Rector

Professor Rik Van de Walle (°1970) is sinds oktober 2017 rector van de Universiteit Gent. Na een succesvolle eerste termijn werd hij in 2021 herkozen voor een tweede termijn van vier jaar.

Rik Van de Walle tijdens onthaalontbijtRik Van de Walle behaalde het diploma van burgerlijk natuurkundig ingenieur en vervolgens een doctoraat in de toegepaste wetenschappen: natuurkunde. Na een postdoctoraal mandaat aan de Universiteit van Arizona (Tucson, VS) bouwde hij aan de Universiteit Gent een academische loopbaan uit.

Als onderzoeker en professor specialiseerde Van de Walle zich in multimediatoepassingen, systemen & signalen en data science. Hij richtte het Multimedia Lab op, dat later omgedoopt werd tot Internet and Data Lab en uitgroeide tot een onderzoeksgroep die meer dan 400 professoren en onderzoekers telt over grenzen van vakgroepen en zelfs universiteiten heen. Multimedia Lab/IDLab was een van de stichtende onderzoeksgroepen van IBBT/iMinds, dat in 2016 werd geïntegreerd in imec. Sinds 2016 is Van de Walle lid van de raad van bestuur van imec.

Van 2012 tot 2017 was Rik Van de Walle decaan van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur. Hij is voormalig voorzitter van CESAER (2020-2023), een organisatie die meer dan 50 universiteiten voor wetenschap en technologie in Europa en daarbuiten verenigt, en van VLIR, de Vlaamse Interuniversitaire Raad. Hij is sinds 2016 lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (klasse Technische Wetenschappen).

Hij wordt als rector bijgestaan door vicerector Mieke Van Herreweghe.

Contact

Kabinet van de rector
Campus Ufo, Rectoraat
Sint-Pietersnieuwstraat 25
tel. 09 264 30 01/13
rector@UGent.be