Rebin en B.STIM winnen start-up programma Expedition DO! 2023

foto: Alpha Station (vergrote weergave)

foto: Alpha Station

(06-10-2023) Op 5 oktober verzamelde de Gentse ondernemende community om de 8 finalistenteams van Expedition DO! 2023 aan het werk te zien.

Een expertenjury waaronder Claire Tillekaerts, Bart De Waele en Jan Hollez verkoos een winnaar in zowel de studenten- als onderzoekerscategorie, beide awards goed voor maar liefst 5.000 euro aan startkapitaal. In de spannende slotshow van het UGent start-up programma, Expedition DO!, sleepten Rebin en B.STIM respectievelijk de studenten- en onderzoekersprijs binnen.

De studentenprijs ging naar Rebin. Dit team van economie- en ingenieursstudenten Emilio Van der Linden, Kyanu Delrue en Simon De Geyter helpt overheden en steden om de afvalinzameling efficiënter te organiseren. Via een sensor gekoppeld aan software wordt de inhoud van de afvalbakken in de gaten gehouden en wordt de meest efficiënte route voor ophaling gegenereerd. Duurzaamheid en kostenefficiëntie staan hierbij centraal. “Toen we op een dag door het Citadelpark wandelden en uitpuilende vuilnisbakken zagen, dachten we: dit moet beter. Het inspireerde ons om Rebin op te richten!”

B.STIM overtuigde de jury en ging aan de haal met onderzoekersprijs. Onderzoeker Laís Razza is neuropsycholoog en gespecialiseerd in de toepassing van hersenstimulatie bij de behandeling van psychische stoornissen. Met B.STIM wil ze de behandeling van patiënten efficiënter maken. Dat doet ze door middel van een apparaat dat gepersonaliseerd en nog nauwkeuriger de hersenstimulatie kan uitvoeren. “Als onderzoeker gespecialiseerd in geestelijke gezondheid werd het mij duidelijk dat de bestaande behandelingen om verdere verfijning en verbetering vragen. Ik wil mijn kennis hiervoor graag inzetten!”

Expedition DO! ondersteunt ondernemende UGent-studenten en -onderzoekers om in 7 maanden tijd van idee naar start-up te gaan. Expedition DO! 2023 werd ondersteund door Belfius, Comate, we are, Liantis & De Groote - De Man. De volgende editie start in maart, inschrijvingen openen op 31 januari 2024.