Professor Piet Ost wint Donal Hollywood Award voor beste research abstract

(06-05-2024) Radiotherapeut-oncoloog Piet Ost ontvangt als eerste Belg de Donal Hollywood Award voor het beste research abstract. Op het congres waar hij de prijs ontvangt, deelt hij onderzoeksresultaten over de behandeling van uitzaaiingen bij prostaatkanker.

Prestigieuze erkenning

De selectiecriteria van de jury zijn onder andere helderheid, ondersteunende gegevens, wetenschappelijke nauwkeurigheid, potentieel belang, innovatie en interdisciplinariteit. Professor Piet Ost is trots op de prestigieuze erkenning:

"Op persoonlijk vlak is het een bevestiging van het harde werk en de toewijding die we in deze proef hebben gestoken. Professioneel gezien motiveert het om te blijven streven naar uitmuntendheid en om de grenzen in mijn vakgebied te verleggen. Het toont aan welke impact je op anderen kunt hebben en hoe belangrijk het is om een erfenis van innovatie en inspiratie achter te laten."

Behandeling van uitzaaiingen bij prostaatkanker

De award wordt uitgereikt op het Europees congres voor radiotherapie (ESTRO) in Glasgow. Op het ESTRO-congres stelt professor Ost de eerste resultaten van zijn onderzoek voor. 

“Een deel van de patiënten met prostaatkanker hervalt in de klieren in het bekken. Tot voor kort was het onduidelijk wat de beste aanpak was om zo een herval te behandelen. Onderzoekers van de UGent hebben behandelingen vergeleken, samen met meer dan 20 centra in de wereld.

In de STORM trial vergeleken we een beperkte gerichte bestraling van een uitzaaiing in de klieren in het kleine bekken met een bredere bestraling. Bij de korte, gericht aanpak bestralen we enkel het beperkte klierherval in 3 sessies. Bij de langere  behandeling in 25 sessies voeren we preventieve bestraling uit van alle bekkenklieren."

Langere behandeling verkleint kans op nieuw herval

"Na 3 jaar opvolging bleek dat de langere behandeling duidelijk beter was met minder kans op een nieuw herval. De bijwerkingen van beide types behandeling waren beperkt en vergelijkbaar.”

Het onderzoek liep in meerdere centra in België en daarbuiten en werd gesteund door Kom op tegen Kanker, Movember (Zwitserland) en Stichting tegen Kanker.

Lees het volledige interview met professor Piet Ost waarin hij vertelt wat deze award voor hem betekent en wat zijn onderzoek inhoudt.