FAQ voor nieuwsgierige studenten

Kom je binnenkort studeren aan onze universiteit? Spannend! We kunnen ons voorstellen dat je met nog heel wat vragen zit. Lees hier het antwoord op de meest gestelde vragen van nieuw(sgierig)e studenten.

Zal ik de leerstof aankunnen?

Aan de universiteit zal je grote hoeveelheden leerstof verwerken. In één les vliegen er soms heel wat hoofdstukken door. Dat kan best overweldigend zijn. Bereid daarom je lessen goed voor, stel vragen over de inhoud en ga op zoek naar antwoorden. Wat je ook kan helpen is samen met andere studenten blokken.

Ervaar je moeilijkheden bij het studeren? Ga dan langs bij het monitoraat van je opleiding. Heb je last van uitstelgedrag of faalangst? Dan kan een training bij de Afdeling Studieadvies je helpen.

Meer info:

Fuif in studentenhomeWat kan ik doen na de lessen?

In een stad als Gent of Kortrijk kan je je bijna niet vervelen, er is vanalles te doen. Ga sporten, op café, naar een fuif, theatervoorstelling of pik een concert of film mee. In Kortrijk is Wilde Westen dé place to be voor wie houdt van muziek. Wie graag zelf wat noten speelt of zingt, kan zich aansluiten bij het orkest of universitaire koor van de UGent.

Zit er een geboren radiomaker in jou? Ga dan zeker eens langs bij de studentenradio Urgent.fm. Ben je eerder een reporter? Schrijf dan voor het studentenblad ‘Schamper’. Wedden dat je tijd te kort zal komen?

Meer info:

Kamer in studentenhomeHoe vind ik een kot?

In Gent en Kortrijk vind je heel wat ‘koten’ of kamers. De kwaliteit varieert nogal, dat merk je aan de prijsverschillen. Via Kotatgent of Kotwest (Kortrijk) vind je een overzicht van alle beschikbare kamers op de particuliere markt. Je kan er ook gemakkelijk aangeven in welke straal van de campus je wil verblijven.

Verblijf je liever in een studentenhome van de universiteit? Dan ben je bij de Afdeling Huisvesting van de UGent aan het goede adres. Tip: start je zoektocht ruim op tijd!

Meer info:

Resto'sWat zal ik eten?

Dacht je dat studenten enkel frieten eten? Op kot of in je home kan je uittesten of er een keukenprins of -prinses in je schuilt. Kook je liever niet zelf? Er zijn een tiental studentenrestaurants van de UGent in Gent en eentje op de Campus Kortrijk. Elke weekdag kan je er ontbijten, een belegd broodje, soep of een warme maaltijd eten.

De resto’s willen zo veel mogelijk duurzame en gezonde maaltijden serveren. Er is ook een vegetarisch en veganistisch aanbod. Wie allergisch is, kan de allergenenlijst raadplegen. En er zijn natuurlijk nog tal van leuke en betaalbare eetadresjes in de stad.

Meer info:

BudgetGa ik dat wel kunnen betalen?

Wat kost dat eigenlijk, studeren? En ga ik dat wel kunnen betalen? Het zijn vragen die elke student zich wel eens stelt. Bij de Sociale Dienst van de UGent kan je terecht voor informatie, advies, studiefinanciering en bemiddeling. Wist je trouwens dat de UGent een eigen dienst voor jobstudenten heeft? Je vindt er interessante vacatures!

Meer info:

Leeg leslokaalZal ik niet eenzaam zijn?

De eerste keer in een nieuwe stad? Dat is altijd even wennen. Zelfs als je met een grote groep vrienden naar de studentenstad trekt, kunnen de eerste dagen soms eenzaam zijn. Gelukkig kan je in Gent snel nieuwe mensen leren kennen.

Lanceer bijvoorbeeld een oproep om samen te sporten, koken of studeren op de Gentse studentenapp KLIK en ontmoet medestudenten van de UGent en hogescholen. Of sluit aan bij de studentenvereniging van jouw faculteit. Chat met medestudenten of sluit aan bij praatsessies voor en door studenten. Keuze genoeg! Voor je ‘t weet heb je nieuwe vrienden.

Meer info:

Zwemmen in het GUSBKan ik mijn favoriete sport nog beoefenen tijdens de week?

Natuurlijk! Meer nog: de UGent stimuleert sport. Heb je interesse in aikido of ga je liever zwemmen? Op de website van de UGent vind je alle sportmogelijkheden en -accommodaties terug. Je kan zelfs lessenreeksen volgen.

Ook de Stad Gent biedt een uitgebreide waaier aan sportmogelijkheden. In Kortrijk moet je beslist het aanbod van Stad Kortrijk en Stuvo Howest bekijken.

Meer info:

Meer tips en infomomenten

Op zoek naar meer tips om je studiekeuze te maken of praktische info voor je start aan de universiteit?