Durf Denken'Durf Denken' is het jarenlange credo van de Universiteit Gent. Kritische en onafhankelijke breinen studeren, onderzoeken, werken aan de UGent.
'Durf Denken' is het jarenlange credo van de Universiteit Gent. Kritische en onafhankelijke breinen studeren, onderzoeken, werken aan de UGent.
Van 'Durf Denken' naar 'Denk Durven'
De UGent verandert haar credo tijdelijk van ‘Durf Denken’ naar ‘Denk Durven’.
Alles begint bij denken. Dat zeggen we al jaren – het credo van de Universiteit Gent is dan ook ‘Durf Denken’. Maar dat is pas het halve werk. Ons denken heeft meer dan ooit durf nodig. De UGent, als thuishaven voor durfdenkers en dwarsliggers, moedigt iedereen aan om de stap te zetten van denken naar durven én doen. We lanceren een pleidooi voor meer durf. Meer lef, hoop, idealisme en een gezonde portie tegendraadsheid.
Met deze symbolische actie nodigen we in de eerste plaats onze studenten, medewerkers en alumni uit om kritisch denken om te zetten in kritische daden. Ook daarbuiten willen we iedereen aanmoedigen: leg een gezonde portie durf aan de dag en help de samenleving groeien. We brengen die boodschap vanaf 13 februari 2023 in het straatbeeld, op onze campussen en via sociale media.
De UGent brengt deze boodschap op geregelde tijdstippen, met opvallende statements in creatieve communicatiecampagnes.
We dagen iedereen uit: #durfdenken zit in ons DNA en we moedigen iedereen aan ook te durven denken. Dankzij ‘durfdenkers’ die ingaan tegen dominante opvattingen en sterke overtuigingen gaat de wereld erop vooruit en leerden we dat de aarde niet plat is en zich ook niet in het centrum van het universum bevindt.
De blik naar beneden zorgt voor vragen daarboven
In 2022 opende het GUM (Gents Universiteitsmuseum) de tentoonstelling 'PHALLUS. Norm & Vorm' tot april 2023.
Wat zit daar beneden? We weten al heel veel over onze geslachtsorganen. Maar eigenlijk weten we heel veel ook niet. Bovendien is de aandacht in zowel wetenschap, kunst en zelfs in de bredere maatschappij niet eerlijk verdeeld tussen mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen.
De UGent en het GUM willen dit bespreekbaar maken - in alle mogelijke normen en vormen. Met een opvallend 'connect-the-dots' boekje en tekeningen op toiletdeuren tonen we dat er meer bestaat dan klassieke ‘piemels’ of ‘vagina’s’ (en dat vagina zelfs niet altijd het juiste woord is). Erg Durf Denken!
Soms moet je met een wit blad beginnen om tot nieuwe inzichten te komen
Voor de opening en lancering van het GUM (Gents Universiteitsmuseum) in 2020 brachten de UGent en het gloednieuwe wetenschapsmuseum samen een ode aan het witte blad. Ze schilderden het iconische Gentse Graffitistraatje volledig wit samen met street art-kunstenaars, kleurden hun sociale media wit en kondigden tegelijk een bijzonder leeg boek aan.
Elk wit blad, elke nieuwe pagina kan immers leiden tot een nieuw inzicht. Zo gaan we van waarheid naar waarheid. Dit is een tocht die iedereen in het wetenschapsmuseum kan ontdekken. Want wetenschap is een proces van vallen en opstaan, van twijfel en verbeelding.
In 2019 daagde de UGent uit om kritisch te zijn over wetenschappelijke (on)waarheden. Want iets is waar tot de wetenschap het ontkracht, toch?
Een sociaal experiment
In 2018 gebeurde een sociaal experiment op de UGent-campussen. Een overvol auditorium, drie professoren, boordevol onjuiste beweringen... Zou jij reageren?
Laat je inspireren door verhalen van UGent'ers over de brede wereld van de UGent: het studentenleven, onderwijs en wetenschap en maatschappelijke impact.
Via het flexibele Durf Denken-label in onze brochures, merchandise, ... zetten we de lezer aan het denken. We laten zien dat je ook buiten het kader kunt denken. Dat dingen niet altijd zijn wat ze lijken.