Doctoraatsmandaten met UNU-CRIS, GUGC of Blauwe Groei label 2024

Via het Bijzonder Onderzoeksfonds (BOF) kent de Universiteit Gent in het kader van drie specifieke partnerschappen jaarlijks enkele gelabelde doctoraatsbeurzen toe aan predoctorale onderzoekers met het oog op het behalen van een doctoraat binnen een periode van 48 maanden. Deze beurzen worden alleen toegekend binnen het kader van de voorgestelde samenwerking met UNU-CRIS (‘United Nations University Institute on Comparative Regional Integration Studies’), GUGC (‘Ghent University Global Campus’ in Korea) of het thematisch wetenschapspark rond blauwe groei en blauwe economie op de UGent campus Oostende (‘Bluebridge COB’). Het maandelijks beursbedrag bedraagt gemiddeld € 2.590 en varieert naargelang de familiale situatie van de onderzoeker. Ten behoeve van het onderzoek wordt aan de promotor een forfaitair bedrag van €310 per beursmaand aan werkingsmiddelen toegekend.

*English version*

UNU-CRIS label

  • Wat?

In de context van het samenwerkingsakkoord tussen de UGent, de VUB en de United Nations University (UNU), een onafhankelijk onderzoeksinstituut van de Verenigde Naties, kent de UGent sinds 2017 jaarlijks telkens 2 BOF-doctoraatsmandaten met UNU-CRIS label toe. Op de campus wordt onderzoek verricht naar processen van mondiaal en regionaal bestuur.

  • Voorwaarden?

Het doctoraatsonderzoek dient te kaderen binnen de missie van UNU-CRIS:

UNU-CRIS focuses on new patterns of regional cooperation and multi-level governance worldwide, centering on the implications of these changing patterns for public policy.”

Het onderzoeksprogramma van UNU-CRIS omvat onderzoek rond de regionale en/of meerlagige dimensie van een aantal beleidsdomeinen (migratie en sociaal beleid, veiligheid, economie, klimaat, digitaal, ...), alsook onderzoek rond supranationale regionale organisaties, de internationale rol van sub-nationale autoriteiten, en de problematiek van de grensregio’s. Onderzoeksvoorstellen die verband houden met regio’s andere dan de EU worden in het bijzonder aangemoedigd.


Om een BOF-doctoraatsmandaat met UNU-CRIS label aan te vragen, is vereist dat het projectvoorstel aansluit bij de UNU-CRIS strategische visienota en de daarin vermelde onderzoeksthema’s:

De mandaathouders dienen ingeschreven zijn als doctoraatstudent aan de UGent, maar zullen hun onderzoeksactiviteiten hoofdzakelijk (4 dagen/week) uitvoeren op de United Nations University – CRIS campus in Brugge. Fysieke aanwezigheid is verplicht.


Gedurende de uitvoering van de geselecteerde onderzoeksprojecten zal de promotor in principe geassocieerd zijn met UNU-CRIS.


Als bijlage bij het aanvraagformulier dient een verklaring van dr. Philippe De Lombaerde, directeur UNU-CRIS toegevoegd te worden, waarin hij de indiening van de aanvraag voor een BOF-doctoraatsmandaat met UNU-CRIS label ondersteunt.
Voor meer informatie over UNU-CRIS, zie: website UNU-CRIS UGent en algemene UNU-CRIS website.

GUGC label

  • Wat?

De Ghent University Global Campus (GUGC) is de enige campus verbonden aan de UGent die zich in het buitenland bevindt, met name in Incheon (Songdo), Zuid-Korea.


Het wetenschappelijk onderzoek op GUGC wordt uitgevoerd in vijf onderzoekscentra, met name:
• Centre for Biomedical Research
• Centre for Environmental and Energy Research
• Food Research Centre
• Lab of Plant Growth Analysis
• Center for Biotech Data Science


Om de onderzoeksactiviteiten op de GUGC-campus verder uit te bouwen en de onderzoekssamenwerking tussen de GUGC-campus en de UGent te bevorderen, worden sinds 2022 jaarlijks twee gezamenlijke UGent-GUGC-doctoraatsmandaten toegekend. In 2024 kunnen er uitzonderlijk 3 mandaten worden toegekend.

  • Voorwaarden?
  1. Om in aanmerking te komen voor een BOF-doctoraatsmandaat met GUGC label dient aan onderstaande voorwaarden te worden voldaan:
    Er zijn (minstens) twee promotoren vereist, waarvan (minstens) één promotor die hoofdzakelijk actief is aan de UGent en één promotor die hoofdzakelijk actief is op de GUGC-campus in Zuid-Korea. Er dient een verklaring van de promotor aan de GUGC toegevoegd te worden waarin deze bevestigd begeleiding te zullen bieden.
  2. Het voorgestelde onderzoeksproject moet naast wetenschappelijke kwaliteit ook duidelijk een meerwaarde hebben voor de versterking van de samenwerking tussen GUGC-campus en de UGent;
  3. De doctoraatsstudent zal zijn/haar onderzoek deels (2 jaar) uitvoeren aan de UGent en deels (2 jaar) op de GUGC-campus in Zuid-Korea. Conform de overeenkomst tussen GUGC en Universiteit Gent wordt de doctoraatsbeurs deels gefinancierd door de Universiteit Gent en deels door GUGC. Tijdens de onderzoeksperiode aan de Universiteit Gent ontvangt de kandidaat een doctoraatsbeurs vanuit de Universiteit Gent (en valt men onder de UGent regelgeving), tijdens de onderzoeksperiode bij GUGC ontvang de kandidaat een doctoraatsbeurs vanuit GUGC (en valt men onder de daar geldende regelgeving). De hoogte van de doctoraatsbeurs is aangepast aan de levensstandaard van het desbetreffende land en kan dus verschillen.
  4. De kandidaat kiest in samenspraak met beide promotoren of men het doctoraatstraject aanvangt bij de Universiteit Gent of op de GUGC campus. Voor een start op de GUGC campus wordt een voorafgaande werkervaring van 3 jaar vereist door de Koreaanse overheid in het kader van het verkrijgen van een visum.

Blauwe Groei label

  • Wat?

De Universiteit Gent engageert zich bij de verdere uitbouw van het thematisch wetenschapspark rond blauwe groei en blauwe economie op Ostend Science Park (OSP). In 2024 kunnen er 3 mandaten met een Blauwe groei label worden toegekend.

  • Voorwaarden?
  1. Het onderzoeksproject dient zich te situeren binnen het domein van de Blauwe Groei, zoals gedefinieerd door de Europese Commissie in haar EU Blue Growth strategy of behoort tot een domein vermeld in de (Vlaamse) Blauwe Cluster strategie. De stuurgroep Marine@UGent CF zal beslissen over de ontvankelijkheid van de aanvraag voor een Blauwe Groei label.
  2. Minstens één van de promotoren van het doctoraatsmandaat aan de UGent dient actief te zijn in het domein van het marien/maritiem onderzoek. Hieraan is voldaan indien de onderzoeksgroep waartoe de promotor behoort opgenomen is in het Compendium ‘Kust en Zee’ van het VLIZ , dat onder meer alle Belgische Onderzoeksgroepen actief in marien/maritiem onderzoek omvat. De onderzoeksgroep kan zowel ten individuele titel opgelijst zijn alsook als lid van Marine@UGent in het compendium. De stuurgroep Marine@UGent CF zal zich hiervoor baseren op de meest recente versie van het compendium
  3. Het doctoraat dient samenwerking tussen de faculteiten te stimuleren. De BOF-aanvraag wordt ondersteund door twee promotoren afkomstig uit twee verschillende faculteiten.
  4. De doctorandus die een BOF-doctoraatsmandaat met label “Blauwe Groei” verwerft zal ingeschreven zijn als doctoraatsstudent aan de UGent, maar zal zijn of haar onderzoek voltijds uitvoeren op Ostend Science Park (OSP).
  5. De doctorandus kan gebruik maken van alle aanwezige onderzoeksinfrastructuur binnen het lokale “ecosysteem” waaronder de Marine@UGent core facilities, het coastal ocean basin, de sleeptank, testinfrastructuur op of aan zee. Voor een overzicht van alle beschikbare infrastructuur alsook de gebruiksvoorwaarden, kan contact opgenomen worden met Prof. Jana Asselman.

Wie kan een aanvraag indienen voor een BOF-doctoraatsmandaat met label?

Er gelden geen restricties op vlak van nationaliteit, leeftijd of onderzoeksdomein.
Om in aanmerking te komen dient de kandidaat bij voorkeur ten minste tot de top 20% beste studenten van de cohorte te behoren voor wat betreft de behaalde diploma’s.

Een financieringsaanvraag voor doctoraatsmandaat moet steeds worden ingediend met de steun van een UGent promotor (ZAP-lid). Andere (UGent) onderzoekers kunnen optreden als copromotor, niet-UGent onderzoekers als 'betrokken onderzoekers'.

Hoe BOF doctoraatsmandaat met label aanvragen?

  • BOF-aanvraagformulier invullen en opsturen naar BOFapplication@ugent.be tegen de voorziene deadline van 23 mei 2024.
  • De promotor moet gelijktijdig een apart document met advies over het onderzoekspotentieel van de kandidaat opsturen naar BOFapplication@ugent.be
    Het BOF-aanvraagformulier en andere relevante documenten zijn te vinden onderaan deze webpagina.

Looptijd BOF-doctoraatsmandaat met label

  • Periode: 4 jaar (1+3)

Conform het reglement voor doctoraatbursalen start het doctoraatstraject per definitie met een beursovereenkomst van 1 jaar.
Indien de doctoraatsbegeleidingscommissie of, bij het ontbreken daarvan, de promotor(en) voor het einde van het eerste jaar oordeelt (oordelen) dat zowel de inhoudelijke vorderingen in het kader van het doctoraatsonderzoek als het globale functioneren van de doctoraatsbursaal van die aard zijn dat het doctoraatstraject met succes kan worden afgerond binnen een redelijke termijn, dan brengt de promotor schriftelijk een gunstig (positief) advies uit. Een gunstig advies leidt tot een verlenging van de doctoraatsbeurs met 3 jaar.

  • Startdatum: 1 oktober 2024

Bekendmaking resultaat

  • Resultaten online beschikbaar vanaf 28 augustus 2024
  • Alle niet-geselecteerde kandidaten zullen binnen de 6 weken automatisch via email feedback ontvangen met betrekking tot hun aanvraag.

Contact

Directie Onderzoeksaangelegenheden
Afdeling Onderzoekscoördinatie - Bijzonder Onderzoeksfonds (BOF)

E

Oproep en aanvraagformulieren

U kan de integrale toelichting en het aanvraagformulier ook downloaden.

Eindverslag

Formulier verslaggeving: Uiterlijk drie maanden na beëindiging van het mandaat moet een wetenschappelijk verslag elektronisch in PDF-formaat worden bezorgd aan .