ERC Proof of Concept Grant voor twee UGent'ers

(28-07-2023) UGent-onderzoekers Nele Vandersickel (links) en Anna Kaczmarek (rechts) winnen een Proof of Concept Grant. Hiermee kunnen zij de kloof overbruggen tussen hun baanbrekend onderzoek en de eerste fasen van een commercieel of maatschappelijk project.

De European Research Council (ERC) heeft 66 nieuwe 'Proof of Concept' winnaars aangekondigd. Met een waarde van €150.000 elk worden deze subsidies gebruikt om het commerciële of maatschappelijke potentieel van succesvol onderzoek te verkennen. De winnende projecten werden geselecteerd uit 183 voorstellen. De nieuwe beurzen worden toegekend aan onderzoekers uit 14 verschillende landen. In België worden vijf onderzoekers bekroond, waarvan twee aan de UGent: Nele Vandersickel and Anna Kaczmarek.

Ontdek de twee projecten

Automatische analyse van hartritmestoornissen

Nele Vandersickel onderzoekt het gebruik van topologie voor de behandeling van atriale tachycardie (AT). AT is een veelvoorkomende vorm van een hartritmestoornis die nadelige gevolgen kan hebben voor iemands gezondheid. De complexiteit van de patronen van deze hartritmestoornis en de onduidelijke benaming bemoeilijken een nauwkeurige diagnose van complexe gevallen van AT en maken de optimale behandeling uitdagend en foutgevoelig. Een suboptimale behandeling kan leiden tot ernstige gevolgen zoals hartfalen, beroerte en pacemaker-implantatie als gevolg van overmatige ablatie-geïnduceerde atriale disfunctie.

In dit voorstel introduceren we een diagnostisch instrument genaamd "Directed Graph Mapping" (DGM), dat een uniek classificatiesysteem biedt op basis van duidelijke en nauwkeurige wiskundige criteria met behulp van topologische principes. Dat maakt een nauwkeurige diagnose en differentiatie van verschillende soorten AT mogelijk. DGM kan automatisch een geval van AT analyseren, wat consistente en betrouwbare resultaten oplevert, en het legt de weg vrij voor optimalisatie van de ablatiestrategie.

DGM kan niet alleen de huidige AT diagnosticeren, maar ook verborgen langzamere AT's voorspellen die kunnen verschijnen, afhankelijk van het gekozen ablatiedoelwit. Door het vermogen om de verborgen AT's te voorspellen, kunnen we een revolutie in de behandeling van AT's teweeg brengen, omdat deze verborgen AT's al kunnen worden behandeld na de meting van de eerste anatomische map. Daarom heeft ons instrument het potentieel om het ablatieproces aanzienlijk te versnellen.

Voor dit project zullen we een prospectieve studie uitvoeren waarbij minimaal 15 ziekenhuizen in België betrokken zullen zijn die gespecialiseerd zijn in AT-ablaties om de effectiviteit en duurzaamheid van onze voorgestelde oplossing verder te valideren, met medewerking van een breed scala aan elektrofysiologen. Door te overleggen met elektrofysiologen hebben we gemerkt dat hun interesse in DGM van invloed is op mappingsystemen. Als ze de waarde van DGM erkennen voor de behandeling van ATs, kunnen mappingbedrijven onze technologie overnemen, zodat we daadwerkelijk patiënten in de kliniek kunnen helpen met onze technologie.

 

Nanothermometers uit afbreekbare nanomaterialen

Anna Kaczmarek bekijkt nieuwe niet-toxische, afbreekbare materialen voor temperatuurbewaking voor ziektediagnose en voor gebruik bij behandelingscontrole. Thermische bewaking speelt een cruciale rol bij zowel ziektediagnostiek als behandelingscontrole.

Het gebruik van de luminescentiethermometrietechniek voor in vivo temperatuurbepaling heeft de afgelopen tien jaar veel interesse gewekt. Ondanks de grote belofte en potentiële impact zijn luminescentie nanothermometers tot op heden echter nog niet voorbij de preklinische stadia. Dit heeft veel te maken met problemen op het gebied van toxiciteit, nanoveiligheid en biocompatibiliteit, omdat de meeste voorgestelde luminescentie nanothermometers gebaseerd zijn op zware metalen (bijv. kwantumstippen, nanodeeltjes van zeldzame aardmetalen).

Om het gebruik van luminescentie nanothermometers op klinisch niveau dichterbij te brengen, is het duidelijk nodig om deze obstakels op te lossen. Dat is het doel van het project LUMITOOLS. Om dit doel in de komende jaren te bereiken, lijkt het in dit stadium verstandig om af te stappen van nanothermometers die zijn opgebouwd uit zware metalen, tenminste totdat de huidige risico's van toxiciteit en accumulatie op de juiste manier kunnen worden aangepakt en gecorrigeerd.

Dit project richt zich op de ontwikkeling van nieuwe ratiometrische thermometermaterialen opgebouwd uit afbreekbare nanomaterialen. Het ontwikkelen van stabiele, goed presterende nanothermometers, die volledig afbreken nadat ze hun werk hebben gedaan, zou een belangrijke vooruitgang betekenen voor toekomstig onderzoek naar in vivo thermometertoepassingen. Dit project onder leiding van hoofdonderzoeker Anna Kaczmarek zou het mogelijk maken om nanothermometers te leveren die in de nabije toekomst in klinieken kunnen worden gebruikt.

Meer over ERC

Het ERC werd in 2007 door de Europese Unie werd opgericht, en is de belangrijkste Europese financieringsorganisatie voor grensverleggend onderzoek van topniveau. Het financiert creatieve onderzoekers van alle nationaliteiten en leeftijden om projecten uit te voeren in heel Europa. Het ERC biedt vier kernsubsidieregelingen: Starting Grants, Consolidator Grants, Advanced Grants en Synergy Grants. Met de aanvullende Proof of Concept subsidieregeling helpt het ERC bursalen de kloof te overbruggen tussen hun baanbrekend onderzoek en de eerste fasen van commercialisering.

Het ERC wordt geleid door een onafhankelijk bestuursorgaan, de Wetenschappelijke Raad, waarin ook VIB-UGent professor Dirk Inzé zetelt. Sinds 1 november 2021 is Maria Leptin voorzitter van het ERC. Het totale ERC-budget van 2021 tot 2027 bedraagt meer dan 16 miljard euro, als onderdeel van het 'Horizon Europa' programma, onder de verantwoordelijkheid van de Europese commissaris voor innovatie, onderzoek, cultuur, onderwijs en jeugdzaken, Mariya Gabriel.

Onderzoekers binnen en buiten UGent die een ERC Grant willen aanvragen met onze universiteit als gastinstelling, kunnen contact opnemen met het EU-team voor advies en ondersteuning.

 Contact