EBRAINS onderzoeksinfrastructuur krijgt €38 miljoen financiering voor nieuwe fase in digitale neurowetenschap

(09-01-2024) De Europese Commissie heeft het EBRAINS 2.0-voorstel aanvaard dat werd ingediend naar aanleiding van de INFRASERV-oproep. Er wordt €38 miljoen toegekend voor de verdere ontwikkeling van de EBRAINS-onderzoeksinfrastructuur.

De UGent maakt deel uit van een consortium dat €38 miljoen aan financiering binnenhaalde voor de ontwikkeling van de tweede fase van EBRAINS. EBRAINS (European Brain Research Infrastructures) is een door de EU medegefinancierd onderzoeksplatform, ontworpen om de neurowetenschappen en 'brain health' te bevorderen. Het is een digitaal ecosysteem waar onderzoekers, clinici en experts samenkomen om de complexiteit van de hersenen te onderzoeken. Met een focus op het creëren van tools, modellen en workflows, faciliteert EBRAINS onderzoek naar hersenstructuren, ziektemechanismen en biomarkers. Het ondersteunt de ontwikkeling van rekenkundige ziektemodellen, bevordert samenwerking en stimuleert diversiteit en inclusie in de neurowetenschappen. Het overkoepelende doel is om onze hersenstructuren en -functies beter te begrijpen, en zo de hersengeneeskunde en -technologieën te verbeteren.

'Digitale tweelingen'

Het nieuwe project EBRAINS 2.0 wil een nieuwe standaard voor hersenatlassen ontwikkelen, en neurologische en klinische gegevens verzamelen en met elkaar verbinden. Een ander belangrijk onderdeel van EBRAINS 2.0 zijn 'digitale tweelingen', een soort gepersonaliseerd rekenkundig hersenmodel dat altijd kan worden bijgewerkt met gegevens van zijn levensechte tegenhanger, de patiënt. Het UGent-onderzoek onder leiding van professor Daniele Marinazzo zal een cruciale rol spelen bij de ontwikkeling van deze 'digital twins'.

Meer over EBRAINS

De EBRAINS onderzoeksinfrastructuur, een belangrijk onderdeel van het door de EU gefinancierde Human Brain Project (HBP), werd officieel gelanceerd in 2019. Twee jaar later, in 2021, werd EBRAINS opgenomen in de Roadmap van het European Strategy Forum on Research Infrastructures (ESFRI). In deze fase wil EBRAINS de transitie naar een duurzame infrastructuur voltooien.

"We zijn erg blij met de toekenning van de SERV-subsidie. Het is een erkenning van de duurzame wetenschappelijke waarde van de onderzoeksinfrastructuur", zegt Philippe Vernier, Joint Chief Executive Officer van EBRAINS.
"De subsidieovereenkomst markeert een belangrijke mijlpaal voor de EBRAINS onderzoeksinfrastructuur. We kijken ernaar uit om onze tools en diensten verder te ontwikkelen, te delen met onze collega's en de gemeenschap in staat te stellen vooruitgang te boeken in de neurowetenschappen", zegt Katrin Amunts, Chief Executive Officer van EBRAINS AISBL 

Bij het nieuwe EBRAINS project zijn 59 partnerinstellingen uit 16 Europese landen betrokken. Het werd geselecteerd voor financiering na evaluatie door onafhankelijke experts. Het wordt gecoördineerd door de EBRAINS AISBL, een non-profitorganisatie die in Brussel is opgericht tijdens het Human Brain Project, en start in januari 2024. De onderzoeksinfrastructuur is georganiseerd rond een centrale hub die een pan-Europees netwerk van diensten coördineert die worden geleverd door 11 nationale knooppunten: België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland, Noorwegen, Spanje, Zweden en Zwitserland.

EBRAINS tools

EBRAINS is een open onderzoeksinfrastructuur die hoogwaardige onderzoeksdata, tools en rekenfaciliteiten voor hersenonderzoek verzamelt. De infrastructuur biedt onderzoekers een uitgebreide reeks hersendatasets, een hersenatlas met meerdere niveaus, modellerings- en simulatietools en toegang tot krachtige computerhulpmiddelen en robotica- en neuromorfische platforms.

Ontdek hier de EBRAINS tools

Contact