Themawandelingen Diversiteit

Aan de UGent studeren meer dan 43.000 studenten en zijn meer dan 10.000 medewerkers aan de slag. Dat zorgt voor een rijke diversiteit aan levensbeschouwingen, meningen en overtuigingen. Maar één ding hebben we gemeen. We zijn allemaal UGent’er. Met de Themawandelingen Diversiteit geven we minderheidsgroepen het woord en gaan we op zoek naar wat ons bindt.

Studenten of medewerkers fungeren als gids en brengen hun persoonlijke verhaal. Je krijgt een unieke kijk op de drempels in onze leer-, werk- en onderzoeksomgeving vanuit het perspectief van een ervaringsdeskundige. En je komt te weten hoe je een bondgenoot kan zijn voor je medestudent of voor je collega voor wie het studieparcours of het carrièretraject aan de UGent niet altijd zo vanzelfsprekend is.

Praktisch

  • We wandelen in het voorjaar, in de maanden februari - maart – april – mei – juni
  • De wandelingen zijn rolstoeltoegankelijk
  • 10 deelnemers
  • We wandelen 2 uur, tijdens de lunchpauze van 12u00 tot 14u00
  • De vertreklocatie wordt meegedeeld op het moment van inschrijving
  • Er zijn wandelingen voor studenten en medewerkers
  • De voertaal is Nederlands, maar tolken Engels, Frans (of andere talen) en gebarentolken wandelen mee op eenvoudig verzoek
  • Er wordt een drankje aangeboden op het einde van de wandeling
  • Ook bij slecht weer gaan de wandelingen door

Themawandelingen

Taalwandeling (in februari n.a.v. Internationale Moedertaaldag)

Onder begeleiding van een meertalige medestudent of collega ontdek je binnen onze gebouwen enkele verrassende nieuwtjes over het talenbeleid van de UGent. Nadien ga je op verkenning door de Gentse binnenstad en bezoek je enkele literaire hotspots.

Gender Blender Walk (in maart n.a.v. Internationale Dag van de Transgenderzichtbaarheid)

Onder begeleiding van een trans* of non-binaire medestudent of collega ontdek je binnen onze gebouwen enkele verrassende nieuwtjes over het transgenderbeleid van de UGent. Nadien ga je op verkenning door de Gentse binnenstad. Je brengt o.a. een bezoekje aan Blender, de allereerste gendershop in Gent die hulpstukken verkoopt voor transgender personen.

Feminismewandeling (in maart n.a.v. Internationale Vrouwendag)

Onder begeleiding van een medestudent of collega die zich sterk engageert voor Vrouwenrechten ontdek je binnen onze gebouwen enkele verrassende nieuwtjes over het genderbeleid en het reglementair kader rond de werk-privébalans van de UGent.  Nadien ga je op verkenning door de Gentse binnenstad en bezoek je een organisatie die zich inzet voor gelijke rechten tussen man en vrouw.

Toegankelijkheidswandeling (in maart n.a.v. internationale Rolstoeldag of in april n.a.v. Wereld Autisme Dag)

Onder begeleiding van een medestudent of collega met een aandoening van lichamelijke, mentale, psychische of zintuiglijke aard ontdek je binnen onze gebouwen enkele verrassende nieuwtjes over het toegankelijkheidsbeleid voor personen met een functiebeperking aan de UGent. Nadien ga je op verkenning door de Gentse binnenstad. Je brengt o.a. een bezoekje aan de ondersteunende organisatie Divergent.

Regenboogwandeling (in mei n.a.v. Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie)

Onder begeleiding van een medestudent of collega die zich identificeert als homoseksueel, biseksueel, panseksueel, omniseksueel, polyseksueel (of -romantisch), lesbisch, heteroflexibel of queer* ontdek je binnen onze gebouwen enkele verrassende nieuwtjes over het HOLEBI-beleid van de UGent. Nadien ga je op verkenning door de Gentse binnenstad. Je brengt o.a. een bezoekje aan Casa Rosa, het regenbooghuis van de Stad Gent.

Migratiewandeling (in mei n.a.v. Internationale dag van de Culturele Diversiteit)

Onder begeleiding van een biculturele medestudent of collega met een migratieachtergrond ontdek je binnen onze gebouwen enkele verrassende nieuwtjes over het non-discriminatiebeleid, het depolarisatiebeleid en het handelingskader religie en levensbeschouwing van de UGent. Zo mag je in primeur de Stiltekamer ontdekken op de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen waar je als UGent’er de mogelijkheid hebt voor gebed of meditatie. Nadien ga je op verkenning door de Gentse binnenstad. Je brengt o.a. een bezoekje aan een moskee in een van de belangrijkste buurten in de migratiegeschiedenis van de Stad Gent waar gastarbeiders zich in de jaren ’60 kwamen vestigen.

Refugee Walk (in juni n.a.v. Wereldvluchtelingendag)

Onder begeleiding van een vluchtelingstudent of collega met een vluchtverhaal ontdek je binnen onze gebouwen enkele verrassende nieuwtjes over het onthaalbeleid voor vluchtelingen aan de UGent.  Nadien ga je op verkenning door de Gentse binnenstad. Je brengt o.a. een bezoekje aan een opvanginitiatief voor asielzoekers van de Stad Gent.

Contact

Heb je zin om nieuwe mensen te ontmoeten?
Wil je het diversiteitsthema eens op een alternatieve manier ter sprake brengen?
Plan je een teambuilding?
Zin om te gidsen?

diversiteit.personeel@ugent.be