Interuniversitaire BOF-projecten (iBOF)

Alle Vlaamse universiteiten lanceren samen voor de vierde keer het iBOF-programma, waarbij interuniversitaire projecten worden gecofinancierd. Binnen het iBOF-programma wordt excellent, grensverleggend onderzoek gesteund dat uitgevoerd wordt in een samenwerkingsverband van minstens 3 promotoren aan minstens 2 Vlaamse universiteiten.

De iBOF oproep wordt tweejaarlijks gelanceerd. Een iBOF-project brengt toponderzoekers samen die door het project Vlaanderen internationaal (nog meer) op de kaart zetten door het verdiepen of verbreden van de wetenschappelijke kennis en verhoogde capaciteitsopbouw in een duurzaam samenwerkingsverband. De betrokkenheid van veelbelovende wetenschappelijke junior onderzoekers, minstens op niveau van de copromotor, strekt tot de aanbeveling. 

Elke promotor brengt een expertise aan die essentieel is voor de uitvoering van het voorstel. Tegelijk moeten de promotoren complementair en/of versterkend zijn en hebben ze elkaar nodig om het project in synergie te kunnen uitvoeren. Voorstellen uit alle domeinen zijn mogelijk, zowel mono- als interdisciplinaire projecten.

Looptijd iBOF projecten

  • iBOF projecten hebben een looptijd van 4 jaar
  • periode: 1 januari 2027 - 31 december 2030

Budget

Het aan te vragen totaalbedrag per promotor varieert tussen 450.000 en 900.000 euro. Voor UHasselt promotoren bedraagt het aan te vragen bedrag maximaal 510.000 euro per promotor en per project.

  • Bij aanvragen waar minstens 3 instellingen bij betrokken zijn kan men maximaal 3.375.000 euro per consortium aanvragen.
  • Bij aanvragen waar 2 instellingen bij betrokken zijn ligt het aan te vragen maximumbedrag op 2.375.000 euro per consortium.

Het aandeel van één partnerinstelling is beperkt tot 65% van het totaal aangevraagde projectbudget (uitzondering voor aanvragen waar de UHasselt bij betrokken is - hier mag het percentage van de partnerinstelling(en) meer dan 65% bedragen). 

Het aangevraagde budget dient realistisch en conform de beoogde werkpakketten te zijn.

Wie kan een iBOF-project aanvragen?

Algemeen: minimum 3 promoteren van minstens 2 Vlaamse universiteiten.

  • Minstens 1 van de promotoren is een toponderzoeker met een excellent track record (zie omschrijving ‘excellentie’ in oproepdocument). Daarnaast strekt de betrokkenheid van veelbelovende wetenschappelijke junior onderzoekers, minstens op niveau van de copromotor, tot de aanbeveling;
  • 1 van de promotoren treedt op als coördinator-woordvoerder van het consortium. De coördinator-woordvoerder is primair verantwoordelijk voor de goede samenwerking van het consortium en vormt het eerste aanspreekpunt; de coördinator -woordvoerder dient het DMP en eindverslag in en staat in voor de organisatie van een evenement voor een bredere wetenschappelijke en/of maatschappelijke doelgroep; 
  • Aanvragen worden ingediend door de coördinator-woordvoerder van het consortium bij de onderzoeksadministratie van zijn/haar universiteit;
  • Per promotor kunnen er één of meerdere copromotoren, verbonden aan dezelfde universiteit dan de promotor bij wie zij aansluiten, deelnemen. Copromotoren hebben geen eigen budget. Zij delen in het budget van de promotor waarbij ze aansluiten; 
  • Men kan slechts bij 1 iBOF-aanvraag betrokken zijn;
  • Bijkomende regels rond wie kan optreden als promotor of copromotor, alsook de emeritaatsregels kunnen worden teruggevonden in de iBOF oproep (zie oproepdocumenten).

OPMERKING: Noch voor aanvragende promotoren, noch voor aanvragende copromotoren zijn er onverenigbaarheden met lopende BOF- en/of IOF-projecten. Enige uitzondering hierop: Promotoren en copromotoren van een iBOF-project dat gestart is op 1 januari 2025, kunnen niet deelnemen aan deze iBOF-oproep 2027. Promotoren en copromotoren die in het kader van de iBOF-oproep 2023 een iBOF-project verworven hebben, kunnen wel deelnemen aan de iBOF-oproep 2027. Er wordt in dergelijk geval sterk aanbevolen om minstens 1 extra veelbelovende wetenschappelijk junior onderzoeker te betrekken minstens op niveau copromotor.

Hoe aanvragen?

De selectieprocedure bestaat uit 2 fases:

  • Indienen van het formulier ‘intentieverklaring’ beschikbaar onderaan deze webpagina (zie oproepdocumenten), verzenden aan BOFapplication@ugent.be (wanneer een UGent promotor optreedt als coördinator-woordvoerder van de aanvraag).
  • Consortia die doorgaan naar de tweede ronde zullen uitgenodigd worden om uiterlijk tegen 29 mei 2026 een uitgewerkte versie van de aanvraag in te dienen (formulier ‘uitgewerkte versie’ zal per e-mail bezorgd worden).

Deadline

  • 23 oktober 2025 (uiterlijk 23u59): deadline indiening IBOF intentieaanvragen
  • 29 mei 2026 (uiterlijk 23u59): deadline indiening uitgewerkte versie iBOF aanvraag 

Contact

Team Projecten Vlaams Federaal-BOF
bof@ugent.be

Oproep en aanvraagformulieren