Transitie UGent

Transitie UGent bestaat 10 jaar! Al 10 jaar lang komen we bijeen, genieten we van de energie en het samenhorigheidsgevoel en proberen we te duwen. Met beleidsvoorbereidend werk, met actie, met een memorandum, met een Raretijden-courant, met voorstellen, met man en macht, … Geniet van deze reportage.

Wie zijn we?

Transitie UGent is een denktank van geëngageerde personeelsleden en studenten, experts en beleidsvoerders, die ervan overtuigd zijn dat de UGent een belangrijke rol kan spelen op het vlak van duurzame ontwikkeling. De denktank dient als een open vernieuwingsnetwerk, waarin jullie samen met ons het  enthousiasme hoog kunnen houden, nieuwe acties en suggesties kunnen aanbrengen en nauw betrokken kunnen blijven bij het duurzaamheidsbeleid van de UGent.

Transitie UGent schrijft transitieplannen (klimaatplan UGent) en volgt de voortgang opSummerschool Klimaat workshop: Campus Sterre klimaatneutraal.

Afgelopen jaar ondervonden we nog maar eens hoe waardevol het netwerk Transitie UGent is. In opdracht van de RVB werken we aan een klimaatplan. Voor alle relevante beleidsplannen worden ambities vastgelegd, grenzen afgebakend en acties geformuleerd. De resultaten worden jaarlijks opgevolgd door de Raad van Bestuur en de acties worden bijgestuurd waar nodig. We werken rond CO2-reductie, klimaatadaptatie, biodiversiteit en circulariteit. Een ongelofelijke opdracht, maar we konden rekenen op velen onder jullie: vanuit jullie expertise, vanuit jullie engagement, vanuit jullie ervaring in de job. Het versterkt de boodschap, de geloofwaardigheid, het draagvlak.

Inspiratiefestival 'samen voor een duurzame universiteit' op 27/3

Wanneer?

27/3 van 12u30 tot 20u

Waar?

Campus Coupure

Programma

  • 12u30-13u30: duurzaam buffet in resto Coupure met uitreiking van de strafste duurzaamheidsacties en muzikale opluistering door het Gents Universitair Symfonisch orkest
  • 13u30 – 14u30: Hoe willen de UGent, de faculteiten en de bredere community het duurzaamheidsbeleid van de UGent versterken? Een voorstelling van de roadmap voor de komende 4 jaar.
  • 14u30-16u/17u: Parallelle sessies:
    • Wetenschap en polarisatie (tot 17u): Wetenschappers spelen een cruciale rol in het klimaatdebat omdat zij in de afgelopen decennia overtuigend hebben aangetoond dat de aarde opwarmt met alle gevolgen van dien en dat de mens daarvoor verantwoordelijk is. Maar hoe nemen we deel aan de debatten over de noodzakelijke transities, zowel in de maatschappij als binnen de UGent? Samen met onze gast Tomas Baum werken we aan inzichten en handvatten voor het moment dat wij-zij denken op jou afkomt.
    • Lerend netwerk over hoe duurzaamheid integreren in je opleiding (tot 16u): Deze sessie brengt docenten die duurzame ontwikkeling (willen) integreren in hun eigen opleidingsonderdeel samen. Leren van elkaar en ervaringen uitwisselen staan centraal.
    • Milieu-impact reduceren in de labo’s (tot 16u):In verschillende onderzoeksgroepen werden experimenten opgezet in een poging om wegwerpplastics en de ecologische impact van producten te reduceren, volumes te minderen, minder reagentia en minder energie te verbruiken tijdens het labowerk. Laat je inspireren door de inzichten van xx, werkzaam bij My Green Lab en collega onderzoekers en labomedewerkers.
    • Voorstelling 'Heel de wereld' (tot 16u): Deze voorstelling van Steven Vromman en Klarremieke Van Vooren brengt het publiek via verhalen en muziek in contact met onze relatie met de natuur en onze emoties over wat er met onze planeet gebeurt. Met een mix van humor, interactie en ontroering gaan we samen op zoek naar de rol die we vandaag te spelen hebben. Een transformatieve ervaring geïnspireerd op de spiraal van Joanna Macy(Actieve Hoop). Met nieuwe ogen kijken en vol engagement terug op pad.
    • Workshop duurzame en inclusieve evenementen (tot 16u): Wil jij evenementen organiseren die zowel duurzaam als inclusief zijn? De UGent biedt hiervoor handige gidsen aan, en in deze workshop brengen we de inzichten samen in één praktische sessie. Ontdek hoe jij als organisator binnen een onderzoeksgroep of een studentenvereniging, een verschil kan maken. We bespreken concrete tips en strategieën om jouw events zowel duurzaam als toegankelijk voor iedereen te maken.
    • Bijenhotels bouwen (tot 16u): Maak een kastje voor solitaire bijen of hou je meer van vlinders of lieveheersbeestjes en mogen oorwormen er ook nog bij? Het Sustainable Student Team van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen gaat samen met jou aan de slag!
  • Vanaf 16u: Ecomarkt en tweedehands kledingmarkt 'vinted on campus' 
  • 17u30 – 18u30: Kopstukkendebat over een duurzame universiteit 
  • 18u30: hapje en drankje 
  • 19u: Lezing 'Alles wordt anders... en beter' door Koen Schoors: Gemiddeld één keer om de zeventig jaar verandert alles in de wereld. Dit decennium zitten we aan zo’n kantelpunt. Maar gelukkig wordt alles anders, dat is onafwendbaar én wenselijk. Koen Schoors zet zijn indrukwekkende toekomstvisie uiteen. Onze economie en onze energiewinning zullen regionaler en duurzamer worden, we stappen af van globalisering en kortetermijnpolitiek. Onze industrie zal 100% circulair worden, waarbij al het afval als grondstof zal worden gebruikt. De grote uitdagingen zullen we kunnen oplossen door een combinatie van technologie en een verandering van ons gedrag. Alles wordt dus anders, en vooral beter. Nadien volgt een kritische reflectie.
  • 20u: hapje en drankje 

    Registreren

    Schrijf je in voor een of meerdere modules!

      Reactie van enkele 'uitdagers' op het duurzaamheidsverslag van de UGentTransitie UGent 1

      In dit filmpje reageren de vicerector en de beheerders op bedenkingen, suggesties en pleidooien van enkele ‘uitdagers’ die ons duurzaamheidsverslag onder de loep namen: Hans Bruyninckx (directeur Europees Milieuagentschap), Thomas Leysen (ondernemer), Joris Meys (initiatiefnemer petitie klimaatnoodtoestand), Natalie Eggermont (klimaatactivist), Nicolas Bearelle (ondernemer), Korneel Rabaey (onderzoeker) en Zuhal Demir (minister). Wil jij ook reageren? Doe dit via onze Facebook-pagina of via duurzaam@ugent.be.

      Raden en commissies reflecteren over de betekenis van de klimaaturgentie voor hun beleidsdomeinRaretijdenkabinet

      Tijdens de klimaattop in Glasgow bouwden we in het UFO een Raretijdenkabinet, waar delegaties van belangrijke beslissings- en adviesorganen reflecteerden over de betekenis van de hoogdringendheid van de klimaatproblematiek voor hun raad/commissie en over hun verantwoordelijkheden. Het was een waardevolle denkoefening in een setting die ons dwong om verder te kijken dan het hier en nu. Er kwamen interessante ideeën naar boven waarmee we verder aan de slag willen, soms door het idee gewoon bespreekbaar te maken, soms door het concreet uit te werken. We bundelden alles in een online-krant. Iedereen kan hier vanuit zijn functie, verantwoordelijkheid, invloed, … mee aan de slag.

      Ons memorandum

      Tijdens het gala van de duurzame universiteit stelde Transitie UGent haar laatste memorandum voor. Met aantrekkelijke toekomstbeelden en heel wat voorstellen voor acties, beleidsmaatregelen en experimenten wil ze het UGent-bestuur én jou inspireren om het voortouw te nemen in de transitie naar een duurzame samenleving. Verschillende vakgroepen en studentengroepen deden het al voor. 

      Herbeleef het event hier met de vele foto's en een filmpje

      Transitie UGent 4 

       memorandum 2018

      Memorandum Transitie UGent 2014

      memorandum 2014

      Memorandum Transitie UGent 2012

      memorandum 2012