‘Vers uit de tuin’: tentoonstelling over tuin, natuur en landschap in de 17de-eeuwse poëzie

(18-04-2024) In 1621 schreef Petrus Hondius een van de eerste Nederlandstalige gedichten over een tuin. UGent-onderzoekers bestudeerden dit gedicht en maakten er een tentoonstelling rond. Bezoek ‘Vers uit de tuin’ van 12 april tot 29 juni in Museum Het Warenhuis.

Bij verse oogst uit de tuin denk je waarschijnlijk in de eerste plaats aan wortels of komkommer. In de zeventiende eeuw oogstten tuinbezitters ook dichterlijke verzen uit de Zeeuws-Vlaamse grond. Die gedichten geven een inkijk in hoe het rijke tuinleven in de zeventiende eeuw werd ervaren. Een van de eersten die over dat leven in de tuin dichtte, was predikant Petrus Hondius. In 1621 bezingt hij in zijn dichtwerk, Dapes Inemptae, of De Moufe-schans, alles wat er te beleven valt in zijn tuin bij Terneuzen (de Moffenschans): van maaltijden met groenten van eigen bodem, tot de kweek van zeldzame bloemen en uitstapjes door de omliggende velden.

Gedicht wordt tentoonstelling

Vers uit de tuinVan 12 april tot 29 juni 2024 kun je in Museum Het Warenhuis te Axel via Hondius’ wandelpaden het zeventiende-eeuwse tuinleven verkennen in de expositie. Je bewandelt de gangen van de tuin via het dichtwerk en krijgt zo een uniek beeld van tuin, natuur en landschap in de zeventiende eeuw. De tuin komt tot leven als een plek van gezellige samenkomsten, van plantwetenschap, van experiment met natuur en landschap, maar ook als een plaats waar je je kunt uitleven in het tuinieren.

Als je het museum uit stapt, kun je de wandeling verderzetten en met een nieuwe blik het landschap rondom verkennen. Op een boogscheut van het museum vind je een laatnegentiende-eeuws landhuis dat nog steeds de naam ‘Moffenschans’ draagt, naar Hondius’ tuin die zich daar eeuwen eerder bevond. Te voet, te paard of te vloot bereist Hondius vandaaruit de polders, schorren, duinen en rivieren rondom zijn tuin. Hij treedt buiten de omheining en legt een breder beeld van het Zeeuws-Vlaamse landschap vast in woord. In de expositie leer je dus iets nieuws over de zeventiende-eeuwse beleving van de directe omgeving van de tuin, maar ook legt de tentoonstelling regelmatig de relatie met hoe we vandaag de dag omgaan met tuin, natuur en (maakbaar) landschap.

Ontdek wat het Zeeuws-Vlaamse tuinleven in de zeventiende eeuw zo uniek en toch zo universeel maakt, van 12 april tot 29 juni 2024 in Museum Het Warenhuis (Markt 2, 4571 BG Axel).

Dit project is een samenwerking tussen Museum Het Warenhuis en de vakgroep Letterkunde UGent. De expositie kwam tot stand met de steun van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte, het Maatschappelijk Valorisatiefonds van de UGent, het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen en het Scheldemondfonds.