Sustainability Summer Schools 2024

Wat?

Summerschool Klimaat groepsfoto.

Zomerscholen georganiseerd voor en door studenten. De bedoeling is interdisciplinair, student-led, kritisch en geëngageerd onderwijs aan te bieden rond sociaal-ecologische kwesties. Dit vloeit voor uit een samenwerking tussen de Green Officedierzaam.org, het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling, Durf Divers Denken  de Faculteit Dierengeneeskunde.

Voor wie?

De Sustainability Summer Schools richten zich in eerste plaats op gemotiveerde studenten van alle richtingen van Associatie Universiteit Gent (AUGent).

Op basis van een motivatiefiche worden er in totaal 50 studenten geselecteerd voor Environmental Justice and Transformative Futures, 20 voor Dierenwelzijn en 35 voor Diversiteit en Inclusie. Ben je geen student maar heb je wel interesse? Dien gerust je motivatiefiche in, uitzonderingen zijn mogelijk.

Welke meerwaarde? 

De summer schools bieden een uitgelezen kans om je kennis rond de uitdagingen van vandaag te verbeteren en je blik te verbreden.

Door met medestudenten actief rond problemen te werken tijdens de workshops, ondervind je zelf de uitdaging om verschillende visies met elkaar te verenigen in de zoektocht naar oplossingen voor een economie die bijdraagt aan een  sociaal-rechtvaardige maatschappij binnen de ecologische grenzen van onze planeet.

Daarnaast bouw je een netwerk van contacten op met geëngageerde medestudenten uit verschillende opleidingen.

Toegankelijkheid

Ben je een persoon met een beperkte mobiliteit of heb je andere speciale noden om deze activiteit bij te wonen, aarzel dan niet om ons te contacteren zodat we samen kunnen kijken hoe we hieraan tegemoet kunnen komen. Alle locaties zijn rolstoeltoegankelijk.

Summer School Environmental Justice and Transformative Futures

Wat?Summerschool Klimaat speeddate literatuur.

Via workshops, lezingen, excursies, student-led discussies, en nauw contact met experten leer je vijf dagen lang over verschillende perspectieven rond de thema’s van de rechtvaardigheidscomponent van duurzaamheidsvraagstukken en alternatieve toekomstbeelden.

Taal

Engels

Wanneer?

De zomerschool gaat door van 16 tot en met 20 september 2024, iedere dag van 9u - 18u. Op dinsdagavond is er een publiek toegankelijke avondactiviteit met keynote speaker voorzien om 20u.

Weekplanning

De weekplanning kan je hier terug vinden.

Kosten

De zomerschool is gratis voor deelnemers. Alle activiteiten en maaltijden (veganistisch) worden gedekt door de UGent. Overnachtingen en transport zijn voor eigen rekening.

Inschrijven

Wil je na, dit te lezen, graag meedoen aan de summer school 'Environmental Justice & Transformative Futures'? Vul het motivatieformulier in tot en met zondag 7 juli! We contacteren je in de tweede week van juli met nieuws of je geselecteerd bent.

Contact

duurzaam@ugent.be

Summer School Dierenwelzijn

Summerschool Klimaat workshop: Campus Sterre klimaatneutraal.

Wat?

De zomerschool zal bestaan uit vijf goed gevulde dagen waarin kennis en expertise inzake dierenwelzijn centraal staan. In allerhande thema’s zoals gezelschapsdieren, wilde dieren en proefdieren wordt ingezoomd op het huidige beleidskader vanuit diverse invalshoeken om een beeld te krijgen van wat goed is en wat beter kan. Er zal ook stilgestaan worden bij het beroep van de dierenarts, en hoe dierenwelzijn daarin van essentieel belang is.

Wanneer?

Van woensdag 11 september tot en met zondag 15 september 2024.

Taal

Engelstalig.

Kosten

De zomerschool is gratis voor deelnemers. Alle activiteiten en maaltijden (veganistisch) worden gedekt door de UGent. Overnachtingen en transport zijn voor eigen rekening.

Weekplanning

De weekplanning bestaat uit lezingen, workshops, netwerkmomenten, ... Dit wordt binnenkort bekend gemaakt.

Inschrijven

Wil je na, dit te lezen, graag meedoen aan de summer school Dierenwelzijn? Vul het motivatieformulier in tot en met zondag 28 juli

Contact

info@dierzaam.org

Summer School Diversiteit en Inclusie

Wat?

Dit jaar organiseert het platform Durf Divers Denken voor de tweede maal een Diversiteits-en inclusie Summerschool. De bedoeling van de driedaagse Summerschool is om studenten onder te dompelen in belangrijke thema’s die te maken hebben met diversiteit en inclusie. We willen een interdisciplinair, kritisch en interessante driedaagse Summerschool neerzetten rond de verschillende dimensies van en de verschillende perspectieven op diversiteit en inclusie. 

Wanneer? 

De Summerschool gaat door van 16  t.e.m. 18 september 2024, iedere dag van 9u-16.30u.  

Welke meerwaarde? 

De Summerschool biedt de kans om je kennis rond de diversiteit en inclusie-thema’s te verbreden en uit te diepen. 

Door met andere studenten actief te werken rond deze thema’s, krijg je in drie dagen een goed overzicht van de verschillende vormen van diversiteit die onze samenleving rijk is maar bouw je daarnaast een netwerk van contacten uit met geëngageerde medestudenten en interessante sprekers, vanuit verschillende disciplines. 

Weekplanning

De weekplanning is momenteel nog in de maak. Maar je kunt lezingen en workshops verwachten over de volgende thema’s: 

  • Intersectionaliteitsdenken 
  • Sociaaleconomisch status, armoede en diversiteit 
  • Diversiteit in organisaties 
  • Disability studies 
  • Migratiestudies 
  • Levensbeschouwelijke diversiteit 
  • Feminisme 
  • Neurodiversiteit

Kosten

De Summerschool is gratis voor de geselecteerde deelnemers. Alle activiteiten en maaltijden (halal, vegetarische en veganistische opties) worden gedekt door de UGent.

Taal

De Summerschool gaat door in het Nederlands.

Inschrijven

Wil je na, dit te lezen, graag meedoen aan de interactieve summer school over diversiteit en inclusie? Schrijf je dan zo snel mogelijk in! Vul de motivatiefiche in en verzend ten laatste tegen 15 juli 2024 naar info@durfdiversdenken.be

Contact

info@durfdiversdenken.be