Wat na de januari-examens

De examens zijn achter de rug en je denkt vooruit aan het komende semester? Om je op weg te helpen, hebben we deze webpagina uitgewerkt om jou door de regelgeving te gidsen en te assisteren bij het verkennen van verschillende mogelijkheden.

Resultaten en feedback

Examenresultaten

De examenresultaten worden bekendgemaakt op vrijdag 9 februari 2024, om 15u. Via Oasis kan je je puntenlijst bekijken. Hoe je deze moet interpreteren, kan je in deze kennisclip bekijken.

SIMON zegt het opnieuw (en opnieuw) rapport

Zit je in de 1e bachelor, zal je ook een Simon zegt het opnieuw rapport in je mailbox krijgen. Dit rapport geeft weer hoe je het hebt gedaan en met welke studievoortgangsmaatregelen je rekening moet houden. De boodschap in dit bericht kan soms hard aankomen, maar het is belangrijk om er goed bij stil te staan en na te denken over je opties en keuzes. Geraak je er zelf niet aan uit, kan je terecht bij je studie- en trajectbegeleiders. 

Legde je vorig academiejaar je 1e bachelor af en had je na afloop een bindende voorwaarde? Check je mailbox voor het Simon zegt het opnieuw en opnieuw rapport. Zit je met vragen en/of heb je nood aan een gesprek? Neem contact op met de studie-en trajectbegeleiders (zie onderaan 'Nog een vraag?').

Feedback

Op Ufora maken de lesgevers het feedbackmoment van hun vak bekend. Merk je straks dat je resultaten niet zijn zoals verwacht, ga hier dan zeker naar toe, je kan hier immers veel uit leren! De feedbackwijzer kan je helpen.

  • De feedback over de examens van het eerste semester is voorzien van 12 t.e.m. 24 februari 2024.
  • Informatie over de feedback per vak vind je via de cursussites op Ufora. Kan je daar niks vinden, dan kan je contact opnemen met het vakgroepsecretariaat of rechtstreeks met de prof.
  • De feedbackformulieren bij je Masterproef zijn te raadplegen via de masterproefapplicatie. Uiteraard kan je ook altijd feedback vragen aan jouw promotor.

Reflectie

Je hebt je resultaten en als eerste bachelorstudent je Simon-zegt-het-opnieuw rapport ontvangen, maar hoe ga je nu verder? Misschien ben je zeker dat je wil verder doen? Of juist zeker dat je wil stoppen? Of misschien twijfel je nog?

Beslissingsboom

De beslissingsboom kan je helpen om je keuze te maken en je kan er ook onmiddellijk op zien waar je rekening mee moet houden. 

Beslissingsboom januari

Klik op de afbeelding om de beslissingsboom te openen.

Niet zeker of de opleiding jouw ding is? 

Het is belangrijk dat je opleiding bij je past. Onderstaande stappen kunnen je helpen kiezen:

  1. Bekijk onderstaand het filmpje Doorgaan, stoppen of heroriënteren of download de presentatie.

  2. Informeer je over mogelijke regels waar je aan gebonden bent.  
  3. Verken wat mogelijke andere opties zijn voor jou.
  4. Geraak je er niet aan uit of wil je er graag eens over babbelen? Maak een afspraak bij de afdeling Studieadvies.
  5. Maak de beslissing.

Je keuze gemaakt?

Zal je verder doen? Kijk dan eens wat je volgend semester opnieuw zal doen, of juist anders zal aanpakken. Kijk eens welke ondersteuning jij daarbij kan gebruiken. Of misschien lijkt het wel goed om je vakkenpakket te verkleinen of vergroten?

Beslis je te heroriënteren naar een andere opleiding? Neem dan rechtstreeks contact op met de trajectbegeleiding van de opleiding of onderwijsinstelling om meer concrete informatie te krijgen.

  • Zal je heroriënteren naar een andere opleiding aan de UGent: veranderen van opleiding of afstudeerrichting?
  • Zal je heroriënteren naar een andere onderwijsinstelling?
    • Naar een opleiding van één van de hogescholen binnen de AUGent (Associatie UGent): HoGent, Arteveldehogeschool of HoWest? Duid dit dan aan als reden voor de stopzetting in Oasis. Je zal enkele dagen na stopzetting automatisch het document 'Bewijs van stopzetten studies met het oog op heroriëntering' per post ontvangen. Met dit document moet je het vast bedrag van het studiegeld niet meer betalen aan de hogeschool.
    • Je kan jouw studie zelf stopzetten via Oasis.

Wil je niet meer studeren in het hoger onderwijs? Schrijf je in als schoolverlater bij de VDAB.

Beslis je een andere uitdaging aan te gaan? We wensen jou alvast heel veel succes met jouw verdere studies of job!

Regels

Kennisclips

Aan de hand van kennisclips behandelen de studie- en trajectbegeleiders verschillende regelgevingen m.b.t. jouw studies: deze worden verduidelijkt en uitgelegd aan de hand van concrete voorbeelden.

Er zijn kennisclips voorzien over de volgende onderwerpen: puntenlijst, studierendement, deliberatie, leerkrediet, studievoortgang en bindende voorwaarde, GIT-regels en volgtijdelijkheid.

Infosessies studierendement 1e Bachelor en Schakel- en voorbereidingsprogramma's

Tijdens de eerste lesweek krijg je van de studiebegeleiders info over het studierendement en de gevolgen hiervan voor jouw studietraject. Je kan achteraf ook vragen stellen.

  • 1e Ba Psychologie: infosessie op maandag 12 februari 2024 om 11u30 in Auditorium 1 Leon De Meyer, campus Ufo, aansluitend aan de les Fysiologie.
  • 1e Ba Pedagogische wetenschappen: via een filmpje dat je via mail zal ontvangen. Je kan je vragen stellen via mail, of door langs te komen op het vrij spreekuur.
  • Schakel- en voorbereidingsprogramma's: infosessie op dinsdag 13 februari 2024 om 11u30 in leslokaal 0.1, Dunant 1

Curriculum aanpassen?

Nu je jouw examenresultaten van het eerste semester kent, wil je jouw vakkenpakket van het tweede semester mogelijk aanpassen. Dit kan tot uiterlijk 29 februari 2024

Als student in de 1e bachelor ben je verplicht om alle vakken (60 studiepunten) op te nemen, tenzij je over een bijzonder statuut met faciliteit kleiner curriculum of werkstudentenstatuut beschikt. Zonder zo'n statuut is het niet mogelijk om vakken te schrappen en jouw curriculum lichter te maken.

Hulp nodig?

Wil je jouw curriculum aanpassen maar weet je niet goed waar te beginnen?

Wijzigingen aanvragen

Je kan als student slechts één curriculumvoorstel per academiejaar indienen via Oasis, nadien kan je zelf niks meer aanpassen.

Wil je toch nog iets veranderen, dan kan je dit doorgeven via het online formulier van jouw opleiding.

Gevolgen voor leerkrediet, studiegeld en groeipakket

Vakken schrappen of toevoegen heeft gevolgen voor jouw leerkrediet en studiegeld. Kijk dit vooraf goed na!

Om groeipakket (kindergeld) te ontvangen, moet je ingeschreven zijn voor minimum 27 studiepunten op jaarbasis. 

Studiebegeleiding en andere ondersteuning

Kan je wat ondersteuning gebruiken? Er zijn heel wat mogelijkheden aan de faculteit en aan de UGent.

Afdeling Taaladvies

Heb je vooral nood aan ondersteuning op vlak van schrijven en taal, kan je een kijkje nemen bij het aanbod van de Afdeling Taaladvies.

Afdeling Studieadvies

De Afdeling Studieadvies biedt trainingen aan rond efficiënter studeren, omgaan met uitstelgedrag, faalangst, … Deze trainingen zijn gratis en verlopen on campus of online. Vooraf inschrijven is verplicht. Is de training van jouw keuze momenteel volzet? Houd het aanbod in het oog, er worden regelmatig extra plaatsen of trainingen georganiseerd.

Studiebegeleiders van onze faculteit

De studiebegeleiders van de FPPW organiseren ook sessies specifiek voor de studenten aan onze faculteit. We geven alvast een overzicht van de sessies in het tweede semester. Alle informatie is te vinden via Ufora - Infosite Monitoraat (HX00003). Ook inschrijven voor deze sessies verloopt via deze weg, hou de aankondigingen goed in het oog!

  • Studeer Wijs! en Start 2 Plan zijn een aantal basistrainingen rond studiemethode en -planning. 
    1. Studeer Wijs - Een nieuw begin: studiemethode en aanpak en verwerking van de vakken in het tweede semester
      • Bachelorstudenten: dinsdag 20 februari 2024 van 14u tot 15u30 in leslokaal 1.1 Middenzaal, Lichamelijke opvoeding, campus Dunant (aan de overkant, in het HILO).
      • Studenten in een schakel- of voorbereidingsprogramma: woensdag 21 februari 2024 van 11u tot 12u30 in leslokaal 1.2, Dunant 2, campus Dunant.

    2. Start 2 Plan: opmaken van een studieplanning
      • maandag 19 februari 2024 van 11u tot 12u30 in leslokaal 3.6, Dunant 2, campus Dunant.
      • Dinsdag 5 maart 2024 van 11u30 tot 13u in leslokaal 3.6, Dunant 2, campus Dunant.
    3. Start 2 Plan: opmaken van een examenplanning
      • maandag 25 maart 2024 van 11u30 tot 12u45 in leslokaal 1.2, Dunant 2, campus Dunant.
      • woensdag 27 maart 2024 van 14u tot 15u30 in lokaal 1.15, T2, campus UFO.
      • maandag 29 april 2024 van 10u30 tot 12u in leslokaal 2.4, Dunant 2, Campus Dunant.
  • Actief studeren is een workshop waarin je actief leert te studeren aan de hand van het vak Fysiologie. "Actief studeren" is één van de technieken om efficiënter te studeren.
    • on campus: woensdag 13 maart van 10u tot 11u15 in lokaal 3.10, T2, campus Ufo
    • online: woensdag 13 maart van 19u tot 20u15 via Teams
  • Hoe studeer ik Statistiek II?  is er voor alle FPPW-studenten die Statistiek II volgen (start na het Paasreces, de exacte planning wordt vlak voor het Paasreces gecommuniceerd via Ufora)

Je kan ook een persoonlijke afspraak maken bij één van de studiebegeleiders. Stuur een mailtje naar jouw opleiding waarin je jouw situatie omschrijft. De studiebegeleiders zullen je contacteren om zo snel mogelijk een afspraak vast te leggen.

Wel in je vel

Heb je het even moeilijk? Blijf er niet mee zitten! Neem een kijkje op Wel in je vel aan de UGent.

Nog een vraag?

Vrij spreekuur on campus

Het vrij spreekuur gaat live door op campus Dunant (Henri Dunantlaan 2). Je kan er jouw vragen individueel voorleggen aan de studie- en trajectbegeleiders. Je hoeft niet vooraf in te schrijven.

Bereid je voor! Bekijk in het geval van je traject de GIT-filmpjes, gebruik de werkdocumenten en werk zelf een voorstel uit waarmee we samen aan de slag kunnen. Onvoorbereide studenten kunnen we moeilijk helpen. Breng hiervoor ook je eigen laptop of tablet mee.

  • maandag 12 februari 2024 van 10u tot 13u
    • Psychologie: leslokaal 2.4
    • Pedagogische Wetenschappen en Sociaal Werk: leslokaal 2.1
  • donderdag 15 februari 2024 van 11u tot 13u
    • Psychologie: leslokaal 3.1
    • Pedagogische Wetenschappen en Sociaal Werk: leslokaal 2.1
  • dinsdag 20 februari 2024 van 11u tot 13u
    • Psychologie: leslokaal 2.4
    • Pedagogische Wetenschappen en Sociaal Werk: leslokaal 2.1
  • donderdag 22 februari 2024 van 11u tot 13u
    • Psychologie: leslokaal 1.3
    • Pedagogische Wetenschappen en Sociaal Werk: leslokaal 1.1

Infosessies studierendement 1e Bachelor en Schakel- en voorbereidingsprogramma's

Tijdens de eerste lesweek krijg je van de studiebegeleiders info over het studierendement en de gevolgen hiervan voor jouw studietraject. Je kan achteraf ook vragen stellen

  • 1e Ba Psychologie: infosessie op maandag 12 februari 2024 om 11u30 in Auditorium 1 Leon De Meyer, campus Ufo, aansluitend aan de les Fysiologie.
  • 1e Ba Pedagogische wetenschappen: via een filmpje dat je via mail zal ontvangen
  • Schakel- en voorbereidingsprogramma's: infosessie op dinsdag 13 februari 2024 om 11u30 in leslokaal 0.1, Dunant 1

Vragen stellen per mail

Heb je nog een vraag of jouw curriculum of studietraject? Stuur een mailtje naar jouw opleiding waarin je jouw vraag zo concreet mogelijk stelt. De studie- en trajectbegeleiders zullen jou zo snel mogelijk antwoorden.

Telefonische consultaties 

Je kan de studie- en trajectbegeleiders op vaste tijdstippen telefonisch contacteren. Deze telefonische consultaties zijn enkel bedoeld om korte vragen snel te beantwoorden.

Psychologie

  • Vrijdag 9 februari 2024 van 15u-17u:
    Bachelorstudenten: 09 264 64 50
    Schakel-, voorbereidings- en masterstudenten: 09 264 63 76
  • Woensdag 14 februari 2024 van 9u-12u en 13u-16u: 09 264 64 50
  • Vrijdag 16 februari 2024 van 9u-12u en 13u-16u: 09 264 64 50
  • Woensdag 21 februari 2024 van 9u-12u en 13u-16u: 09 264 64 50
  • Vrijdag 23 februari 2024 van 9u-12u en 13u-16u: 09 264 64 50

Pedagogische wetenschappen en Sociaal werk

  • Vrijdag 9 februari 2024 van 15u-17u: 09 264 62 67
  • Woensdag 14 februari 2024 van 9u-12u en 13u-16u: 09 264 62 67
  • Vrijdag 16 februari 2024 van 9u-12u en 13u-16u: 09 264 62 67
  • Woensdag 21 februari 2024 van 9u-12u en 13u-16u: 09 264 62 67
  • Vrijdag 23 februari 2024 van 9u-12u en 13u-16u: 09 264 62 67

Individuele afspraken (per uitzondering of in geval van heroriëntering/twijfel bij de opleiding)

Bij de start van een nieuw semester is het druk waardoor het moeilijk is om voor iedereen een individuele afspraak te voorzien. Maak daarom zoveel mogelijk gebruik van de overige initiatieven (vrij spreekuur trajectbegeleiding, telefonische consultaties of vragen per mail). Afspraken zijn voorbehouden voor uitzonderlijke en complexe situaties. 

Stuur een mailtje naar jouw opleiding waarin je jouw situatie omschrijft en enkele momenten doorgeeft die voor jou passen. De studie- en trajectbegeleiders zullen je contacteren om zo snel mogelijk een afspraak vast te leggen.