Sustainights
Making Tomorrow: de doorstart
We starten elk semester met Making Tomorrow. Een event waar een massa studenten samenkomen in de Green Hub om zich te verenigen rond duurzaamheidsacties en -projecten waar we de komende maanden rond willen werken.
Wanneer?
- Dinsdag 21/2 van 18u tot 21u
Programma
- 18u: hapje en drankje
- 18u30: kennismaking en pitch van de projecten waar we het komende jaar rond willen werken
- 19u30: aanschuiven aan thematafels:
- Voedselverspilling: hoe brengen we de voedseloverschotten van de campus naar de hongerige student?
-
Meer groen! We willen (de kwaliteit) van het groen op onze campussen meer kenbaar maken, op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden om te ontharden en te vergroenen en kotstudenten helpen om hun kotbazen te overtuigen om geveltuinen te (laten) plaatsen.
- Sociale duurzaamheid? Ook daar zijn we mee bezig! Onder andere bij Durf Divers Denken werken we rond projecten om de UGent een veiligere en toegankelijke plek te maken voor iedereen.
- Klimaatactivisme: Soms blijven we op onze honger zitten. Het gaat allemaal te traag en noodzakelijke beslissingen blijven maar uitgesteld worden. Hoe kunnen we van ons laten horen?
- Vrijwilligerswerking: Wil je ons beter leren kennen en af en toe een handje helpen? Maar heb je nog geen idee wat of hoe? Aan deze tafel maken we je wegwijs.
- Creacorner: Babbelen, maken, herstellen en creatief bezig zijn. Wij voorzien knutselmateriaal, breinaalden en wol.
- Voedselverspilling: hoe brengen we de voedseloverschotten van de campus naar de hongerige student?
- 20u30: Green Hub café
Waar?
Green Hub, benedenverdieping van het UFO (kant Vooruit), Sint-Pietersnieuwstraat 33, Gent
Inschrijven
Deelname is gratis maar schrijf je in. Zo weten we precies hoeveel catering we moeten bestellen.
Sustainights voor dit semester
Woensdag 15/2, 19u30 (Nl): (H)eerlijk verbeeld: Educatie
- Wat? Enkel als we nieuwe toekomstbeelden ontwikkelen, kunnen we de koers van de samenleving wijzigen. Dat is de kwestie van deze tijd: hoe verbeelden we de transitie naar een rechtvaardige samenleving. Wat betekent dit voor het onderwijs, wat is de rol van cultuur in de noodzakelijke ommekeer? Deze verbeeldingskracht ontwikkelen is een collectieve opdracht. Ga daarom mee, samen met verbeelders, uitdagers, en doeners, in gesprek hoe we deze (h)eerlijke wereld vorm kunnen geven.
- Waar? de krook
Dinsdag 21/2, 18u (Nl & Eng): Making Tomorrow - de doorstart
- Wat? Een event waar een massa studenten samenkomen in de Green Hub om zich te verenigen rond duurzaamheidsacties en -projecten waar we de komende maanden rond willen werken.
- Waar? Green Hub
Dinsdag 28/2, 19u30 (Nl): Spelavond rond duurzaam geld
- Wat? Geld laat de wereld draaien… en toch is geld voor ons als water voor de vis. Hoe werkt het echt? Is het wel duurzaam? Kan een andere vorm van geld onze maatschappij versterken? Verruim je perspectief met het Enrich geldspel en ontdek inspirerende praktijken zoals Torekes in Gent die dankzij lokale munten sociale en/of ecologische thema’s praktisch aanpakken.
- Waar? Green Hub
Dinsdag 7/3, 18u30 (Nl): Filmavond: Duty of Care
- Wat? Terwijl overal ter wereld aan de alarmbel wordt getrokken door klimaatactivisten en -experts gaan vervuilende multinationals en nalatende overheden verder hun gang. Tot een Nederlandse advocaat wereldgeschiedenis schrijft met de wet als wapen. Dit spannende courtroom drama volgt Roger Cox in zijn strijd tegen Shell en andere grote spelers. Hij baande de weg voor een nieuw soort klimaatactivisme. Een hoopvol en inspirerend verhaal dat toont hoe één mens werkelijk een verschil kan maken.
- Waar? Aula 3 op campus Kantienberg (Arteveldehogeschool)
Dinsdag 14/3, 19u30 (Nl & Eng): Skillshare rond duurzame vaardigheden
- Wat? Werken rond en bezorgd zijn over duurzaamheidskwesties vereist een aantal vaardigheden. In één workshop hebben we het over mensen motiveren en engageren, in de andere workshop over burnout en veerkracht.
- Waar? Green Hub
Woensdag 15/03, 19u30 (Nl): (H)eerlijk verbeeld: Landbouw
- Wat? Enkel als we nieuwe toekomstbeelden ontwikkelen, kunnen we de koers van de samenleving wijzigen. Dat is de kwestie van deze tijd: hoe verbeelden we de transitie naar een rechtvaardige samenleving. Hoe ziet bijvoorbeeld een biodiverse landbouw er uit? Wat is de rol van cultuur in de noodzakelijke ommekeer? Deze verbeeldingskracht ontwikkelen is een collectieve opdracht. Ga daarom mee, samen met verbeelders, uitdagers, en doeners, in gesprek hoe we deze (h)eerlijke wereld vorm kunnen geven.
- Waar? de krook
Woensdag 22/3, 20u (Nl): Infosessie: ‘Meer groen en water in Ekkergem'
- Wat? Campus Coupure en Dunant worden groener en blauwer ingericht! Wil je weten wat er zal veranderen op deze campussen? Kom naar het infomoment!
- Waar? Auditorium Oehoe, campus Coupure
Donderdag 23/3, 19u30 (Eng): Gesprek met klimaatactiviste Elizabeth Wathuti
- Wat? De Keniaanse klimaatactiviste Elizabeth Wathuti komt op bezoek in de Green Hub. We organiseren een open babbel over klimaatrechtvaardigheid.
- Waar? Green Hub
Dinsdag 28/3, 19u (Eng): debat: 'Green Growth versus Degrowth'
- Wat? De wetenschap is duidelijk: we moeten naar een netto-nuluitstoot om catastrofale klimaatverandering te voorkomen. Maar de weg ernaartoe is voor discussie vatbaar: gaan we voor groene groei of voor een geplande reductie in consumptie en consumptie (degrowth)?
- Waar? Auditorium Oehoe, campus Coupure
Donderdag 30/3, 16u-18u30 (Eng & NL): Ecomarkt
- Wat? Net als vorige jaren toveren we het UFO opnieuw om tot een marktplaats vol duurzame, lokale en faire producten, proevertjes en drankjes. En met een grote vlömarkt voor tweedehandskledij!
- Waar? Foyer UFO
Dinsdag 18/4, 20u (Nl): Lezing met Valerie Trouet
- Wat? In onze traditie klimaatlezingen (samen met Gents Milieufront) halen we deze keer zwaar uit: niemand minder dan Valerie Trouet, professor dendrochronologie, schrijfster en wetenschappelijk directeur van het (nog op te richten) gloednieuwe federaal klimaatcentrum komt ons toespreken! Ze vertelt ons over ons klimaat de voorbije 2000 jaar, en blikt kort vooruit op dat nieuwe klimaatcentrum.
- Waar? Auditorium Oehoe, campus Coupure
- Inschrijven! Toegangsprijs is 5 euro; GMF-leden en UGent-studenten genieten korting en betalen 3 euro.
Dinsdag 25/4, 19u (Nl & Eng): Prijsuitreiking duurzaamheidsaward 'de Groene Ruijter'
- Wat? Elk jaar reikt de UGent de Groene Ruijter award uit aan een sterk studentenproject dat het voorbije academiejaar bijdroeg tot een duurzamere universiteit. Kom je supporteren of wil jij je project voorstellen? Meer info op deze pagina.
- Waar? Green Hub
Dinsdag 2/5, 19u30 (Eng): Debatavond rond klimaatracisme
- Wat? We gaan in gesprek over de raakvlakken tussen de klimaat- en de antiracismestrijd door expertise, ervaringen en kritische stemmen uit de klimaat en antiracisme bewegingen samen te brengen (samen met Durf Divers Denken, UGent Human Rights Research Network, Oikos en Engage).
- Waar? Auditorium Oehoe, campus Coupure
Dinsdag 9/5, 17:30 (Nl): Fietstocht op zoek naar eetbare planten
- Wat? Info volgt
- Waar? Start vanaf de Green Hub
Onze awards
Engagement om de UGent, de stad of de wereld een beetje duurzamer te maken, belonen wij graag!
De Groene Ruijter award
Deed je iets strafs dit academiejaar op vlak van duurzaamheid? En wil je dat de UGent jouw initiatief verder uitrolt? Ding dan mee naar 'De Groene Ruijter'!
De FUTUREproef award
Maakte je een thesis rond een sociaal-ecologisch duurzaamheidsvraagstuk? Dan win jij misschien De FUTUREproef award.
Meer info?
- Hou onze facebookpagina en Instagram in de gaten!
- Contacteer ons voor verdere vragen.
- Bekijk ons filmpje van de kick-off meeting in 2018 en foto's van onze kick off meeting in 2019.
- Bekijk de beelden van de laatste prijsuitreiking van 'De Groene Ruijter'
- Meer info over (H)eerlijk verbeeld