Sessies en workshops studiebegeleiding

Sessies & Workshops

Wil je graag efficiënter aan de slag? Wil je leren hoe je een examenplanning opstelt? Of hoe je Statistiek kan aanpakken? Doorheen het academiejaar organiseren we verschillende sessies en workshops. Deze zijn steeds gratis.

Alle info over deze trainingen wordt gedurende het academiejaar op Ufora gepost op de infosite van het Monitoraat op Ufora (HX00003). Stel je meldingen dus zeker in zodat je geen aankondigingen mist.

Inschrijven voor een workshop of een sessie kan via de Groepen op Ufora.
Voor alle info over onze sessies en workshops moet je dus op Ufora zijn. We organiseren o.a.:

  • Studeer Wijs! Goed begonnen is half gewonnen (semester 1)
    In deze sessie leren we je hoe je je studies efficiënt kan aanpakken en welke handvaten je daarbij kan gebruiken.

  • Studeer Wijs! Examens (semester 1)
    In deze sessie gaan we aan de slag met je examenaanpak en je mentaal welzijn tijdens de blok.

  • Examenkriebels (semester 1)
    In deze sessie beantwoorden de studiebegeleiders jouw vragen zodat je met vertrouwen de examens tegemoet kan gaan.
  • Studeer Wijs! Een nieuw begin (semester 2)
    We werpen een blik op de eerste examenperiode en kijken wat goed liep, maar ook naar wat minder goed liep, zodat je naar buiten stapt met nieuwe ideeën om efficiënter aan de slag te gaan.

  • Start 2 Plan! Studieplanning en Start 2 Plan! Examenplanning (semester 1 en 2)
    In deze workshop zetten we jullie aan het werk en doorlopen we samen de stappen om een persoonlijke studie- of examenplanning op te maken. We geven ook heel wat tips mee om deze planning vol te houden.

  • Hoe studeer ik Statistiek 1? (semester 1 en zomer) en Hoe studeer ik Statistiek 2? (semester 2 en zomer)
    De nadruk in deze reeks van 3 à 4 sessies ligt op een aantal relevante strategieën die jou leren hoe je Statistiek het best (be)studeert. In elke sessie staan een aantal MC-vragen centraal. Via deze oefeningen krijg je een beeld van hoe de leerstof moet begrepen en toegepast worden en ook tips over hoe je MC-vragen oplost.
    Let op: In de sessies van het monitoraat wordt geen extra vakinhoudelijke uitleg gegeven! Wel wordt er aandacht besteed aan de structuur en de samenhang in de leerstof.

Bekijk ook het aanbod van de Afdeling Studieadvies(UGent-breed). Zij geven trainingen rond efficiënter studeren, omgaan met uitstelgedrag of faalangst, slaapproblemen, spreekangst, etc.. Ook deze trainingen zijn gratis voor UGent-studenten.

Proefexamens

Samen met de lesgevers organiseert het monitoraat proefexamens voor een aantal vakken van de 1e Bachelor Psychologie en Pedagogische wetenschappen.

Wist-je-datjes:

  • Proefexamens geven je de kans om jouw leerstofbeheersing te toetsen.
  • Daarnaast kan je kennismaken met een 'nieuwe' examenvorm, nl. het multiplechoice-examen (MC-examen) met 'hogere cesuur'.
  • Er worden, over een deel van de leerstof, representatieve vragen gesteld. Op die manier krijg je ook een beeld van de moeilijkheidsgraad van het echte examen.
  • Je score op het proefexamen wordt NIET doorgegeven aan de verantwoordelijke lesgever(s) en heeft geen enkele invloed op je examenresultaten.
  • Welke vakken? Hoe kan ik deelnemen? Waar en wanneer gaan ze door? Alle praktische informatie wordt, ruim voor het proefexamen, verspreid via de lesgever en/of de infosite van het monitoraat op Ufora. Hou de aankondigingen op dus goed in de gaten.

 

 

Materiaal

Contact

Niet gevonden wat je zocht? Aarzel niet en neem contact met ons op!

Het monitoraat behoort tot de FDO (Facultaire Dienst Onderwijsondersteuning) en is het aanspreekpunt voor alle (toekomstige) studenten aan de faculteit. Het monitoraat bestaat uit studie- en trajectbegeleiding.