Carol Van der Donck - Head of Consulting Services

Naam: Carol Van der Donck

Opleiding: Master in de Wiskunde

Afgestudeerd in: 1998

Jobtitel: Head of Consulting Services

Bedrijf: Docbyte, www.docbyte.com

Sector: IT services, ICT-Informatica

CV:

1994 – 1998 / Master in de Wiskunde / Universiteit Gent

1998 - 1999 / Wetenschappelijk onderzoeker / Universiteit Gent

1999 - 2000 / Functioneel analist / NMBS

2003 - 2011 / Business unit manager / IRIS

2011 - 2012 / Sales manager BeLux / IRIS

2012 - 2014 / Delivery and operations manager / Gam Consult

2014 - nu / Head of Consulting Services / Docbyte

1. Huidige functie

Ik ben Head of Consulting Services bij Docbyte, een IT consultancy bedrijf. Dit houdt in dat ik zowel project management, consultancy in het domein van document- en contentmanagement en business development combineer. Samen met het team consultants staan we in voor de kwaliteitsvolle oplevering van contracten waarbij dienstverlening, kwaliteit en added value centraal staan.

Wat me aantrekt in mijn functie, is de variëteit: geen twee dagen zijn dezelfde door de diversiteit aan projecten en eventuele problemen die opgelost dienen te worden. Daarnaast is de begeleiding van de projecten erg leuk omdat ik deze mee vorm geef en er mijn stempel op kan drukken.

Als manager is het vooral belangrijk om stressbestendig en stipt te zijn, goede communicatievaardigheden te bezitten, en sterk te zijn in het oplossen van problemen.

Mijn opleiding als wiskundige is zeker een goede basis voor mijn functie: de aangeleerde manieren van analyseren en synthetiseren zijn heel nuttig.

2. Loopbaan

Nadat ik afgestudeerd was als wiskundige, ben ik gestart als wetenschappelijk onderzoeker aan de Universiteit Gent met oog op een doctoraat. Ik heb dit anderhalf jaar gedaan maar maakte het niet af omdat ik geen academische carrière nastreefde. Daarna ben ik als functioneel analist bij de NMBS beland, en van daaruit ben ik verder naar IT/informatica overgeschakeld. In een middelgrote Belgische IT onderneming, IRIS, heb ik verschillende functies kunnen uitoefenen: project manager, product manager, business unit manager, practice leader en sales manager. Na een tweetal jaar als delivery and operations manager ben ik nu bij Docbyte aan de slag.

3. Arbeidsmarkt

Er is veel vraag op de arbeidsmarkt naar mensen met mijn diploma. Een stevige wetenschappelijke basis en bewezen kennis is een pluspunt en zorgt voor een vlotte start. Dit geeft doorzicht en inzet weer, zeker met de grote onderscheiding waarmee ik afgestudeerd ben, geeft dit kennis en intelligentie weer.

Wiskundigen worden op de arbeidsmarkt vooral geapprecieerd voor: hun analytisch denkvermogen, de mogelijkheid om snel van A naar B linken en oplossingen te kunnen leggen, flexibiliteit om in verschillende situaties en met diverse technologieën snel de weg te vinden, snelle synthetisering en de essentie kunnen distilleren en weergeven, doorzicht in complexe problemen en deze ook goed kunnen verwoorden.

4. Studiekeuze

Ik heb voor Wiskunde gekozen omdat ik mijn opties op de arbeidsmarkt wou openhouden en daarom voor een eerder algemene opleiding wou gaan.

Ik zou deze keuze zeker opnieuw maken. Het was heel interessant, ik heb heel veel geleerd en deed het ook heel graag. De complexiteit van analyse van wiskundige modellen spreekt me nog steeds aan en het analytisch vermogen en inzicht gebruik ik nog steeds.

Ik raad deze keuze ook aan, als je de capaciteiten hebt en je latere werkinvulling nog wil openhouden, is dit een prima studiekeuze.

5. Opleiding

Mijn opleiding heeft me doorzicht en analyse bijgebracht, en heeft me geleerd om werk te organiseren en plannen.

De leukste herinnering aan mijn studententijd is toch naar de les gaan op vrijdagochtend na een lange nacht uitgaan, en de onbezorgdheid tijdens het studentenleven.

6. Tips voor toekomstige studenten

Wiskunde heeft een beetje een negatief imago maar is echt niet enkel voor de ‘nerds’ onder ons. Het is een prima opleiding die je een aantal vaardigheden voor het leven meegeeft. Uiteraard moet je er wel aanleg voor hebben, het nodige doorzicht en de discipline om regelmatig je cursussen bij te houden.

Het is ook een waanbeeld dat je enkel leerkracht wiskunde kan worden na deze opleiding: ik wist vanaf de eerste dag dat onderwijs niets voor mij was. Op de arbeidsmarkt is dit diploma zeker gevraagd, eventueel met een specialisatie zoals naar verzekeringswezen of eerder algemeen zoals ik deed.

Wat jobmogelijkheden betreft: Denk vooral na over wat je wil doen, elke dag, en zet je er honderd percent voor in. Net zoals je tijdens een examen aan elk detail van een bewijsvoering moet denken, moet je dezelfde zin voor detail in je dagelijkse job leggen en dan kom je zeker vooruit.