Green Guide bundelt adresjes en tips rond duurzaamheid in Gent

(14-03-2024) Alle Gentse hogeronderwijsinstellingen en Visit Gent lanceren op 28 maart samen online gids

Wie op zoek is naar inspirerende adresjes en tips om duurzamer te leven, shoppen en verblijven in Gent, kan voortaan terecht in de Green Guide. Die online gids bundelt op dit moment een 50-tal winkels en horecazaken en richt zich tot studenten en toeristen. De Green Guide App kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen Visit Gent en studenten van Arteveldehogeschool, HOGENT, Universiteit Gent, LUCA School of Arts, KU Leuven - Gent en Odisee.

“Veel studenten en internationale bezoekers kennen de talrijke duurzame Gentse adresjes niet. Met de vroegere Green Guide, een Engelstalige papieren stadsgids voor inkomende internationale studenten aan UGent en Arteveldehogeschool, wilden we daar iets aan doen. Maar vandaag verkiezen jongvolwassenen en bezoekers een webapplicatie. Omdat 85 % van de Gentse studenten buiten Gent woont en de stad nog volop moet leren kennen, hebben alle Gentse hogeronderwijsinstellingen en Visit Gent de handen in elkaar geslagen.”, zegt Elena Lievens, beleidsmedewerker duurzaamheid aan Arteveldehogeschool.

Naast een vijftigtal winkels en horecazaken biedt de Green Guide heel wat tips en tricks rond duurzaam leven in de Arteveldestad.

“Waar vind je tweedehandskledij? Waar huur en herstel je een fiets? Hoe recycleer je afval? Waar koop je verpakkingsvrije producten? Op die en nog veel meer vragen geeft de app je het antwoord. Bij verschillende lokale ondernemers kan je bovendien punten verzamelen en zo een beloning of extraatje krijgen.” zegt Wim Dewitte van Green Office Gent. 

Studenten werken intensief samen

Green Office Gent zorgde voor de inhoudelijke content en de connectie met handelszaken en organisaties. HOGENT liet studenten Marketing creatieve ideeën voor de lancering uitwerken, terwijl studenten Organisatie en Management de teksten in de app herwerkten. Studenten van LUCA School of Arts waren verantwoordelijk voor het grafische ontwerp van de app, de flyer en de raamstickers. De applicatie zelf werd dan weer ontwikkeld door studenten Graduaat Programmeren Arteveldehogeschool. Studenten Bedrijfsmanagement van Arteveldehogeschool stelden ten slotte een businessplan op, een studente Communicatiemanagement maakte het communicatieplan en Odisee en KULeuven – Gent werkten samen met De Makers van Arteveldehogeschool om campagnebeelden te maken.

Bekijk de stad door een groene bril

Bij de lancering van de online gids, op donderdag 28 maart, hoort ook een promotiecampagne in het Gentse straatbeeld. Op plekken waar veel studenten en bezoekers passeren, verschijnen grote groene brillen met het logo van Green Guide en de QR-code die doorverwijst naar greenguide.gent. Naast de campussen van de hogeronderwijsinstellingen zijn dat onder meer de Krook, het Citadelpark en de Bisdomkaai. De grote brillen zijn op duurzame wijze gemaakt door de opleiding Houttechnologie van HOGENT. Het Fablab van Arteveldehogeschool maakte dan weer een aantal kleinere brillen als eyecatcher.

"De groene brillen symboliseren de blik op de toekomst, en dat zijn wat ons betreft de handelaars en organisaties met een duurzame insteek, of die nu ecologisch is, sociaal of een combinatie van beide. De unieke samenwerking tussen alle Gentse hogeronderwijsinstellingen en Visit Gent toont dat duurzaamheid en studentenparticipatie hand in hand gaan", aldus Elena Lievens. 

Ontdek Green Guide op https://greenguide.gent

Contact