CoARA Actieplan: hervormen van de evaluatie van onderzoek en onderzoekers

Als ondertekenaar van het Agreement on Reforming Research Assessment en lid van de Coalition for Advancing Research Assessment (sedert 2022) engageert de Universiteit Gent er zich toe om de evaluatie van onderzoek te baseren op volgende principes:

  1. in evaluaties wordt de diversiteit van bijdragen aan en loopbanen in onderzoek erkend
  2. evaluaties gebeuren in hoofdzaak kwalitatief en d.m.v. peer review, aangevuld met verantwoord gebruik van kwantitatieve indicatoren
  3. het ongepast en onverantwoord gebruik van kwantitatieve indicatoren op tijdschrift- en publicatieniveau (zoals de Journal Impact Factor en de h-index) wordt geweerd uit de evaluatie van onderzoek
  4. het gebruik van rankings van universiteiten en onderzoeksinstellingen wordt vermeden

Daarnaast verbindt de UGent zich ertoe om:

  1. middelen vrij te maken om het eigen evaluatiebeleid bij te sturen
  2. evaluatiecriteria, -instrumenten en -processen te hervormen en nieuwe criteria, instrumenten en processen te ontwerpen
  3. onderzoekers te informeren over de manier waarop onderzoek wordt geëvalueerd en de vernieuwingen die worden doorgevoerd
  4. ervaringen uit te wisselen met andere organisaties
  5. te communiceren over de implementatie van de principes uit het Agreement on Reforming Research Assessment
  6. bij te dragen aan onderzoek over evaluatiecriteria, -instrumenten en -processen om het evalueren van onderzoek meer evidence-based te maken, en eigen data hiervoor ter beschikking te stellen

Deze engagementen zijn in lijn met de visie van de UGent op verantwoord evalueren. Om de evaluatie van onderzoek aan de UGent verder in lijn te brengen met de principes uit het Agreement on Reforming Research Assessment werkt de UGent een aantal concrete acties uit die zijn opgenomen in een Actieplan:

  1. Alle oproep- en evaluatiedocumenten zijn aangepast aan (a) de specifieke inhoud en doelstellingen van de oproep/evaluatie, (b) de visie van de UGent op het verantwoord gebruik van kwantitatieve indicatoren, en (c) de visie van de UGent op de evaluatie van onderzoek.
  2. Richtlijnen voor evaluatoren worden op maat gemaakt voor elke oproep/evaluatie, rekening houdend met (a) de specifieke inhoud en doelstellingen van de oproep/evaluatie, (b) de visie van de UGent op het verantwoord gebruik van kwantitatieve indicatoren, en (c) de visie van de UGent op de evaluatie van onderzoek.
  3. De bestaande richtlijnen voor het gebruik van kwantitatieve indicatoren worden geactualiseerd en omgevormd tot richtlijnen voor het verantwoord gebruik van kwantitatieve indicatoren, die vervolgens breed worden gecommuniceerd.
  4. In samenwerking met de betrokken onderzoekers en onderzoeksmanagers wordt een toekomstig evaluatiekader opgemaakt voor de evaluatie van de Interdisciplinaire onderzoeksconsortia gericht op maatschappelijke impact (IDC).
  5. Best practices voor het evalueren van onderzoeksgroepen, vakgroepen en faculteiten worden bijeengebracht en beschikbaar gesteld aan groepen die (op vrijwillige basis) hun onderzoeksactiviteiten zelf willen evalueren.
  6. De communicatiekanalen van de UGent (in het bijzonder de website) worden gebruikt om de onderzoeksgemeenschap op transparante wijze te informeren over (a) het onderzoeksevaluatiebeleid van de UGent en (b) de implementatie van dit beleid.
  7. De behoeften aan training, informatievoorziening e.d. met betrekking tot de evaluatie van onderzoek worden geïdentificeerd en geanalyseerd.
  8. Afhankelijk van de resultaten van actie 7 wordt een piloot (training of informatiesessie) georganiseerd.
  9. De UGent is een actief lid van de Coalition for Advancing Research Assessment (CoARA). Buiten CoARA worden geen initiatieven voor kennisopbouw en -delen gestart.
  10. Er wordt intern gerapporteerd over de verwezenlijking van het Actieplan aan het universiteitsbestuur.
  11. UGent-data over de evaluatie van onderzoek(ers) worden toegankelijk gemaakt (voor zover mogelijk) voor (externe) onderzoekers. De UGent start geen onderzoek-over-onderzoek op, behalve wanneer onderzoekers of onderzoeksgroepen daar zelf het initiatief toe nemen.