Begeleiding na de puntenbekendmaking 1e semester

Je hebt jouw examenresultaten van het 1e semester ontvangen, en nu? Om je op weg te helpen, hebben we deze webpagina uitgewerkt om jou door de regelgeving te gidsen en te assisteren bij het verkennen van verschillende mogelijkheden.

Beslissingsboom

Volg het parcours doorheen de beslissingsboom (klik op de afbeelding).

Beslissingsboom sem 1

Feedback en reflectie

 • De feedback over de examens van het 1e semester is voorzien van 14 tot 25 februari 2022. Voor elk vak wordt feedback voorzien. Alle praktische informatie vind je terug op de Ufora-cursussite.
 • Tijdens een feedbackmoment kan je je examens of papers met je lesgevers bespreken. Het is een unieke kans om te leren, zowel wanneer je niet geslaagd bent voor een vak als wanneer je wel geslaagd bent. Aan de hand van de feedback die je ontvangt, kan je nagaan of je de examenvragen correct hebt geïnterpreteerd en beantwoord. Mogelijks heb je te oppervlakkig of net té gedetailleerd geantwoord?
 • Indien de lesgever jou tips meegeeft, schrijf deze op, en ga er mee aan de slag!
 • Denk op voorhand na over je eigen prestaties. Vb. zijn je resultaten in verhouding met de voorbereiding op je examens? Heb je voldoende oefeningen gemaakt etc.  
 • Ben je voor het eerst ingeschreven in 1e bachelor of moet je dit jaar vakken van 1e bachelor opnieuw afleggen, check dan zeker het niet-bindend studieadvies op je puntenbrief.
 • Reflecteer ook over de voorbije examenperiode in het algemeen. Denk na over wat er goed ging en waar je in de toekomst wil aan werken. De kennisclip ‘Stilstaan is vooruitgaan’ helpt jou om dit reflectieproces in handen te nemen. Verder krijg je enkele tips om de voorbij examenperiode even los te laten zodat je ten volle kan genieten van je welverdiende vakantie.

Ik wil mijn studiemethode en -planning bijsturen

Was jij iemand die in het secundair onderwijs relatief weinig studietijd nodig had om je examens voor te bereiden en merk je dat dit nu niet meer werkt? Of had je tijdens je middelbare studies een bepaalde studiemethode die nu niet meer zo efficiënt blijkt te zijn? Dan kan het zinvol zijn om je studiemethode onder de loep te nemen om op die manier de grotere pakketten aan de universiteit aan te pakken.

 • Kom naar de facultaire sessie ‘Efficiënter studeren’.
  • Deze sessie gaat online door op dinsdag 29 maart om 20u via Zoom op de Ufora-infosite van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen.
  • Schrijf je in via deze link!
 • De studentenpsychologen bieden deze training ook aan. Bekijk dus zeker hun trainingsaanbod.  
 • Een persoonlijk gesprek over je studiemethode of -planning kan uiteraard ook. Maak een afspraak met jouw studiebegeleider.
 • Wil je liever zelf aan de slag? Bekijk dan de webpagina ‘Efficiënter studeren’. Extra tips & tricks over efficiënter studeren kan je nalezen op de Uforapagina 'Wel in je vel'.

Ik wil beter leren omgaan met studiegerelateerde problemen

Ben je veel te laat begonnen met studeren omdat je last had van uitstelgedrag? Was de angst om te falen soms zo groot dat deze jouw resultaten beïnvloedde? Kon je je niet concentreren? Was de stress te overweldigend? Als je de voorbije periode op deze problemen botste dan wil je vast weten hoe je hier in de toekomst beter mee kan omgaan.

 • Bekijk het trainingsaanbod van de afdeling studieadvies rond het aanpakken van uitstelgedrag, faalangst, spreekangst, slaapproblemen etc. Vanaf 7 februari 2022 kan je inschrijven voor één of meerdere van deze groepstrainingen. Zorg dat je er op tijd bij bent!
 • Je kan ook terecht bij jouw studiebegeleider voor een individueel gesprek. De studiebegeleiders bieden eerstelijnshulp bij studiegerelateerde problemen, zoals faalangst, uitstelgedrag en stress… Bovendien hebben ze een goed zicht op het begeleidingsaanbod binnen en buiten de UGent, zodat ze je kunnen doorverwijzen indien nodig.
 • Uiteraard kan je ook zelf aan de slag gaan! Op de Uforapagina ‘Wel in je vel’ vind je materiaal en tips rond diverse studiegerelateerde thema’s.

Ik wil gebruik maken van taalondersteuning

Heb je feedback gekregen op een paper of moet je in het 2e semester een paper schrijven? Wist je dat de UGent een uitgebreid aanbod taalbegeleiding en -advies biedt aan elke student?

Ik twijfel over mijn studiekeuze

De twijfels over je studiekeuze kunnen verschillende oorzaken hebben. Ervaar je onvoldoende motivatie om te studeren? Is de opleiding niet wat je ervan verwacht hebt? Of twijfel je eerder door je tegenvallende examenresultaten?

Twijfelen hoeft niet meteen te beteken dat je je studies beter stopzet of heroriënteert naar een andere opleiding. Het is wel goed om deze twijfels verder te verkennen. Negeer ze dus niet!

 • Bekijk het filmpje over ‘Stilstaan is vooruitgaan’. In deze kennisclip stellen we enkele vragen die je helpen om stil te staan bij jouw gedachten en gevoelens van de voorbije periode. Misschien krijg je hierdoor wel enkele nieuwe inzichten?
 • Praat over je twijfels met mensen die je goed kennen: een vriend of vriendin, je ouders, een vertrouwenspersoon…
 • Kom je er zelf niet uit? Blijf niet zitten met je vragen en maak een afspraak met één van de trajectbegeleiders. Om alle mogelijke opties open te houden, boek je best een afspraak in vóór 1 maart.

Ik wil huidig academiejaar heroriënteren naar een andere opleiding

Als je beslist hebt om je huidige opleiding stop te zetten en vanaf het 2de semester te starten in een nieuwe opleiding, dan spreken we over een heroriëntering of studieverandering. Het is belangrijk dat je je goed informeert over de administratieve stappen, maar ook over de gevolgen die een studieverandering met zich mee brengt. 

Ik wil heroriënteren naar een andere UGent-opleiding

Contacteer de studie- en trajectbegeleider van je nieuwe opleiding om te weten te komen welke vakken je dit jaar nog kan opnemen in je nieuwe opleiding. Vraag ook al even na welke gevolgen jouw laattijdige inschrijving heeft voor je verdere studietraject.

 • Wens je een opleiding te volgen binnen de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen? Maak vóór 1 maart een afspraak met jouw trajectbegeleider.
 • Je wenst een opleiding te volgen aan een andere faculteit? Maak vóór 1 maart een afspraak met de trajectbegeleider van je nieuwe opleiding.

Beschik je over alle informatie, volg dan de juiste administratieve stappen in OASIS, zodat je in het 2de semester van start kan gaan. Doe dit zeker vóór de deadline van 1 maart zodat je je recht op teruggave van leerkrediet en studiegeld behoudt.

Ik wil heroriënteren naar een opleiding van een andere onderwijsinstelling

 • Check de website van je nieuwe onderwijsinstelling om te weten te komen hoe je je kan inschrijven voor je nieuwe opleiding en welke deadlines je nieuwe onderwijsinstelling hanteert voor een inschrijving vanaf het 2de semester.
 • Contacteer de studie- en trajectbegeleider van je nieuwe opleiding om te weten te komen welke vakken je dit jaar nog kan opnemen in je nieuwe opleiding. Vraag ook al even na welke gevolgen jouw laattijdige inschrijving heeft voor je verdere studietraject.
 • Breng de stopzetting van je huidige opleiding in orde via OASIS. Doe dit zeker vóór 15 maart zodat je je recht op teruggave van leerkrediet en studiegeld behoudt.
 • De universiteit Gent werkt samen met enkele partnerinstellingen: ArteveldeschoolHOGent en Howest. Studieverandering naar één van deze partnerinstellingen betekent dat je een deel van het inschrijvingsgeld, het vaste bedrag, niet meer moet betalen. Het is belangrijk dat je dit aanduidt als reden voor stopzetting in OASIS. Je krijgt dan een ‘Bewijs van stopzetten studies met het oog op heroriëntering’.  

Ik wil volgend academiejaar heroriënteren naar een andere opleiding

In deze gevallen kan het interessant zijn om je curriculum aan te passen

Ik wil heroriënteren naar een andere opleiding, vanaf september 2022

Het kan zijn dat je nu reeds weet dat je je huidige opleiding in de toekomst niet zal verder zetten, maar dat je nog niet zeker bent welke opleiding je dan wel zal starten. Je hebt met andere woorden nog even tijd nodig om uit te zoeken welke opleiding wél bij je past.

In dat geval zijn er twee opties mogelijk:

 1. Je kan je studies stopzetten.
 2. Je blijft ingeschreven voor je huidige opleiding. Indien gewenst kan je je curriculum aanpassen.

Ik wil in september 2022 starten in de bachelor Geneeskunde of bachelor Tandheelkunde.

Ben je student 1e bachelor en wil je volgend academiejaar liever Geneeskunde of Tandheelkunde studeren? Ga je dit jaar daarom deelnemen aan het toelatingsexamen? Dan zit je vast met vragen over hoe je jouw opleiding combineert met de voorbereiding op het toelatingsexamen.

Wil je meer weten? Volg dan een online infosessie op dinsdag 15 februari om 20u.

Tijdens de infosessie proberen we een antwoord te formuleren op de volgende vragen:

 • Mag ik vakken schrappen in het 2e semester?
 • Is vakken schrappen wel een goed idee of is een andere aanpak meer aangewezen?
 • Welke vakken schrap ik dan best?
 • Wat als ik niet geslaagd zou zijn voor het toelatingsexamen?

Inschrijven is verplicht en kan via deze link.

Ik wil mijn studies stopzetten

Wanneer je als student volledig uitschrijft bij je onderwijsinstelling en gedurende hetzelfde academiejaar niet meer inschrijft in een andere opleiding (zelfde of andere onderwijsinstelling), dan heb je de studies stopgezet. Ook hier is het belangrijk dat je je goed informeert over de gevolgen van het stopzetten van je studies.

Ik wil mijn curriculum aanpassen

Na afloop van het 1e semester kan je – onder bepaalde voorwaarden – je curriculum aanpassen.

Wel in je vel

Als student is het niet alle dagen feest: soms heb je veel aan je hoofd of is het moeilijk je weg te zoeken.

 • MoodSpace.be is een plek voor studenten. Vol betrouwbare info, tips en zelfhulp om emotionele problemen het hoofd te bieden en (veer)krachtig te studeren. Met ruimte voor verhalen, peptalk en wegwijzers naar een luisterend oor. Dé check en het duwtje in de rug voor je mentale gezondheid.
 • Ook binnen je eigen universiteit kan je wel ergens terecht, voor élke kwestie - hoe klein of ‘onschuldig’ ze ook lijkt. Check ‘wel-in-je-vel’ om te weten welke initiatieven de Universiteit Gent biedt om jou op weg te helpen. 

Contact

Contacteer een studie- of trajectbegeleider