James Webb telescoop toont ongeziene details van iconische 'Paardenkopnevel'

(30-04-2024) James Webb ruimtetelescoop maakte de scherpste infraroodopnamen tot nu toe van een van de meest kenmerkende objecten aan onze hemel, de Paardenkopnevel. De beelden tonen de complexiteit van de iconische nevel met een ongekende ruimtelijke resolutie.

De James Webb telescoop is de grootste en krachtigste telescoop die ooit in de ruimte is gelanceerd. De nieuwe beelden van deze telescoop tonen een deel van de hemel in het sterrenbeeld Orion. Uit golven van stof en gas rijst de Paardenkopnevel op, die zich op ongeveer 1300 lichtjaar afstand bevindt.

De Paardenkopnevel is ontstaan uit een instortende interstellaire stofwolk en gloeit omdat hij wordt verlicht door een nabijgelegen hete ster. De gaswolken rondom de Paardenkopnevel zijn al verdwenen, maar de uitstekende pilaar bestaat uit dikke klonten materiaal die moeilijker te eroderen zijn. Astronomen schatten dat de Paardenkopnevel nog zo'n vijf miljoen jaar te leven heeft voordat ook hij uiteenvalt. Webbs nieuwe beeld richt zich op de verlichte rand van de top van de kenmerkende stof- en gasstructuur van de nevel.

De beelden zijn gemaakt door het PDR-GTO consortium waarin ook sterrenkundigen van de UGent een actieve rol spelen. Naast de Paardenkopnevel wordt in dit PDR-GTO programma ook een andere nevel, NGC 7023, in detail bestudeerd. Door deze nevels te bestuderen en te modelleren met geavanceerde computerprogramma's hopen de sterrenkundigen om de eigenschappen van het gas en stof in onze Melkweg vast te leggen. Dit is op zijn beurt nodig om te begrijpen hoe sterren vormen en evolueren.

Contact

Maarten Baes

maarten.baes@ugent.be

09 264 4793