Kies kwaliteitDe UGent streeft naar een permanente kwaliteitscultuur dankzij een intern kwaliteitszorgsysteem. Hierin staan vertrouwen en eigenaarschap centraal. Het Onderwijskwaliteitsbureau is het orgaan dat instaat voor het opvolgen van de kwaliteitszorg.
Kies kwaliteit
Hoe zorgt de UGent voor kwaliteitsvolle opleidingen?
De UGent streeft naar een permanente kwaliteitscultuur die gebaseerd is op volgende uitgangspunten:
vertrouwen in de expertise van opleidingen en faculteiten;
gedragen eigenaarschapdat zelfsturing van opleidingen en faculteiten faciliteert en stimuleert;
continu verbeteren van het onderwijs;
efficiënte tools die een effectief hulpmiddel vormen voor evidence-based onderwijsbeleid;
lichte administratieve processen volgens de principes van UGent Verlicht.
Een beschrijving van hoe de Universiteit Gent continu aandacht houdt voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur is te vinden in de Eigen Regie 2.0, het onderwijskwaliteitszorgsysteem en het onderwijsondersteuningsaanbod voor lesgevers en opleidingen, en de reeds door de NVAO geaccrediteerde Nederlandstalige en Engelstalige opleidingen van de UGent.
De UGent heeft een lange traditie van studentenbetrokkenheid. Deze betrokkenheid kwam in 2016 expliciet als positief punt naar voren tijdens de instellingsreview.
Studenten kunnen op verschillende manieren bijdragen aan kwaliteitsvol onderwijs:
via de jaarlijkse bevragingen laten individuele studenten hun stem horen
studentenvertegenwoordigers praten, denken en beslissen mee over onderwijs op verschillende niveaus (in de opleiding, de faculteit en op universiteitsbreed niveau)
via de driejaarlijkse studentenreflectie geven focusgroepen op een kritisch-constructieve manier mee vorm aan de kwaliteitscultuur waarvoor UGent staat.
2. Lesgevers
UGent-lesgevers zijn bevlogen en gemotiveerde lesgevers die kritisch durven reflecteren over de eigen onderwijs- en toetspraktijk. De jaarlijkse vakfeedback van studenten is een goede insteek voor deze reflectieoefening.
De UGent ondersteunt lesgevers met een uitgebreid onderwijsondersteuningsaanbod bestaande uit basis- en verdiepende professionaliseringsmodules en online onderwijstips. Zo werkt de UGent aan een inspirerende werk- en leeromgeving voor (beginnende) lesgevers.
De onderwijsopdracht van UGent-lesgevers is veelzijdig en dynamisch:
onderwijspraktijk: UGent-lesgevers zien hun onderwijsopdracht als evenwaardig aan hun onderzoeksopdracht
onderwijsontwikkeling: UGent-lesgevers denken constructief mee over het vormgeven van de opleiding binnen het lesgeversteam en/of de opleidingscommissie
onderwijsbeleid: UGent-lesgevers zijn actief betrokken bij beleidsvorming en kwaliteitszorg binnen de opleiding, de faculteit of de UGent.
3. Opleidingen
Aan elke UGent-opleiding is een opleidingscommissie (OC) verbonden: de OC is een overlegorgaan waarin zowel lesgevers als studenten zetelen. De OC stippelt het onderwijsbeleid van de opleiding uit en staat in voor een goede onderwijsorganisatie. De OC vormt een cruciale schakel in de onderwijskwaliteitszorg.
De OC beschikt over verschillende instrumenten om de kwaliteit van de opleiding te monitoren:
de onderwijsmonitor vormt een online dashboard voor het onderwijsbeleid. Aan de hand van operationele doelstellingen in de monitor voeren opleiding jaarlijks een zelfevaluatie uit met betrekking tot de inhoud van het programma, de kwaliteitszorgprocessen en de universiteitsbrede beleidslijnen. Deze zelfevaluatie mondt uit in een kwaliteitsverbeterplan
de OC verzamelt en interpreteert systematisch en op regelmatige basis alle feedback van interne (studenten, lesgevers) en externe stakeholders (alumni, werkveld, internationale peers). Dit is o.a. belangrijk om te kunnen garanderen dat de programma’s internationaal aan de maat & evidence-based zijn, dat de beroepsbekwaamheid, de employability en het eindniveau van de afgestudeerden excellent zijn.
4. Faculteiten
Onderwijskwaliteitszorg aan UGent is een gezamenlijk project. De faculteit als partner van de centrale diensten speelt hierin een essentiële rol. Er zijn verschillende overlegstructuren (Onderwijsraad, Jaarlijks Kwaliteitsoverleg, CKO-overleg, …) die het partnerschap tussen de 11 faculteiten en DOWA bevestigen en versterken.
De faculteit ondersteunt het onderwijs en het monitoren van de onderwijskwaliteitszorg van haar opleidingen.
Ze
vertaalt centrale beleidslijnen naar facultaire kaders
zet actief in op professionalisering van lesgevers en opleidingen
faciliteert de uitwisseling van goede praktijken
Via de facultaire Onderwijsmonitor voeren de faculteit minstens jaarlijks een kritische reflectie uit op het eigen onderwijsbeleid, de interne kwaliteitscultuur en de realisatie van de universiteitsbrede beleidslijnen.
5. DOWA
De directie Onderwijsaangelegenheden (DOWA) ontwikkelt universiteitsbrede onderwijsbeleidskaders en onderwijs(ondersteunings)tools. In samenwerking met alle stakeholders volgt ze de implementatie ervan op. DOWA heeft een verbindende rol t.a.v. de verschillende stakeholdergroepen en verspreidt goede praktijken en ervaringen over de grenzen van opleidingen en faculteiten.
DOWA bestaat uit een beleidscel en vier afdelingen met elk hun eigen expertise en specifieke taken:
de beleidscel ontwikkelt universiteitsbrede onderwijsbeleidskaders en onderwijs(ondersteunings)tools. Onder andere het databeleid ressorteert onder de verantwoordelijkheid van de beleidscel
de afdeling Onderwijskwaliteitszorg verzorgt het ondersteuningsaanbod voor lesgevers en opleidingen, vertaalt decretale kwaliteitszorgkaders naar concrete beleidslijnen, stimuleert onderwijsinnovatie en is algemene klachtenbehandelaar bij zaken die met onderwijs te maken hebben
de afdeling Studieadvies •
de afdeling Studentenadministratie en Studieprogramma’s •
de afdeling Internationalisering
Via de centrale Onderwijsmonitor voert DOWA minstens jaarlijks een kritische reflectie uit omtrent de algemene onderwijskwaliteitscultuur en de operationele doelstellingen van de eigen diensten.
6. Het Onderwijskwaliteitsbureau
Het Onderwijskwaliteitsbureau is het gespecialiseerde uitvoerende orgaan dat sinds 2015 instaat voor de opvolging van de kwaliteitszorg aan de UGent.
Concreet houdt dit in dat het Onderwijskwaliteitsbureau:
informatie over kwaliteitszorg systematisch verzamelt, analyseert en vertaalt in concrete acties voor opleidingen
de taak overneemt van externe visitatiecommissies en vanuit een helikopterperspectief de kwaliteitscultuur in alle UGent-opleidingen monitort
in de periode 2021-2023 een eenmalige screening zal uitvoeren van de opleidingsmonitors met als doel een helder beeld te bekomen van de aanwezige kwaliteitscultuur en de reële verbetercapaciteit in alle UGent-opleidingen;
voor elke UGent-opleiding een borgingsbesluit zal uitspreken (positief, positief met cruciale aandachtspunten, negatief)
in het kader van publieke verantwoording systematisch informatie publiceert over de onderwijskwaliteit van elke opleiding.
Het Onderwijskwaliteitsbureau is de instantie die de kwaliteitscyclus bovenaan sluit. In zijn samenstelling brengt het Onderwijskwaliteitsbureau complementaire expertise bij elkaar zowel vanuit eigen huis (ZAP, AAP, ATP en studenten) als van buitenshuis (externe experten).
7. Werkveld, alumni en internationale partneropleidingen
De inbreng van externe stakeholders is onmisbaar voor de kwaliteitszorg van UGent opleidingen. Externe stakeholders worden systematisch gevraagd feedback te geven over de studieprogramma’s:
via o.a. werkveldcommissies/adviesraden worden organisaties en bedrijven bevraagd over de competenties die afgestudeerden nodig hebben in het werkveld. Ze geven bovendien informatie over de nieuwste tendensen waarop UGent opleidingen kunnen inspelen
via bevragingen of focusgroepgesprekken wordt bij alumni gepeild naar hun visie op de opleiding die ze volgden
UGent-opleidingen hebben een sterke internationale focus: opleidingen voeren minstens om de vier jaar of bij een grote programmawijziging een internationale programmatoets uit. Daarbij wordt de inhoud van het UGent studieprogramma afgetoetst tegenover het programma van hoogstaande buitenlandse opleidingen.
Waar vind ik informatie over de opleidingskwaliteit?
Publieke informatie over de kwaliteit van elke opleiding vind je in de studiekiezer bij het tabblad kwaliteitszorg.