Missie

De Universiteit Gent is een open, pluralistische en maatschappelijk geëngageerde universiteit van wereldniveau. De UGent is meer dan 200 jaar oud, biedt meer dan 200 opleidingen aan en voert onderzoek in tal van wetenschappelijke disciplines.

Ons credo is ‘Durf Denken’: we zijn een vrijhaven voor durfdenkers en dwarsliggers. 50.000 studenten en 15.000 medewerkers treden voortdurend in dialoog met de samenleving. De UGent helpt elk van hen om beter te worden en beloont haar studenten en medewerkers voor wat zij in beweging zetten.

Met een van de meest vooruitstrevende loopbaanmodellen voor academici ter wereld beoordeelt de UGent haar wetenschappers niet enkel op de lengte van hun publicatielijst maar ook op de impact die ze nastreven, wat ze bereiken en hoe ze samenwerken. Risicovol en interdisciplinair onderzoek staan centraal. UGent’ers maken de wetenschap beter en via die wetenschap maken zij ook de wereld beter. Durf, nieuwsgierigheid, experiment, perspectiefwisseling, verantwoordelijkheid, durven te falen en het besef van het niet-weten zijn belangrijker dan onze (voorts uitstekende…) positie in de rankings.

Vanuit de bruisende stad Gent kijkt de UGent de hele wereld recht in de ogen. Diverse disciplines als biotechnologie, aquacultuur, micro-elektronica, geschiedenis en diergeneeskunde genieten wereldfaam. De UGent verruimt voortdurend haar horizon door samen te werken met de beste universiteiten in binnen- en buitenland en is de eerste Europese universiteit in Zuid-Korea met haar Ghent University Global Campus.

Studenten in auditorium Leon De MeyerOnderwijs

Hoe we de wereld bestuderen

Onze visie op leren en onderwijs verwijst naar het credo 'Durf Denken'. De UGent wil immers (onder)zoekers opleiden die met beide voeten in de realiteit staan en zich outside the box durven te wagen. Dat stimuleert de UGent via multiperspectivisme, het vermogen om zichzelf te percipiëren door de ogen van iemand anders.

Onderwijsbeleid en -kwaliteitszorg

Onderzoek met microscoopOnderzoek

Hoe we de wereld onderzoeken

Onderzoek is de motor van de UGent. Grenzen worden afgetast. Onderzoekers doen ontdekkingen. Deze ontdekkingen hebben een impact in de brede samenleving. Het onderzoek geeft nieuwe impulsen aan het onderwijs en legt de basis voor een vooruitstrevende kennismaatschappij.

Onderzoeksbeleid en -kwaliteitszorg

Online magazine durfdenken.beMaatschappelijke impact

Hoe we de wereld beïnvloeden

Onze studenten en medewerkers bestuderen, onderzoeken én beïnvloeden de wereld vanuit een continu evoluerende, wetenschappelijke blik vanuit verschillende disciplines. We staan middenin de samenleving.

Lees meer verhalen op durfdenken.be

Onze focus