Beursmogelijkheden voor Vlaamse studenten

Studenten aan een Vlaamse universiteit of hogeschool kunnen een beurs aanvragen voor een stage of een thesisverblijf in één van de 32 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Wat is een reisbeurs?

Een reisbeurs is een financiële vergoeding tussen de €800 en de €1000 voor studenten (EU-onderdanen) aan de Universiteit Gent om een individuele studiereis te maken naar een ontwikkelingsland. De studiereis maakt deel uit van een erkend opleidingsonderdeel, zoals een stage of thesis.

Met de reisbeurzen wil de Universiteit Gent studenten de kans geven om terreinervaring op te doen in een ontwikkelingsland binnen een academische context, en hen op die manier bewustmaken van de ontwikkelingsproblematiek in een geglobaliseerde wereld.

Vooraf verplichte registratie via Oasis!

Alle studenten, ingeschreven aan de UGent, die in het kader van hun studies naar het buitenland (of naar de Franstalige Gemeenschap) gaan, dienen een uitwisselingsaanvraag aan te maken via de Oasis website.
Meer info over de aanvraagprocedure

Ik plan een reis in 2018, wanneer kan ik mijn aanvraag indienen?

Wil je een aanvraag indienen met de huidige oproep Reisbeurzen (link hieronder), dan kan dit alleen indien:

 • jouw verblijf credits oplevert voor je thesis/stage en kadert binnen een opleidingsonderdeel van het huidige AJ 2017-2018 (*)
 • minstens 1 maand (28 opeenvolgende dagen) van je verblijf valt in 2018
 • je vertrekt vóór 23/09/2018

Wie reist na 23/09, dus tijdens het AJ 2018-2019 (inclusief juli/augustus 2019) moet de aanvraag indienen tegen 5 maart 2018. Je verblijf kadert dan binnen een opleidingsonderdeel van het AJ 2018-2019 en ook je verblijf valt in het AJ 2018-2019. De oproep komt er in januari 2018.

(*) Enkel wie reist tijdens de zomermaanden juli en augustus 2018 maar toch reeds credits opneemt voor het AJ 2018-2019 kan uitzonderlijk (eenmalige overgangsmaatregel) een aanvraag indienen met de oproep die verschijnt in januari met deadline 5/03/2018.

Let op:

 1. indienen moet altijd vóór vertrek (*)
 2.  denk eraan je tijdig te schrijven voor 1 van de verplichte voorbereidingsdagen - zie verder hieronder 'Bereid je voor op je reis'.

 (*) Enkel studenten die een master-na-master opleiding volgen en een Reisbeurs willen aanvragen, nemen best contact op met voor een aangepast traject indien beide deadlines reeds voorbij zijn.

OPROEP REISBEURZEN 2018
*** DEADLINE: ma 8 januari 2018 - 17u ***

Bereid je voor op je reis! (verplicht bij het aanvragen van een reisbeurs - deelname attest moet toegevoegd worden)

 

 • UGent biedt i.s.m. met UCOS - Het Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking - een voorbereidingsdag aan. Deze is verplicht te volgen als je van plan bent een Reisbeurs aan te vragen om naar het Zuiden te reizen. De eerste voorbereidingsdag is donderdag 26/10. Info en inschrijven.
 • De UGent heeft een collectieve reisbijstandpolis afgesloten voor aan de UGent ingeschreven studenten die in het kader van universitaire activiteiten tijdelijk in het buitenland verblijven. Aanvullende verzekeringen zijn  aangewezen (burgerlijke aansprakelijkheid privé-leven, bagageverzekering en hospitalisatieverzekering) Meer info over de collectieve reisbijstandpolis van UGent vind je hier.
 • REIS WIJS !! Registreer je vóór vertrek op travellersonline.diplomatie.be.
  Hier verzamelt het ministerie van  Buitenlandse  zaken je verblijfsgegevens. In geval van crisis,  zoals bijvoorbeeld  een  natuurramp, aanslag  of  ongeval,kan  Buitenlandse  Zaken  met  deze  gegevens  sneller  in  contact  komen  met  de landgenoten ter plaatse en met hun familie, en nog beter hulp bieden.
 • www.kamiel.info - de paperassengids voor al jouw buitenlandplannen
 • Je kunt op de website van Go Strange allerlei praktische tips terugvinden voor studenten die naar het buitenland willen reizen. 

 

Wil je zelf ook een tijdje naar het buitenland? Laat je nog meer inspireren door studenten die de stap al waagden:

Zijn er nog andere beursmogelijkheden voor een buitenlands verblijf?

Jawel! Naast de Reisbeurzen zijn er nog tal van andere financieringskanalen .

Nog vragen over de reisbeurzen?

Contacteer
Volg ons via Facebook: Ik ga naar het Zuiden!