Gentse onderzoeksters volgen 20 jaar lang 20 000 Gentenaars op voor de Gezondheidsmonitor

(21-02-2024) Een toekomst waarin we niet alleen langer leven, maar ook gezonder ouder worden? Dit is geen verre droom, maar een haalbare realiteit dankzij de Gezondheidsmonitor. UGent-onderzoekers coördineren de grootschalige studie naar preventieve geneeskunde.

Preventie maakt meer gezonde jaren mogelijk 

“Tegen 2050 zal 1 op de 3 Vlamingen ouder zijn dan 65 jaar. Willen we de vergrijzing kunnen dragen en willen we dat onze gezondheidszorg mee op maat evolueert, dan moeten we inzetten op preventie”, steekt Marthe De Boevre van wal. 

Is dat nu niet het geval? Zetten we te weinig in op het voorkomen van ziektes? “In België doen we vooral aan curatieve gezondheidszorg: we behandelen wanneer iemand ziek wordt. Dat moet anders. Door preventie kunnen we niet alleen de druk op ons gezondheidssysteem verlichten, maar ook de levenskwaliteit verbeteren.” 

“Hoe langer iemand gezond blijft, hoe meer die van het leven kan genieten. Meer gezonde jaren mogelijk maken, dát is het doel van de Gezondheidsmonitor” - Prof. Lies Lahousse. 

Een unieke studie met wereldwijde impact 

20 jaar lang zal de Gezondheidsmonitor lichaamsmateriaal en gezondheidsinformatie van 20.000 Gentenaars verzamelen en beheren. “We verzamelen bloed, huid, speeksel, haar, stoelgang en urine. Die lichaamsstalen bewaren we uiterst zorgvuldig in de biobank van UZ Gent”, legt Marthe enthousiast uit. 

“Daarnaast bevragen we de deelnemers ook over hun leefomgeving, eetgewoonten, mobiliteit, medicatiegebruik, sociale interacties en levensstijl. Op die manier brengen we hun exposoom in kaart. Die omgevingsfactoren hebben een grote invloed op onze gezondheid”, vult Lies Lahousse verder aan.  

Marthe benadrukt de unieke waarde van de studie: “Dankzij de DNA-stalen gaat de Gezondheidsmonitor één stap verder dan vele andere studies. We koppelen het exposoom aan het genoom. Deze rijke dataset stelt ons in staat om de invloed van genetica en omgevingsfactoren op onze gezondheid in kaart te brengen. Door samen te werken met onderzoekers van over de hele wereld kunnen we zo vroegtijdig risicofactoren voor ziekte identificeren, waardoor de Gezondheidsmonitor een goudmijn voor de wetenschap is.” 

Toonbeeld van duurzaam onderzoek

De gezondheidsmonitor draagt ook bij aan duurzaam onderzoek. Wie deelneemt aan de Gezondheidsmonitor stemt ermee in om de verzamelde data voor meerdere onderzoeken te gebruiken en is bereid om mee te werken aan nieuw onderzoek.   

“Het is een toegewijde en loyale community waar onderzoekers de komende jaren echt op kunnen rekenen. Onderzoekers hoeven zo niet meer los van elkaar deelnemers te bevragen en meerdere staalnames te organiseren. Zo dragen we samen bij aan duurzaam onderzoek”, licht Marthe trots toe.   

“Om te weten te komen waar we als samenleving op moeten inzetten om langer gezond te blijven, hebben onderzoekers rijke en gevarieerde data nodig.” - Prof. Marthe De Boevre

België kon niet achterblijven 

De resultaten van dit onderzoek kunnen helpen bij het vormgeven van de toekomstige gezondheidszorg. Andere Europese landen, zoals Nederland en het Verenigd Koninkrijk, staan een pak verder in grootschalig bevolkingsonderzoek. “Wij konden niet achterblijven”, besluit Marthe. 

Zet mee de gezondheid van Gentenaren op de wereldkaart.

Ben je minstens 45 jaar en woon je in de rand van Gent? Meld je aan voor dit ambitieuze project. Registreer je vandaag nog op https://gezondheidsmonitor.gent/ en investeer mee in de toekomst van ‘gezond ouder worden’.

Contact

marthe.deboevre@ugent.be

Vakgroep Bioanalyse

09 264 80 85

lies.lahousse@ugent.be

Vakgroep Bioanalyse

09 264 81 14