Educatieve masteropleidingen

DIGITALE ONDERSTEUNING CORONACRISIS

De Vakgroep Onderwijskunde (Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen) heeft een handleiding opgesteld voor de studenten lerarenopleiding die in tijden van corona geen stage kunnen lopen in scholen, maar die wel ondersteuning kunnen bieden aan leraren bij de implementatie van afstandsonderwijs. Deze handleiding is ook interessant voor leraren en scholen en verspreiden we dus graag breed.

In de handleiding gaan we dieper in op het verschil tussen synchroon en asynchroon onderwijs, lijsten we tools op die kunnen gebruikt worden, presenteren we een concreet stappenplan voor de aanpak van een les via afstandsonderwijs, en geven we tot slot ook concrete tips mee (bv. over het maken van goede video-opnames).
 

Word leraar met méérEducatieve master

Sinds september 2019 vervangen de educatieve masteropleidingen de specifieke lerarenopleidingen (SLO). 

Wil je later voor de klas staan? Of een job waarin je vormingen of trainingen geeft? In deze hoogwaardige opleiding word je zowel leraar als vakinhoudelijk expert. Zo kan je later alle richtingen uit op de arbeidsmarkt.

Word leraar dicht bij huis in Gent, Kortrijk, Brugge of Oudenaarde.

Profiel van de opleiding

De educatieve master is een volwaardige masteropleiding die je onderwijsbevoegdheid geeft en internationaal herkenbaar is. 

De educatieve master profileert zich als een academische opleiding met een ruim aanbod aan vakdidactieken en aandacht voor stage in diverse educatieve contexten. 

Voor wie

Kies een pakket 'onderwijs' tijdens je bacheloropleiding

In heel wat bacheloropleidingen kan je een pakket onderwijs opnemen van 15 studiepunten. Deze module bestaat uit drie opleidingsonderdelen: krachtige leeromgevingen, initiatie vakdidactiek en een oriëntatiestage.  

Na het volgen van het pakket onderwijs kan je rechtstreeks instappen in een educatieve masteropleiding.

 • Ontdek de mogelijkheden in jouw bacheloropleiding in de studiegids.

 

Na het behalen van je bachelordiploma

Elke bacheloropleiding van de UGent geeft toegang tot een afstudeerrichting van een educatieve masteropleiding (90 of 120 studiepunten).

Kan of wil je in de bachelor niet voor het pakket onderwijs kiezen, maar wil je daarna toch naar een educatieve masteropleiding, dan dien je een voorbereidingsprogramma van 15 studiepunten af te werken (krachtige leeromgevingen, initiatie vakdidactiek en een oriëntatiestage). Deze drie vakken kan je voor of samen met de educatieve masteropleiding volgen. 

In de educatieve master in de cultuurwetenschappen en de educatieve master in de talen is het ook mogelijk om het pakket onderwijs van 15 studiepunten in de master als een keuzetraject op te nemen. Dit betekent wel dat je de andere keuzemogelijkheden zoals de verbreding naar bijkomende vakdidactieken niet meer kan kiezen. Bekijk de programma's in de studiegids dus goed en vraag advies aan de trajectbegeleider van jouw faculteit.

 

Na het behalen van je masterdiploma

Heb je al een masterdiploma op zak? Dan kan je het verkorte traject van 60 studiepunten volgen.

De focus ligt op de pedagogische vaardigheden en vakdidactiek die je nodig hebt om leraar te worden.

Bekijk de programma's in de studiegids.

Inhoud

 • De educatieve masteropleiding die je onmiddellijk na een academische bachelor of na een schakelprogramma volgt, heeft een studieomvang van 90 of 120 studiepunten. Het bestaat uit een component domein en een component leraar
 • Wie reeds een masterdiploma op zak heeft en dus ook de nodige domeinkennis, kan een verkort traject van 60 studiepunten volgen, met enkel vakken uit de component leraar.

 

De UGent biedt 8 educatieve masteropleidingen aan. Klik op de opleiding van jouw keuze voor meer info over de afstudeerrichtingen, opleidingsprogramma's en toelatingsvoorwaarden.

Campuswerking

De educatieve masteropleidingen na bachelor en het verkorte traject (na het behalen van een masterdiploma) kan je op de campussen in Gent volgen.

Een groot deel van het verkorte traject kan je ook in Brugge, Kortrijk en Oudenaarde volgen. In de toekomst worden de campussen op deze locaties verder uitgebouwd met specifieke vakdidactieken.

   LIO en werkstudent

   Het is mogelijk om de educatieve masteropleiding te combineren met een job. 

   Leraar-In-Opleiding (LIO)

   Als LIO sta je voor de klas maar heb je nog geen diploma van leraar op zak. Je volgt de educatieve masteropleiding via het LIO-statuut met een aangepast leertraject. De praktijkcomponent uit de opleiding realiseer je via de school van tewerkstelling (= inservice stage).

   Werkstudent

   De combinatie van werken en studeren is en blijft een hele klus.

   Praktische informatie

   Internationalisering

   De UGent wil leraren opleiden die intercultureel competent zijn en diversiteit als een meerwaarde in elke onderwijscontext beschouwen. Via een aantal uitwisselingsprojecten (Erasmus) kan je in een internationale context competenties verwerven uit de component domein en/of leraar. In overleg met de vakdidactiek kan je een deel van de stage in het buitenland afwerken.

   Wat na de educatieve master

   Overgangsmaatregelen SLO

   Ben je ooit gestart in de SLO, lees dan meer over de overgangsmaatregelen

   Contact en infomomenten

   Wens je graag meer informatie over de educatieve master tijdens of aansluitend op je bacheloropleiding, neem dan contact op met de trajectbegeleiding van jouw faculteit. 

    

   Heb je nog vragen over het verkorte traject (voor wie reeds een masterdiploma op zak heeft of gelijktijdig is ingeschreven voor een masteropleiding), contacteer ons via  of bel naar 09 264 63 60 (bereikbaar op werkdagen tussen 9u en 15u). 

   Of schrijf je in voor één van volgende infomomenten over het verkorte traject: 

   • woensdag 29 april, campus Dunant (Gent), 19u-21u
   • woensdag 27 mei, campus Brugge, 18u-20u
   • dinsdag 30 juni, campus Dunant (Gent), 18u-20u
   • woensdag 2 september, campus Kortrijk, 18u-20u
   • woensdag 16 september, campus Dunant (Gent), 17u30-19u30

    

   Volg de educatieve master op Facebook