UGent'er Fien Vansevenant wint Future Proef Award met masterproef

(23-04-2024) Fien Vansevenant wint de Future Proef Award. Ze onderzocht in haar masterproef hoe landbouwgrond van het OCMW een rol kan spelen in de voedselvoorziening van zorginstellingen. De jury beloonde haar voor de holistische aanpak en sterke standpunten.

Duurzame eindproeven

De Future Proef Award beloont eindproeven die inzetten op duurzaamheid. De award is een initiatief van het Duurzaam Educatiepunt (Vlaamse Overheid, Departement Omgeving), de Vlaamse hogeronderwijsinstellingen en de Stichting voor Toekomstige Generaties. De wedstrijd ontstond aan de UGent en werd dit jaar voor het eerst op Vlaams niveau georganiseerd.

Op 22 april 2024 mocht UGent'er Fien Van Sevenant de Future Proef Award voor beste masterproef meenemen naar huis. Fien studeerde Stedenbouw en ruimtelijke planning aan de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur. 

Geen boerderij maar 'zorgderij'

Ze haalde het in de wedstrijd van honderden kandidaten met haar onderzoek naar lokale voedselproductie voor zorginstellingen rond Gent. Daarin nam ze het historisch landbouwpatrimonium van het OCMW Gent onder de loep.

Ze onderzocht welke rol deze gronden vandaag kunnen spelen in de voedselvoorziening van de nabije zorginstellingen, een connectie die in de loop der jaren is verloren gegaan. Vansevenant noemt haar model ‘De Zorgderij’, een boerderij in functie van de ouderenzorg.

Verschillende disciplines samenbrengen

De jury was lovend over het onderzoek van Fien. Ze appreciërende in het bijzonder "haar holistische aanpak, die verschillende disciplines samenbrengt." Ook het vernieuwende aspect en de sterke verankering in de sociale dimensie konden op veel bijval rekenen. 

Fien Vansevenant komt zeer moedig en duidelijk voor haar standpunten uit. Dit alles maakt dat deze eindproef verder gaat dan de ‘established theories'. - jury Future Proef Award

Onderzoek in een notendop

Meer weten over de masterproef van Fien: "Zorgband Leie en Schelde als zorgderij. Verkenning van de verbinding tussen een publieke voedselstrategie en territoriale ontwikkelingskansen"? In deze video geeft Fien duiding.