UGent onderzocht impact coronamaatregelen op activiteiten. Vooral studenten en niet werkenden hebben het moeilijk.
Nieuwsberichten
UGent-onderzoek wees eerder uit dat de coronamaatregelen een impact hadden op de relaties, stress en agressie in België. Op vraag van de Staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit voert de UGent een vervolgonderzoek uit.
De dienst Neus-, keel- en oorkunde van het UZ Gent is op zoek naar deelnemers voor onderzoek naar de behandeling van berkenpollenallergie.
Er zijn plannen om de Verlorenkost en een deel van de Coupure opnieuw aan te leggen. Draag jouw steentje bij aan het onderzoek door de vragenlijst in te vullen.
De SID-in beurs (Studie Informatie Dagen) is dit jaar door coronamaatregelen een online evenement. De Universiteit Gent verwelkomt alle toekomstige studenten en ouders van 12 tot 23 januari in Hal 2, stand 16 en 17.
Mantelzorgers willen acties ondernemen om palliatieve zorg voor hun naaste tijdig op te starten, maar in de praktijk botsen ze op hindernissen.
Het bijzondere en bevreemdende jaar 2020 nadert zijn einde. Tijd voor een stand van zaken.
Eerste resultaten van UGent onderzoek suggereren dat zorgrobot ervoor kan zorgen dat ouderen zich minder eenzaam voelen
Glycostem Therapeutics BV. en UGent sluiten partnership voor de ontwikkeling van Natural Killer (NK) celtherapie.
Het interdisciplinair onderzoeksconsortium UGent Human Rights Research Network (HRRN) organiseert de Mensenrechtenweek van 7 tot 11 december 2020.
De UGent heeft dit jaar maar liefst 25 onderzoekers in de lijst van meest geciteerde wetenschappers. Dit is opnieuw een mooie erkenning van de kwaliteit van UGent-publicaties en hun wetenschappelijke impact.
Steeds meer Belgische kinesitherapeuten passen 'dry needling' toe, waarbij gespannen spieren behandeld worden met een naald. Maar daar is geen wettelijk kader voor.
Dit jaar gaat de Dag van de Wetenschap helemaal digitaal. UGent onderzoekers geven het beste van zichzelf op www.dagvandewetenschap.be
Een opleiding kiezen aan de UGent in Gent of Kortrijk is niet simpel, en corona maakt het voor laatstejaars secundair onderwijs niet makkelijker.
Ben jij een student of PhD-student met een nieuw idee over hoe wetenschap en technologie onze samenleving duurzamer kunnen maken?
UGent-onderzoekers ontdekken behandeling voor meest voorkomende oorzaak van blindheid bij bejaarden.
Vijf UGent-onderzoekers gaan via de Vlaamse PhD Cup de uitdaging aan en nemen deel aan de halve finale.
Wat veroorzaakt fibromyalgie... en kunnen we het genezen? UGent onderzoekers stellen nieuwe theorie voor.
Heb je nog vragen over onze bacheloropleidingen? Twijfel je over je studiekeuze? Kom naar de Bachelorbeurs op zaterdag 5 september in het Ufo.
De UGent is op zoek naar proefpersonen met lage rugpijn die hun rugprobleem willen aanpakken met kinesitherapie gedurende drie maanden.
De SPINE-unit van de UGent is op zoek naar vrouwen tussen 18 en 45 jaar die willen meewerken aan een studie over (chronische) lage rugpijn.
Driekwart van de psychiaters wil euthanasie behouden als wettelijke levenseindeoptie voor patiënten die lijden aan een ernstige psychiatrische aandoening. De bereidheid om actief met deze euthanasieverzoeken aan de slag te gaan, is minder.
De Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België reikt de Prijs van de Academie voor klinisch wetenschappelijk onderzoek in de geneeskunde 2020 uit aan UGent’er Laura Bruneel.
In België worden patiënten met chronisch longlijden weinig en laat doorverwezen naar palliatieve thuiszorg, terwijl doorverwijzing de kans op patiënt- en comfortgerichte zorg in de laatste levensmaand verhoogt. De medische kost is ook lager.
De Universiteit Gent organiseert live chatsessies voor toekomstige studenten die vragen hebben over de opleidingen of over hoe het onderwijs zal verlopen in academiejaar 2020-2021.
Hoe weet je of je effectief getroffen bent door het coronavirus of eerder door een banale verkoudheid?
Het Corona-virus eist niet alleen het maximum van alle zorgpersoneel, maar ook van de beschikbare zorginfrastructuur, zo ook beademingstoestellen.
Onderzoek van verschillende groepen lijkt erop te wijzen dat patiënten met astma, onder controle door gebruik van inhalatiecorticosteroïden (zogenoemde ‘puffers’), geen verhoogd risico lopen op (een ernstig verloop van) COVID-19.
Nieuw rapport Wereldgezondheidsorganisatie bundelt gegevens fysieke gezondheid, sociale relaties en mentaal welzijn van jongeren; ook in Vlaanderen
In landen die quarantainemaatregelen invoerden om de coronacrisis aan te pakken, is heel wat huiselijk geweld gemeld. UGent-experten stellen dit nu ook in België vast.
UGent studie toont aan dat hogeschool- en universiteitsstudenten het tijdens deze coronacrisis nog moeilijker hebben dan volwassenen.
Een nieuw ontdekt type cel van het afweersysteem speelt een cruciale rol bij het presenteren van bestanddelen van virussen en bacteriën aan de cellen van het immuunsysteem, die vervolgens de indringers vernietigen en luchtweginfecties bestrijden.
Deze middag zijn de uitslagen bekendgemaakt van de interne verkiezingen die aan onze universiteit plaatsvonden van 27 tot 30 april 2020.
UGent werkt mee aan uitgebreide meta-analyse impact fysieke activiteit op ons immuunsysteem. Resultaten kunnen bijdragen aan (her)openen bossen en parken
De coronacrisis heeft een grote impact op ieder van ons, ook op studenten. UGent-onderzoekers brengen in kaart hoe COVID-19 het leven van studenten beïnvloedt en hoe zij met die uitdaging omgaan.
Deze week worden interne verkiezingen georganiseerd aan de UGent.
De Universiteit Gent lanceert vanaf 24 april online infodagen, nu de fysieke infodagen geannuleerd zijn om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
De Universiteit Gent, het UZ Gent en het AZ Jan Palfijn Gent starten een onderzoek waarin ze nagaan of de seleniumstatus in het bloed het ziekteverloop na een infectie met COVID-19 kan helpen voorspellen.
Coronamaatregelen zoals thuis blijven en afstand houden veroorzaken spanning en stress, wat het risico op agressie kan vergroten. UGent-experten vrezen ook in ons land een toename in huiselijk geweld en een verergering van gezondheidsklachten.
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de vakgroep Volksgezondheid en Eerstelijnszorg van de Universiteit Gent voor de volgende vier jaar aangeduid als 'Collaborating Centre' (WHOCC). Emeritus-professor Jan De Maeseneer wordt WHOCC-hoofd.
UGent-onderzoekers ontdekken dat de ernst van de covid-19-epidemie in verschillende landen in belangrijke mate verklaard kan worden door genetische aanleg van de inwoners.
De nieuwe communicatieleidraad van VUB en de UGent bevat gespreksstrategieën en adviezen voor goede communicatie met patiënten en hun naasten, gericht op moeilijke onderwerpen gerelateerd aan de huidige COVID-19 crisis.
Hoe gaat het thuiswerken, thuisleren, het algemene leven... in tijden van COVID-19? Hoe gaan jij en je omgeving ermee om, privé en op het werk? De UGent vraagt voor diverse onderzoeken jouw input. Help het onderzoek vooruit met jouw inbreng!
Vandaag start in 9 Belgische centra een studie die nagaat of reumamedicatie een overmatige ontstekingsreactie bij een COVID-19-infectie kan afremmen en zo longschade kan beperken.
De UGent onderzoekt psychologische reacties op de Corona (COVID-19) pandemie.
In tijden van coronacrisis zetten UGent stagestudenten in op afstandsonderwijs, online fitheidscoaching, en kinderopvang
UGent onderzoekers zetten grote stap in het opsporen van biomerkers voor urologische kankers, zodat deze kankers op tijd ontdekt en behandeld kunnen worden
UGent onderzoekt met eye-tracking welke effecten de Belgische kust heeft op jouw stressniveau
Vlaamse jongeren slapen te weinig én slecht, zo blijkt uit de studie ‘Jongeren en gezondheid’ van de UGent bij 11000 deelnemers.
Met de IDC’s wil de UGent interdisciplinair onderzoek aanmoedigen, maar ook de maatschappelijke valorisatie van dat onderzoek bevorderen.
Interview met prof. Greet Cardon en mevr. Jacqueline De Jaeger over het nieuwe interdisciplinair onderzoeksconsortium GRAY en 'jong verouderen'.
Heb je last van chronische knieklachten ? Doe mee aan onze nieuwe studie en ontvang gratis oefentherapie en schoenen!
In het kader van een grootschalige studie doen de UGent en de VUB onderzoek naar slaapproblemen bij patiënten met chronische lage rug- of nekpijn.
Stijn Blot kreeg op 17 november de Episteme Award voor verpleegkundig onderzoek en is daarmee de eerste wetenschapper die niet verbonden is aan een Amerikaanse topuniversiteit, die de prijs in de wacht sleept.
Op 7 december lauwerde de KAGB academici voor uitmuntend onderzoek in verschillende (dier)geneeskundige takken. Liefst 6 van de 10 prijzen werden aan UGent'ers uitgereikt.
Lieselot Hemeryck wint prijs van de Academie voor Onderzoek in de Diergeneeskunde voor onderzoek naar het verband tussen kanker en het eten van rood vlees.
Kom op tegen Kanker investeert dit jaar bijna 19 miljoen euro in veelbelovend kankeronderzoek en innovatieve zorginitiatieven.
Prof. An Hendrix krijgt op 5 december de prijs voor haar baanbrekend onderzoek dat nieuwe wegen opent naar de verbetering van de diagnose en behandeling van onder meer kanker.