Green Erasmus: duurzame reistips

Duurzaam reizen is daar een belangrijk onderdeel van het klimaatplan van Universiteit Gent. Jaarlijks reizen vele honderden van onze studenten en medewerkers naar het buitenland. Op deze website leer je hoe je deze educatieve ervaring ook duurzamer kunt maken. Lees onze praktische reis- en verblijftips en ontdek hoe je tot 50 euro financiële steun kunt krijgen als je kiest voor duurzaam vervoer (binnen Europa).

Voordat je vertrekt: praktische reisondersteuning

Financiële voordelen

Binnen de Europese Unie voorziet het Erasmus+ programma 50 euro extra en tot 4 dagen extra individuele ondersteuning voor je duurzame reis.

Meer informatie vind je in de Erasmus Study Stappenplan (zoek naar Green travel).

Voordat je boekt

Reizen met de trein

Reisplanners

Europese treinkaartjes

Treinpassen

Reizen met de bus

Hoewel er meestal nog fossiele brandstoffen worden gebruikt, heeft reizen per bus een aanzienlijk kleinere impact op het milieu dan vliegen. Vaak is het ook een van de meest betaalbare opties.

Moet je toch vliegen?

  • Vlieg met geen of minder tussenstops omdat rechtstreekse vluchten minder vervuilend zijn.
  • Vlieg naar plaatsen in de buurt van je eindbestemming en schakel over op alternatieve vervoerswijzen voor het laatste deel van je traject.
  • Geef de voorkeur aan een dagvlucht boven een nachtvlucht, omdat het effect van contrails in het laatste geval groter is.
  • Compenseer je vlucht met Treecological.

Licht reizen: #zerowastetravel

  • Zorg voor een herbruikbare kit: waterfles en beker voor warme dranken, herbruikbare tas, herbruikbaar bestek, toiletartikelen in hervulbare flessen en/of zeepbar.
  • Controleer de lokale weerberichten, zodat je slimmer kunt inpakken..

Tijdens je verblijf: hoe leef je duurzamer in het buitenland?

Het Green Erasmus Portaal is ontwikkeld door Erasmus Student Network om studenten informatie te geven over hoe ze duurzaam kunnen zijn voor, tijdens en na hun Erasmuservaring.

Green Erasmus tips

Lokaal verblijven en reizen

  • Kies een verblijf met een Green Key label.
  • Maak optimaal gebruik van het openbaar vervoer.
  • Ontdek de regio's rondom je gaststad.

Dingen kopen

  • Gebruik tweedehands of duurzame meubels.
  • Informeer bij je gastuniversiteit of ze voorwerpen te leen aanbieden.

Eten en drinken

Leven

  • Integreer in een plaatselijke studenten- of sportclub.
  • Volg een lokale cursus met de focus op duurzaamheid.
  • Word vrijwilliger in een lokaal, sociaal of duurzaam project.

Na je terugkeer: hoe pas aangeleerde gewoonten thuis integreren?

Tips uit het Groene Boek van CIS Australië

Het Centrum voor Internationale Studies (CIS) Australië heeft een Groene Boek ontwikkeld om je te helpen begrijpen welke positieve invloed je op de wereld kunt hebben en welke stappen je kunt nemen om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

De gids staat vol met praktische tips en nuttige bronnen over wat je moet inpakken en hoe je de minst vervuilende reisopties kunt kiezen, maar ook hoe duurzaamheid je kan helpen lokale contacten te leggen en vaardigheden op te bouwen die je toekomst en carrière ten goede komen.

UGent Klimaatplan

De UGent schaart zich achter de EU-ambitie om klimaatneutraal te zijn tegen 2050 en maakt dit traject voor de komende 10 jaar concreet met een Klimaatplan. Voor alle relevante beleidsplannen worden ambities vastgelegd, grenzen afgebakend en acties geformuleerd. De resultaten worden jaarlijks opgevolgd door de Raad van Bestuur en de acties worden bijgestuurd waar nodig. Het Klimaatplan behandelt 3 grote aspecten: klimaatmitigatie (CO2-reductie), klimaatadaptatie en circulaire economie.

Contact

Er is hier veel informatie te verwerken, dus het is normaal dat je je overweldigd voelt en niet zeker weet wat je moet kiezen. Aan de andere kant heb je misschien groene mobiliteitstips waar we nog niet aan gedacht hebben en die je graag op deze pagina zou willen zien.

Neem in beide gevallen gerust contact met ons op.

Neem contact op met de Green Office op duurzaam@ugent.be