatste week (week 3) wordt ook aan de deelnemers gevraagd om daarnaast een heel kort vragenlijst in te vullen na elke sigaret.

5 - Na 3 weken dienen de deelnemers terug naar De Krook (Gent) te komen om hun Samsung Galaxy Watch 5 terug te geven en een laatste vragenlijst in te vullen.

6 - Deelnemers ontvangen hun vergoeding en een gepersonaliseerd rapport over hun rookgedrag.

Schrijf je hier in

 • Doelgroep:
  - Dagelijks sigaretten roken
  - 18 jaar of ouder
  - Woont in regio Gent of kan zich tweemaal naar Gent verplaatsen (begin en einde studie)
  - Beschikt over een Android smartphone met versie 8 of recenter

 • Uiterste datum: 2024-12-31
 • Vakgroep: Communicatiewetenschappen
 • Naam: Arian Kashefi (imec-mict-ugent)
 • Website: https://forms.gle/K1QB2HYC81ZUkyf77
 • E-mail: Arian.Kashefi@UGent.be
 • Telefoon: 09 331 29 08