UGent-professoren geven kinderen les over wetenschap tijdens de zomeracademie

(14-08-2023) Van 14 tot 25 augustus laten UGent-onderzoekers in de Muide 45 jongeren (10–12 jaar) spelenderwijs kennismaken met STEM en taal tijdens de zomeracademie ‘Buitenspel’. Op vrijdag 18 augustus kan de pers een kijkje komen nemen.

BuitenSpel is een zomeracademie, die sportclub Standaard Muide organiseert i.s.m. de Universiteit Gent. Doel is sport en spel te verbinden met lerende en ontdekkende activiteiten, die taal stimuleren. De UGent focust voor haar aandeel op wetenschap en de toekomst van de jongeren. Onderzoekers willen hen prikkelen en nieuwsgierig maken voor wetenschap. Samen met filosofen, neurologen, genetici, ingenieurs en bio-ingenieurs van de UGent leren ze fermenteren, analyseren ze ons DNA, gaan ze aan de slag met voedseltechnologie of leren ze taalstoornissen detecteren in de hersenen.   

“Via de zomeracademie ’Buitenspel’ willen we enerzijds een leerachterstand tijdens de zomervakantie voorkomen en de leermotivatie bevorderen, en tegelijk de jongeren een positieve blik op de toekomst geven. Tijdens de zomeracademie leren de jongeren gepassioneerde onderzoekers en gedreven ondernemers kennen. De kracht van deze rolmodellen mag niet onderschat worden”, verduidelijkt Sofie Beunen, coördinator van de UGent-zomeracademies.  

De zomeracademies zijn een blijver 

Sinds de corona-uitbraak van 2020 bieden de zomeracademies kansen aan de meest kwetsbare kinderen en jongeren. In een zomeracademie krijgen jongeren een aanbod op maat om leerachterstand te voorkomen of te verhelpen, in combinatie met spel, cultuur en sport. In Gent vinden deze zomer 17 zomeracademies plaats, een coördinatie van Onderwijscentrum Gent. Verspreid over verschillende wijken is er een gevarieerd aanbod voor kleuters, kinderen en jongeren.  

Het is niet de eerste keer dat onderzoekers van de Universiteit Gent hun schouders mee onder de Gentse zomeracademies zetten. Sinds 2020 is er een boeiende samenwerking tussen de UGent en de Stad Gent om de zomeracademies te realiseren. Heel concreet door lesgevers aan te bieden, maar ook onderzoeksmatig. In 2020 bracht het Onderwijscentrum Gent experten, veldwerkers en beleidsmakers samen in een denktank om tot een vernieuwend en onderbouwd concept van zomerleren te komen voor de Gentse zomeracademies.  

“De Universiteit Gent is een unieke partner binnen onze zomeracademies. Via hun aanbod proeven kinderen en jongeren spelenderwijs van een academische omgeving die voor velen onder hen onbekend is. Dit past volledig binnen het opzet om ontspannen en leren te combineren. Bovendien prikkelt dit de nieuwsgierigheid naar onderzoek en wetenschap. Ook die inspiratie en ambitie willen we kunnen meegeven aan iedereen. Zolang een herorganisatie van het schooljaar niet gebeurt, zijn de zomerscholen een goede manier om leerachterstand te beperken bij wie kwetsbaar is.” vertelt Evita Willaert, Schepen van Onderwijs Stad Gent. 

Van drones programmeren tot elektronische dobbelsteen solderen 

De UGent werkt niet enkel mee aan de zomeracademie in de Muide. Er is er ook een zomeracademie in Sint-Amandsberg (i.s.m. Sport Around vzw) en een STEM-tweedaagse die de onderzoekers van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur organiseren voor de jongeren van alle Gentse zomeracademies. Op 21 en 22 augustus nodigen de ingenieurs de jongeren uit in hun high tech labo’s op Campus Ardoyen (Technologiepark – Zwijnaarde). De tieners zetten er hun eerste stappen in de wereld van technologie. Ze kunnen deelnemen aan verschillende workshops: het vluchtplan van een drone programmeren, een stoomboot ontwerpen, biobrandstof maken of een elektronische dobbelsteen solderen. Samen met ingenieurs leren jongeren enkele STEM-concepten kennen en scherpen ze hun programmeervaardigheden aan.  

Persmoment 

We nodigen journalisten en fotografen van harte uit in Standaard Muide (Galvestonstraat 37, Gent) op vrijdag 18 augustus 2022 van 09.30 uur tot 11 uur.  

Op dat moment vinden er drie workshops plaats.
Tijdens de workshop van prof. Kaat Duerinck en prof. Nadine Van Roy (vakgroep Biomoleculaire Geneeskunde) komen de deelnemers alles te weten over genetica.
Bij doctoraatstudenten Isabel Moroa en Pieter De Clercq (vakgroep Biotechnologie) maken ze kombucha.
En de geheimen van onze voeding ontrafelen de deelnemers met onderzoekester Eline Dhaene (vakgroep Plant en Gewas).  
 

De onderzoekers zijn op de hoogte van je komst. De kinderen kan je interviewen, coördinator Sofie Beunen is ter plaatse en weet welke deelnemers in beeld mogen. Samen met de vertegenwoordigers van UGent en van het Onderwijscentrum Gent zal ook Gents schepen van Onderwijs Evita Willaert aanwezig zijn. 

 Gelieve je komst te bevestigen bij Sofie Beunen (contactgegevens hieronder).  

Infoen contact

De zomeracademie ‘Buitenspel’ is een samenwerking van het Steunpunt Diversiteit en Leren (Universiteit Gent), het Onderwijscentrum Gent (Stad Gent) en Standaard Muide vzw.   

UGent
Sofie Beunen, projectcoördinator voor de UGent
sofie.beunen@ugent.be
0490 39 41 66 
 

Stad Gent
Sofie Rédelé, kabinet Onderwijs
sofie.redele@stad.gent  
0473 54 13 45
 

Website zomeracademie Gent | Stad Gent