Professor Sir Tim Berners-Lee

Computerwetenschapper Sir Tim Berners-Lee is de uitvinder van het World Wide Web, het HTTP-protocol en HTML-opmaaktaal voor webpagina’s, waarvoor hij de ideeën vanaf 1989 ontwikkelde bij CERN. Daarnaast is hij CTO van Inrupt.

De geschiedenis van het ontstaan en de verdere ontwikkeling van het World Wide Web, de centrale rol die Sir Tim daarin gespeeld heeft en zijn uitgebreide biografie zijn te raadplegen op de pagina’s van het World Wide Web Consortium (W3C), dat hij in 1994 oprichtte en dat tot op vandaag standaarden voor het wereldwijde web ontwerpt.

Twee decennia na datum is een eredoctoraat voor Sir Tim als het ware een aanvulling op het eredoctoraat dat de UGent in 2000 uitreikte aan alumnus Robert Cailliau, die bij CERN samenwerkte met Sir Tim Berners-Lee.

Wie kan zich nog een leven inbeelden zonder het web?

"Zou het iemand verbazen indien de uitvinding van www, het World Wide Web, in één adem zou worden genoemd met de uitvinding van de boekdrukkunst? Zó’n prestatie mag Sir Tim Berners-Lee dus op zijn palmares schrijven. Het is maar zeer weinigen gegeven om zó veel impact te hebben op het doen en laten van zó veel mensen, wereldwijd en over vele generaties heen."

Rector Rik van de Walle is promotor van dit eredoctoraat.

Laudatio voor Sir Tim Berners-Lee: weinigen kunnen inderdaad met recht zeggen dat ze zo veel impact hebben gehad en nog steeds hebben op hoe wij leven, als Sir Tim Berners-Lee. Het werk waar de rector zijn laudatio bracht, is een gloednieuw kunstwerk speciaal gecreëerd door Plur & Loves voor Sir Tim Berners-Lee op de Campus Ardoyen. Een mooie primeur en een mooie aanwinst ook voor de UGent.

Wat het web nu nodig heeft

Sir Tim Berners-Lee wil een tussentijdse correctie van het web. Een absolute noodzakelijkheid, zo noemt hij het zelf, waar hij samen met onder meer UGent’er Ruben Verborgh aan werkt.

Sir Tim Berners-Lee
Eredoctor Sir Tim Berners-Lee:
“Op dit moment zit net iets meer dan de helft van de wereldwijde populatie op het web. Dat wil ook zeggen dat de helft er nog niet op zit. Wij als webgebruikers hebben een morele verantwoordelijkheid om anderen die toegang te geven.” 


Lees hier het interview

Dankwoord