Durf Denken

'Durf Denken' is het jarenlange credo van de Universiteit Gent. Kritische en onafhankelijke breinen studeren, onderzoeken, werken aan de UGent.

We dagen iedereen uit: Durf Denken zit in ons DNA en we moedigen iedereen aan ook te durven denken. Dankzij ‘durfdenkers’ die ingaan tegen dominante opvattingen en sterke overtuigingen gaat de wereld erop vooruit en leerden we dat de aarde niet plat is en zich ook niet in het centrum van het universum bevindt.

Online magazine durfdenken.beDurfdenken.be

Laat je inspireren door ons online magazine met verhalen van studenten, medewerkers en alumni van de Universiteit Gent.

www.durfdenken.be

Durf Denken campagnes

Vanuit de UGent brengen we deze boodschap op geregelde tijdstippen, met opvallende statements in creatieve communicatiecampagnes.

Van 'Durf Denken' naar 'Denk Durven'

In 2023 veranderden we ons credo tijdelijk van ‘Durf Denken’ naar ‘Denk Durven’.

Alles begint bij denken. Dat zeggen we al jaren. Maar denken is pas het halve werk. Ons denken heeft meer dan ooit durf nodig. De UGent, als thuishaven voor durfdenkers en dwarsliggers, moedigt iedereen aan om de stap te zetten van denken naar durven én doen. We lanceren een pleidooi voor meer durf. Meer lef, hoop, idealisme en een gezonde portie tegendraadsheid.

Met deze symbolische actie nodigen we in de eerste plaats onze studenten, medewerkers en alumni uit om kritisch denken om te zetten in kritische daden. Ook daarbuiten willen we iedereen aanmoedigen: leg een gezonde portie durf aan de dag en help de samenleving groeien. We brengen die boodschap in het straatbeeld, op onze campussen en via sociale media.

Lees meer op www.denkdurven.be

De blik naar beneden zorgt voor vragen daarboven

In 2022 opende het GUM (Gents Universiteitsmuseum) de tentoonstelling 'PHALLUS. Norm & Vorm' tot april 2023.

Wat zit daar beneden? We weten al heel veel over onze geslachtsorganen. Maar eigenlijk weten we heel veel ook niet. Bovendien is de aandacht in zowel wetenschap, kunst en zelfs in de bredere maatschappij niet eerlijk verdeeld tussen mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen.

We willen dit vanuit de UGent en het GUM bespreekbaar maken - in alle mogelijke normen en vormen. Met een opvallend 'connect-the-dots' boekje en tekeningen op toiletdeuren tonen we dat er meer bestaat dan klassieke ‘piemels’ of ‘vagina’s’ (en dat vagina zelfs niet altijd het juiste woord is). Erg Durf Denken!

Lees meer: 'GUM leert iedereen fallussen, vulva's en meer tekenen'Soms moet je met een wit blad beginnen om tot nieuwe inzichten te komen 

In 2020 voor de opening en lancering van het GUM (Gents Universiteitsmuseum) brachten we samen een ode aan het witte blad. We schilderden het iconische Gentse Graffitistraatje volledig wit samen met street art-kunstenaars, kleurden onze sociale media wit en kondigden tegelijk een bijzonder leeg boek aan.

Elk wit blad, elke nieuwe pagina kan immers leiden tot een nieuw inzicht. Zo gaan we van waarheid naar waarheid. Dit is een tocht die iedereen in het wetenschapsmuseum kan ontdekken. Want wetenschap is een proces van vallen en opstaan, van twijfel en verbeelding.

Lees meer over de lancering van het GUM

Prove us wrong! 

In 2019 daagden we iedereen uit om kritisch te zijn over wetenschappelijke (on)waarheden. Want iets is waar tot de wetenschap het ontkracht, toch?

Een sociaal experiment

In 2018 organiseerden we een sociaal experiment op de UGent-campussen. Een overvol auditorium, drie professoren, boordevol onjuiste beweringen... Zou jij reageren?

Bekijk meer Durf Denken campagnes:

 

Durf DenkenDurf Denken-label

Via het flexibele Durf Denken-label in onze brochures, merchandise, ... zetten we jou aan het denken. We laten zien dat je ook buiten het kader kunt denken. Dat dingen niet altijd zijn wat ze lijken.

Bekijk hoe we dit label toepassen