Stem op je favoriete wetenschapscommunicatorUGent-onderzoekers zetten zich dagelijks in om hun eigen fascinatie voor wetenschap te delen met de hele samenleving. Dat is ook de KVAB en de Jonge Academie niet ontgaan. Ze bekroonden enkele UGent'ers met een Onderscheiding Wetenschapscommunicatie.
Stem op je favoriete wetenschapscommunicator
(20-10-2022)
UGent-onderzoekers zetten zich dagelijks in om hun eigen fascinatie voor wetenschap te delen met de hele samenleving. Dat is ook de KVAB en de Jonge Academie niet ontgaan. Ze bekroonden enkele UGent'ers met een Onderscheiding Wetenschapscommunicatie.
De Koninklijke Vlaamse Academie van België en de Jonge Academie reiken jaarlijks onderscheidingen uit aan onderzoekers met een uitzonderlijke verdienste in wetenschapscommunicatie. De Jaarprijzen worden uitgereikt aan onderzoekers die zich de voorbije twee jaar intensief hebben ingezet voor een concreet project rond wetenschapscommunicatie. De onderscheidingen onderstrepen het belang van de band tussen wetenschapper en publiek.
Dit jaar ontvangen 12 onderzoekers of onderzoeksteams uit uiteenlopende wetenschapsdomeinen een onderscheiding voor hun creatieve en toegankelijke communicatie. Eén van hen zal op 23 november 2022 tijdens deprijsuitreikingin het Paleis der Academiën in Brussel de prijs voor de Jonge Belofte Wetenschapscommunicatie in de wacht slepen. Daarnaast kan iedereen stemmen op hun favoriete wetenschapscommunicator via deEOS Publieksfavoriet.
Wim De Clercq, Jan trachet en Maxime Poulin voor de belevingsexpo 'Verdwenen Zwinhavens'
Wim De Clercq (vakgroep Archeologie), Jan Trachet (vakgroep Archeologie) en Maxime Poulin (vakgroep Archeologie) worden onderscheiden met de jaarprijs wetenschapscommunicatie voor hun innovatieve wetenschapscommunicatieproject ‘Verdwenen Zwinhavens’: een immersieve belevingsexpo met virtual en augmented reality, een fietsroute met VR-tijdskijkers. En met een bijzonder uitgebreid flankerend activiteitenpakket: webapp, publieksboek, gidsenopleidingen, groepstours, educatieve pakketten en publiekslezingen. Verdwenen Zwinhavens. Proeven van het verleden.
Gwendolyn Portzky (vakgroep Hoofd en Huid) wordt onderscheiden met de jaarprijs wetenschapscommunicatie voor 'Silver', haar serious game voor het versterken van de mentale veerkracht bij jongeren. De vertaling van wetenschappelijke inzichten omtrent suïcide in een tool die levensreddend kan zijn en de veelzijdige communicatie daarover is een zeer bijzonder en waardevol wetenschapscommunicatieproject. Serious Game 'Silver'
Wim Lagae voor de wetenschappelijke duiding bij het wereldkampioenschap wegwielrennen
Wim Lagae (gastprofessor vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen) wordt onderscheiden met de jaarprijs wetenschapscommunicatie voor zijn sporteconomische en sportmarketingduiding bij het wereldkampioenschap wegwielrennen van 2021. Aan de hand van alternatieve, wetenschappelijk onderbouwde perspectieven op een populair, sterk gemediatiseerd sportevent daagt hij de conventionele narratieven over wielrennen uit. Het brede publiek krijgt handvatten aangereikt om de impact van grote sportevents zoals het WK wielrennen in een bredere context te plaatsen.
Thijs Lambrecht en Katrijn Vannerum voor het project 'Florient: twee eeuwen Oost-Vlaamse flora'
Thijs Lambrecht (vakgroep Geschiedenis) en Katrijn Vannerum worden onderscheiden met de jaarprijs wetenschapscommunicatie voor hun project ‘Florient: twee eeuwen van OostVlaamse flora’ dat een mooie wisselwerking tot stand brengt tussen biologie en geschiedenis, met een duurzame impact. Een zeer sterke combinatie van verschillende kanalen voor verschillende doelgroepen, wat leidde tot een groot en divers bereik.
Dit jaar viert de UGent dubbel feest! Naast vier laureaten voor de jaarprijzen, levert de UGent ook de winnaar van de loopbaanprijs wetenschapscommunicatie af. Proficiat Piet Hoebeke! Piet Hoebeke wordt bekroond voor zijn decennialange inspanningen om als uroloog voor een breed publiek helder en lucide te communiceren over gevoelige onderwerpen rond de seksuele ontwikkeling, genderdysforie, en de mannelijke genitalia, die nog vaak in de taboesfeer liggen. Door ook deel te nemen aan populaire programma’s en formats helpt hij die taboes te doorbreken. En hierdoor helpt hij dan weer onwetendheid, vooroordelen en fake news te ondergraven. "Op die manier tracht ik bij te dragen aan een samenleving die verdraagzaam, respectvol en rechtvaardig is," aldus prof. Hoebeke, die in zijn wetenschapscommunicatie ook waardengedreven durft zijn.
Wil je zelf (meer) communiceren over je onderzoek? De UGent neemt verschillende initiatieven om de relatie tussen wetenschap en maatschappij te verbeteren. Neem een kijkje op www.ugent.be/wetenschapscommunicatie of vraag communicatie-advies aan je facultaire communicatieverantwoordelijke. Laat je inspireren door de artikels over UGent-onderzoek(ers) die op www.durfdenken.be verschijnen